Πρόσκληση σε ρωμαϊκό γεύμα: γράμματα της εποχής

Πρόσκληση σε ρωμαϊκό γεύμα: γράμματα της εποχής Facebook Twitter
0

 

Αγαπητέ μου Septicius Clarus,

Κοίτα, δέχτηκες την πρόσκλησή μου για δείπνο και δεν εμφανίστηκες. Θα υποστείς το κόστος, μέχρι την τελευταία δεκάρα, και δεν μιλάμε για λίγα λεφτά. Πρέπει να πληρώσεις το λογαριασμό για τις εξής προετοιμασίες: μαρούλι, ένα τεμάχιο ανά κεφάλι, σαλιγκάρια, τρία το κεφάλι, αβγά, δύο έκαστος, ζυμαρικά. Όλα τα παραπάνω σερβιρισμένα με mulsum (μίγμα κρασιού με μέλι) και χιόνι – ναι, θα πληρώσεις και τον λογαριασμό για το χιόνι, για την ακρίβεια, ειδικά για το χιόνι, γιατί πέθανε πάνω στο πιάτο εξαιτίας της αμέλειάς σου. Μετά ελιές, βραστά παντζάρια, κολοκύθες, κρεμμύδια, και χίλια άλλα πράγματα εξίσου κομψά παρασκευασμένα.

Αν ερχόσουν θα είχες δει κωμικά σκετς, ή έναν μουσικό, ή θα είχες ακούσει κάποια αναγνώσματα, ή – στην περίπτωση της δικιάς μου γενναιοδωρίας – και τα τρία. Αλλά προτίμησες στρείδια και αχινούς, σε ποιανού το σπίτι, δε μπορώ να φανταστώ. Αλλά θα το πληρώσεις το χρέος σου… έπραξες με προμελετημένη κακία, όχι προς τον εαυτό σου, αλλά σίγουρα προς εμένα, αλλά ναι, και στον προς τον εαυτό σου επίσης. Πόσο ωραία θα περνούσαμε, πόσο θα γελούσαμε, πόσο σοβαροί θα ήμασταν όμως επίσης. Μπορείς να δειπνήσεις σε πολλά σπίτια με περισσότερη χλιδή και πολυτέλεια, αλλά πουθενά με περισσότερη διασκέδαση, με περισσότερη ειλικρίνεια και ευθύτητα. Με λίγα λόγια: έλα στο επόμενό μου πάρτι, κάνε το πείραμα. Και αν ποτέ στο μέλλον προτιμήσεις κάποιο άλλο σπίτι από το δικό μου, να μην χαρώ ποτέ ξανά την παρέα σου. Ειλικρινά δικός σου,

Γάιος Πλίνιος Καικίλιος

Από τις επιστολές του Γάιου του Νεότερου, βιβλίο Ι

Ο Πλίνιος ο Νεότερος έζησε μεταξύ 61 – 112 μ.Χ. και ήταν δικηγόρος, συγγραφέας. Ήταν ο ανιψιός του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, ο οποίος ανέλαβε την ανατροφή του. Είναι γνωστός για τα εκατοντάδες γράμματά του που διασώθηκαν, τα οποία ρίχνουν μοναδική ματιά στις συνθήκες της πολιτικής και της καθημερινότητας. Ο φίλος του, στον οποίο έγραψε το παραπάνω περιπαιχτικό γράμμα, ήταν αυτός που τον έπεισε να κρατήσει και να δημοσιεύσει την αλληλογραφία του.

Αν νιώθεις ότι το δείπνο στο σπίτι σου θα είναι ζοφερό, Toranius, μπορείς να έρθεις να λιμοκτονήσεις μαζί μου. Αν συνηθίζεις να παίρνεις ορεκτικά μαζί με τα ποτά σου, θα έχεις φτηνό μαρούλι της Καππαδοκίας και ζουμερά πράσα, και μια τονοσαλάτα θαμμένη κάτω από αβγά σε φέτες.

Πράσινο λάχανο – τόσο καυτό που θα καίει τα δάχτυλά σου όταν το πιάνεις, αλλά φρέσκο από τον δροσερό κήπο – θα είναι σερβιρισμένο σε ένα μαύρο πιάτο, και ένα λουκάνικο θα αναπαύεται βαρύ πάνω σε λευκό χυλό, και χλωμά φασόλια με κόκκινο μπέικον.

Κι αν επιθυμήσεις επιδόρπιο, θα σου προσφερθούν σταφύλια κι ένα είδος αχλαδιού που λέγεται συριακό, και ψημένα κάστανα σε χαμηλή φωτιά, μεγαλωμένα στη Νάπολη. Το κρασί θα είναι ωραίο επειδή θα το πιεις εσύ. Αν μετά από όλα αυτά ο Βάκχος ανοίξει την όρεξή σου, όπως κάνει συνήθως, ωραίες ελιές θα έρθουν σε βοήθεια, και ψητά ρεβίθια και λούπινα. Το γεύμα μου είναι φτωχικό (ποιός μπορεί να πει το αντίθετο) αλλά θα είναι ήρεμο. Μπορείς να χαλαρώσεις και απλά να είσαι ο εαυτός σου…

Marcus Valerius Martialis 

Marcus Valerius Martialis (40-102 μ.Χ., γνωστός στα αγγλικά ως «Martial») ήταν ένας ποιητής με καταγωγή από την ισπανική χερσόνησο. Στα ποιήματά του σατίριζε την ζωή στην πόλη και τα καμώματα των γνωριμιών του.

Οι Ρωμαίοι είναι γνωστοί για τα όργιά τους και την ακατάσχετη κατανάλωση φαγητού, αλλά μάλλον είναι θύματα μάρκετινγκ:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ