Αντίσταση στη Νιγηρία: συνέντευξη με έναν από τους υποκινητές

Facebook Twitter
0

Την 1η Ιανουαρίου του 2012 οι κάτοικοι της Νιγηρίας έμαθαν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την επιδότηση του πετρελαίου.

Την ίδια μέρα οι τιμές στα τρόφιμα, στις μεταφορές και σχεδόν σε όλα τα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 300%, σε μια χώρα που ο μέσος κάτοικος ζει με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα.

Η εξήγηση που δόθηκε από την κυβέρνηση ήταν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά», όμως ο λαός πιστεύει ότι η κίνηση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης διαφθοράς και των καρτέλ εισαγωγών καυσίμων και μάλιστα σε μία χώρα που έχει το περισσότερο πετρέλαιο σ’ όλη την Αφρική.

Ο λαός αρχικά πάγωσε αλλά γρήγορα πέρασε στην αντίσταση.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Νιγηρίας (NLC) κήρυξε γενική απεργία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα: τράπεζες, μαγαζιά, υπηρεσίες, όλα είναι κλειστά.

Ένας εκπρόσωπος του NLC, ο Denja Yakub, δήλωσε:

«Αν μια επανάσταση μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας, τότε γιατί όχι, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι ο λαός είναι έτοιμος για μια επανάσταση. Αλλά δε θέλουμε μια επανάσταση που θα επαναφέρει το στρατό, αυτοί είναι μέρος του προβλήματος.»

Ο David Habba είναι μέλος της activista Nigeria, της ομάδας νέων της ActionAid. Αυτές τις μέρες ζει την αντίσταση της χώρας του – μάλιστα είναι ένας από τους υποκινητές των «αγανακτισμένων» της πόλης του, κάτι που έγινε αρχικά μέσω του δικτύου της Activista και τώρα έχει παρασύρει όλη την πόλη. Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση ως εξής:

Η εποχή της συγκομιδής έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά η κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου έχει κλέψει όλη τη χαρά. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα είναι χρεωκοπημένη και δε μπορεί να συνεχίσει να επιδοτεί το πετρέλαιο. Λέει ότι υπάρχει ένα καρτέλ που επωφελείται από την επιδότηση αλλά δεν το ξεσκεπάζει, ενώ υποστηρίζει ότι ξέρει από ποιους αποτελείται. Μας υπόσχονται δουλειές και υποδομές με τα λεφτά που θα αποταμιευτούν με την κατάργηση της επιδότησης αλλά ξέρουμε πια καλά τα κόλπα και τα ψέματά τους. Έχουμε ξεγελαστεί ήδη πολλές φορές για να δεχτούμε κι αυτό.

Φυσικά συμμετέχω στις αντιδράσεις, για την ακρίβεια, εγώ ξεκίνησα τις διαδηλώσεις στην πόλη μου. Τώρα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, με διασημότητες κι έχω χαθεί μέσα στην  μεγαλύτερη εικόνα. Όμως χαίρομαι τόσο με την εξέλιξη, είμαι περήφανος για τις προσπάθειές μου.

Μετά την ανακοίνωση, όλοι πάγωσαν. Ήξερα ότι τα συνδικάτα θα αντιδρούσαν αργότερα αλλά δεν άντεχα να τους βλέπω όλους παγωμένους. Χρησιμοποίησα την πλατφόρμα των activista την οποία συντονίζω για να γίνει έκτακτη συνέλευση των μελών. Κράτησε λιγότερο από 2 ώρες και ήρθαν 60 άτομα και αποφασίσαμε ότι αν και είμαστε λίγοι, θα βγούμε στο δρόμο. Ο κόσμος άρχισε να συμμετέχει όσο περνούσε η ώρα, η αστυνομία προσπάθησε να μας εμποδίσει αλλά δεν υποχωρήσαμε. Ο κόσμος συνέχισε να έρχεται.



Τώρα τα συνδικάτα έχουν κλείσει όλες τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τα σχολεία. Κλείνουμε την κυκλοφορία σε μεγάλες αρτηρίες, παρουσιάζουμε τα αιτήματά μας, μιλάμε με τον κόσμο. Αύριο θα ξεκινήσουμε να περνάμε τη νύχτα σε ένα από τα μεγάλα πάρκα της πόλης.

Εδώ στη Benue δεν αντιμετωπίζουμε βία από την αστυνομία αλλά σε άλλες πόλεις έχει σκοτωθεί κόσμος. Στην πόλη μου είμαστε πάνω από 3000 στους δρόμους.

Έχουμε ακούσει για πληρωμένα πλήθη που διαφωνούν, μερικοί πληρώνονται για να δηλώνουν διαφωνίες, αλλά πίστεψέ με, πάνω από το 90% του λαού μας υποστηρίζει.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Το συνδικάτο μας έδωσε τρεις μέρες για να αγοράσουμε όσο πιο πολύ φαγητό μπορούμε. Εγώ έχω αρκετό, αλλά ξέρω ότι πολλοί όχι.

Δεν υποχωρούμε. Το πετρέλαιο πρέπει να επανέρθει στην παλιά του τιμή. Μετά, πρέπει να πιάσουμε αυτούς που κρατούν την βιομηχανία μας όμηρο.»



Αν σας απασχολούν τα παγκόσμια θέματα αδικίας και πείνας, η ομάδα Activista της Ελλάδας βρίσκεται εδώ.

Η ActionAid Ελλάδας, εδώ.

Kι ο David, εδώ:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ