Θέλετε να μάθετε πώς ήταν η Αθήνα σαν σήμερα, το 1946;

Facebook Twitter
0

Σύνταγμα, 1944

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (αυτό το ωραίο κτήριο με την ωραία σκάλα στην Πανεπιστημίου) έχει ένα site που αν μου επιτρέπεται, είναι κάπως απογοητευτικό ως προς το μέγεθος και τις πληροφορίες, αλλά έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο, ψηφιοποιώντας ελληνικές εφημερίδες σε pdf (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΜΠΡΟΣ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, ΣΚΡΙΠ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ) και σύμφωνα με το site, ως τώρα έχουν ολοκληρωθεί και είναι προσβάσιμες στους πολίτες 220.006 σελίδες.

Αναρωτιέμαι πότε σκάλωσε η διαδικασία, γιατί έψαξα αλλά δεν βρήκα τι γίνεται τώρα (προχωράει; Σταμάτησε για πάντα; Κάνει διάλειμμα;). Το μόνο που βρήκα είναι ότι η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε το 2011 ότι «οι μαθητές θα μπορούν να έχουν όλη τη Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα φλασάκι». Φαντάζομαι ότι η κυρία Διαμαντοπούλου έμαθε τη θαυμαστή λέξη «φλασάκι» όταν ανακάλυψε ότι όλοι της οι λόγοι χωράνε σε ένα τέτοιο, αλλά για την Εθνική Βιβλιοθήκη θα χρειαζόταν ένα φλασάκι σε μέγεθος τροχόσπιτου. Αν ξέρει κανείς περισσότερα για το μέλλον της ψηφιοποίησης, τον παρακαλώ να μας πει.

Στο σάιτ υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες της Βιβλιοθήκης από το εσωτερικό, που λίγοι Έλληνες έχουν δει ζωντανά. Δεν ξέρω ποιός τις έβγαλε, και φαίνεται ωραίος ο χώρος, και δεν ξέρω υπό ποιές συνθήκες δούλεψε, αλλά υπάρχουν πολλοί  καλοί Έλληνες φωτογράφοι, σε περίπτωση που θέλουν να το συνεχίσουν:

Η περιήγηση στις εφημερίδες είναι συναρπαστική αν έχετε μάτια ικανά να διαβάσουν pdf σε μορφή φωτογραφίας (συγχωρείστε μου τη γκρίνια, αλλά δεν κρατιέμαι). Οι εφημερίδες είναι από τα πιο ζωντανά ντοκουμέντα του παρελθόντος. Πρόκειται για πολύ σημαντική δουλειά όπως και να έχει, και για να μπείτε στο κλίμα, σας παρουσιάζω τι γράφτηκε σαν σήμερα το 1946, στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», με γραφεία στην Καραγεώργη Σερβίας 4:

 

«Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΟΒ. ΡΩΣΙΑΣ – Ο κ. ΑΤΤΛΗ ΕΤΟΝΙΣΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΚΦΩΝΗΘΕΝΤΟΣ ΛΟΓΟΥ ΥΠΟ ΤΟΥ κ. ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΕΙΣ ΦΟΥΛΤΟΝ. Δριμείαι σοβιετικαί επικρίσεις κατά του τέω Άγγλου Πρωυθυπουργού.»

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΙΣΗΛΘΕΝ ΗΔΗ ΕΙΣ ΝΕΑΝ ΦΑΣΙΝ ΔΥΣΧΕΡΕΙΩΝ (αυτό φαίνεται να είναι η ιστορία της Έλλάδας)

Η Β. ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΛΗΦΘΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Ο ΓΚΑΙΡΙΓΚ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΠΟΛΕΜΟΝ! – ΝΕΑ ΓΡΑΠΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΧΑΛΙΦΑΖ

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΑΚΡΑ ΣΥΖΗΤΙΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΔΙΑ ΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΛΟΓΑΣ – ΤΙ ΥΠΕΣΤΗΡΙΞΕΝ Ο κ. ΜΑΚ ΝΗΛ

Κινηματογράφοι

Αθηναϊκόν: Γιατί δεν σκότωσα τον Χίτλερ

Άστυ: Επίκαιρα

Αττικόν: Ακαπούλκο

Έσπερος: Ρεβέκκα

Ιντεάλ: Πολέμαρχος Λυτρωτής

Κρόνος: Το Φάντασμα Της Όπερας

Τιτάνια: Κατηγορώ

Διαφημίσεις

«Το πρώτο της τηλεφώνημα είναι για ένα παραμύθι εκδόσεων Γερονικόλα»

«Κάλτσες φθηνές οδός Θησέως 17»

«Κηλεπίδεσμοι – Ορθοπαιδικός οίκος Ευαγγ. Σταματίου, Αθήνα, Νεραντζιώτου»

«Κάλτσες ELBEO Silka – εκπτώσεις, Μητροπόλεως 44»

«Μάθετε να σχεδιάζετε. Σπουδή στο σπίτι, σχολή ABC. Σταδίου 30. Ειδικό σύστημα για παιδιά, και άλλο για μεγάλους. Από την επαρχία γράψτε μας.»

Από την επαρχία γράψτε μας!

Σας άρεσε (ή δεν σας άρεσε) κάποιο βιβλίο; Γράψτε μας λίγα λόγια γι ‘ αυτό!

Το Book Room θέλει να μάθει τι διαβάζετε, αν σας άρεσε ή όχι. Γράψτε λίγα (ή πολλά) λόγια για το βιβλίο που διαβάσατε και στείλτε τα στο [email protected]. Οι κριτικές θα δημοσιεύονται κάθε Κυριακή στο Book Room.  Όλοι ρωτάμε τους φίλους μας τι να διαβάσουμε και τι όχι, γιατί να μην γίνει και μέσα από αυτή τη στήλη;

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Βιβλίο / Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Στην πιο de profundis στιγμή της ζωής του ο συνθέτης γράφει το αυτοβιογραφικό «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα», αποκαλύπτοντας σαν σε προσευχή τις πιο προσωπικές, τρωτές στιγμές του, ζητώντας συγγνώμη από τους οικείους του και ομολογώντας ότι η έμπνευση συμπορεύεται με τη θνητότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μαριάννα Κορομηλά «Η Μαρία των Μογγόλων»

Το Πίσω Ράφι / Για όλες τις Μαρίες που «δωρίστηκαν» σε βαρβάρους και άξεστους

Ψάχνοντας και γράφοντας για τη Μαρία των Μογγόλων, η Μαριάννα Κορομηλά ήρθε αντιμέτωπη με όλες εκείνες τις παραγνωρισμένες γυναικείες μορφές της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανένταχτο και φεμινιστικό βιβλίο που συζητήθηκε έντονα μόλις κυκλοφόρησε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Βιβλίο / «O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Ο ιδιοφυής μουσικός έφυγε αναπάντεχα στα 44 του, αφήνοντας πίσω του ανεκπλήρωτα σχέδια. Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του έργου του, υπογράφει σήμερα το πιο ενημερωμένο βιβλίο για εκείνον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Portraits 2025 / Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Η ολοκλήρωση της περίφημης «Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας» αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες, ουσιαστικές και συνεπείς συγγραφείς μας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ