Πώς να πείσετε τα παιδιά σας να φάνε

Facebook Twitter
0

Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια: μερικά λατρεύουν το μπρόκολο και τα μαρούλια (το έχω δει με τα μάτια μου), αρκετά παιδάκια είναι καλόβολα και δεν φέρνουν πολλές αντιρρήσεις αλλά η συνηθέστερη περίπτωση είναι παιδιά που τρώνε δύο, το πολύ τρία (ανθυγιεινά) φαγητά και αρνούνται να δοκιμάσουν οτιδήποτε άλλο. Τα παρακάλια, οι απειλές και οι φωνές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Τα παιδιά των σεφ είναι επίσης παιδιά, με τις ίδιες παραξενιές. Όμως πρόκειται για γονείς που ασχολούνται με το φαγητό επαγγελματικά, οπότε οι συμβουλές τους ίσως βοηθήσουν τους υπόλοιπους. Μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν στο bon appétit είναι οι εξής:

«Έχουμε δύο μικρά κορίτσια και ανακάλυψα ότι ειδικά το μικρότερο, που είναι δύο χρονών, είναι πιο δεκτική στο να δοκιμάσει κάτι καινούριο όταν συμμετέχει στη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουμε μαζί στη λαϊκή αγορά και όταν γυρνάμε μπαίνουμε όλοι μαζί στην κουζίνα και μαγειρεύουμε. Νομίζω ότι επειδή ποτέ δεν τους δώσαμε «παιδικό» φαγητό, δεν ξέρουν ότι αυτά που τρώνε δεν είναι «παιδικά.»

 

«Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν στη διαδικασία και στο μαγείρεμα. Ανακάλυψα ότι όταν φυτεύουν φαγητό, ή αν βοηθούν στην παρασκευή φαγητού, τότε αυτό το φαγητό το τρώνε.»

 

Πιστεύω ότι το να τρως σε κανονικό τραπέζι με τα παιδιά σου βοηθάει πραγματικά. Υπάρχει αλληλεπίδραση και συζήτηση και φαγητό. Το να τους δίνεις κάτι στο χέρι και να το τρώνε στον καναπέ μόνα τους δεν είναι καλό. Λατρεύω το να μαγειρεύω με τα παιδιά μου. Η συμμετοχή τα κάνει να εκτιμούν το φαγητό.»

 

«Αφαιρέστε τα παιχνίδια από το τραπέζι προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν ότι το τραπέζι είναι για φαγητό, όχι για παιχνίδι. Μην τους προσφέρετε διαφορετικές επιλογές. Κάντε τα να συμμετέχουν στο μαγείρεμα. Πείτε τους από πού έρχεται το φαγητό, ότι τα κοτόπουλα βγαίνουν από αβγά, ότι το προσούτο είναι από γουρούνια, ότι το γάλα βγαίνει από τις αγελάδες.»

 

«Δώσαμε στα παιδιά μας πολλά διαφορετικά φαγητά από διάφορες χώρες σε πολύ μικρή ηλικία για να τα βοηθήσουμε. Πλέον συμμετέχουν στις αποφάσεις του μενού και τα ενθαρρύνουμε να διαλέγουν μόνα τους τα λαχανικά στην αγορά, όπως και στο να βοηθούν στις προετοιμασίες του φαγητού. Έτσι τείνουν να τρώνε όλο τους το φαγητό και είναι λίγα αυτά που δεν θα δοκίμαζαν!»

Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε;

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ