ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Οι 24 πιο διάσημες γυναίκες εικαστικοί σήμερα

Οι 24 πιο διάσημες γυναίκες εικαστικοί σήμερα Facebook Twitter
0

Η Αγγλίδα Τρέισι Εμιν. Το έργο της χαρακτηρίζεται συχνά ως "εξομολογητικό". Η εγκατάσταση με το αντίσκοινο είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα της. Στο εσωτερικό του υπάρχουν όλα τα ονόματα των ανθρώπων με τους οποίους έχει κοιμηθεί. Ηταν ένας ευφημισμός για τους ανθρώπους της ζωής της. υπήρχε εκεί ακόμα και το όνομα της γιαγιάς της. Καταστράφηκε σε μια πυρκαγιά το 2004 και δε θα ανασυνταχθεί ποτέ.

Η Κάθριν Όπι έκανε μια σπουδαία φωτογραφική καριέρα, διερευνώντας τα θέματα ταυτότητας και φωτογραφίζοντας τρανσέξουαλ στο Λος Αντζελες. Το Γκούγκενχάϊμ της έκανε αναδρομική έκθεση το 2008.

Η Γκάντα Αμέρ και η αφηρημένη της ζωγραφική βασίζεται κυρίως σε ακουαρέλες και κεντήματα. Η ίδια δηλώνει ότι η χρήση των μεικτών μέσων έχει πολιτική αναφορά, συνδέει το αρσενικό της ζωγραφικής και το θηλυκό της χειροτεχνίας.

Τζέϊν και Λουίζ Γουίλσον, δυο αδερφές που δουλεύουν μαζί. Έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα εγκαταλελειμένα κτίρια. σε αυτό το βίντεο χρησιμοποιούν έναν τόπο στρατιωτικών δοκιμών

Η Τζανίν Αντονι κάνει περφόρμανς και γλυπτική. Αυτό είναι ένα έργο, το εκμαγείο του προσώπου της με σοκολάτα.

Σέσιλι Μπράουν , οι αφηρημένες ζωγραφικές φιγούρες της είναι από τις πιο διάσημες στον κόσμο της τέχνης

Τζούλι Μέρετου από την Αιθιοπία. Το έργο της χαρακτηρίζεται συχνά αρχιτεκτονικό. Η ίδια πιστεύει ότι απλώς πρόκειται για μια μεταφορά στο χώρο, κάνοντας μια αναφορά στην εξουσία και στις εξουσίες.

Πιπιλότι Ρίστ από την ελβετία. Κινούμενες εικόνες σε τοίχους. Φωτεινά χρώμτα και τοπία. Το Νιου Γιόρκερ χαρακτήρισε τη δουλειά της "ευαγγελισμό της ευτυχίας".

Τσάο Φέι, Κινέζα καλλιτέχνης των μούλτιμίντια. Συνδέει και ανακατεύει στοιχεία του παλιού και του καινούργιου κόσμου, ο οποίος κινείται με μεγάλες ταχύτητες.

Λίζα Γιουσκαβάτζε. Γνωστή περισσότερο για τα γυναικεία γυμνά της. Αγαπά να χρησιμοποιεί ό,τι συνδέεται με τη γονιμότητα.

Ζιστίν Κέρλαντ, φωτογράφος με ρομαντικά θέματα φυγής. Εγινε διάσημη από τη δουλειά της με μια σειρά γυμνά στην αμερικάνικη εξοχή.

Κάρα Γουόκερ. Οι σιλουέτες της διηγούνται ιστορίες ωμότητας του ρατσισμού. Τα φυλετικά θέματα είναι κυρίαρχα στη δουλειά της. Τα έργα της είναι αφοπλιστικά

Λίζα Λου. Το έργο της η Κουζίνα, είναι ένα από τα πιο διάσημα και έκανε πέντε χρόνια για να το ολοκληρώσει.

Δουλεύει με χάντρες. Τα έργα της αναστατώνουν πάντα. Θεωρούνται ιδιοφυή.

Γεννημένη στην Κένυα η Βανγκέτσι Μούτου κάνει κολάζ και αυτά είναι τα πιο διάσημα έργα της. Της αρέσει να ξαναδουλεύει εικόνες που βρίσκει σε περιοδικά. Μάχεται για τα διακιώματα των γυναικών και στο έργο της προβάλλει συχνά το θέμα της παραμόρφωσης

Η Αντρεα Ζίτελ κάνει έργα που χαρακτηρίζονται "δύσκολα". Κάποτε νοίκιασε μια βιτρίνα στο Μπρούκλιν και εξέτρεφε κοτόπουλα.Οι κριτικοί τέχνης θεωρούν ότι κάνει μια "έρευνα των θεμελιωδών πτυχών της σύγχρονης εγχώριας και της αστικής ζωής στις δυτικές κοινωνίες."

Η Καταρίνα Κοζίρα είναι Πολωνέζα βίντεο άρτιστ. Οι αντιδράσεις για το έργο της στην Πολωνία είναι πάντοτε μεγάλες. Ενα διάσημο έργο της είναι αυτό με τα άλογα τη στιγμή του θανάτου τους. Εδώ στο βίντεο αναπαριστά την ιεροτελεστία της άνοιξης με ηλικιωμένα κορμιά.

Η Κέιτ Γκίλμορ επεξεργάζεται θέματα σχτικά με το χάος και την καταστροφή. Εδώ είναι μερικά από διάσημα αγγεία της, γεμάτα χρώμα τα οποία θρυμματίζονται.

Η Μίκα Ρότενμπεργκ από την Αργεντινή κάνει βίντεο-εγκαταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιεί ασυνήθιστες γυναίκες. Στη δουλειά της θέτει τα ζητήματα της εργασίας και του καπιταλισμού.

Γιαέλ Μπαρτανα "And Europe Will Be Stunned", μια βιντεοεγκατάσταση που πήγε στη Μπιενάλε της Βενετίας πριν λίγα χρόνια. Στο έργο της διερευνά τα θέματα της Εβραίκής ταυτότητας.

Σάρον Χέιζ καλλιτέχνης και ακτιβίστρια συνδυάζει την περφόρμανς με τις εγκαταστάσεις. Μελετά την αλληλεπίδραση της προσωπικής και πολιτικής ταυτότητας, χρησιμοποιώντας συχνά τα συνθήματα.

Η Τάνια Μπρουγκέρα από την Κούβα κάνει εγκαταστάσεις.Στον κόσμο της, έννοιες όπως η ελευθερία, και η αυτοδιάθεση δεν είναι αφηρημένα ιδεώδη. Η εγκατάσταση που απεικονίζεται εδώ έκλεισε μετά από μια μέρα από τις κουβανικές αρχές, επειδή φαινόταν να είναι ένα (ανατρεπτικό) σχόλιο για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Νάταλι Τζούρμπεργκ. Σουηδή βίντεο-άρτιστ. Δουλεύει συχνά με πηλό και τα έργα της θυμίζουν παραμύθια.

Τερέζα Μαργκόλις, μεξικάνα καλλιτέχνης, η οποία κάνει εγκαταστάσεις. Στο έργο της απεικονίζεται συχνά η βία του πολέμου των ναρκωτικών. Στην ελλάδα έχουμε δει στο Outlook έργο της, με φύλλα χαρτιού ποτισμένα με το νερό των νεκροτομείων.

Η Κλάρα Λίντεν συχνά με τη δουλειά της αναφέρεται στην αρχιτεκτονική. Σε αυτό το βίντεο από το οποίο προέρχεται η εικόνα, ο Μάικλ Τζάκσον κάνει βραδινές διαδρομές στην πόλη.

*****

[via]

Εικαστικά
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Εικαστικά / Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Ένας κόσμος μνήμης ξεφεύγει από το προσωπικό επίπεδο και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις στο έργο της τριαντάχρονης εικαστικού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια μετακόμιση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Silvina Der Meguerditchian και ο κόσμος της ανθεκτικής μνήμης

Εικαστικά / Τα «χαλιά μνήμης» της Silvina Der Meguerditchian στην γκαλερί Kalfayan

«Εστιάζω σε μέρη με ταραχώδη ιστορία. Με τα χρόνια, η δουλειά μου με τη μνήμη με έκανε να δίνω μεγάλη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που συχνά η επίσημη ιστορία παραβλέπει»: Στα έργα της νέας της έκθεσης η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις ενσωματώνει φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια από πόλεις όπως το Χαλέπι και η Βηρυτός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα;

Εικαστικά / Τα ερωτήματα του Homo sapiens σε μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε τέσσερα ιστορικά αθηναϊκά κτίρια εικαστικοί και ακαδημαϊκοί επιχειρούν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ψηφιακής εποχής για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ