Ρίγανη!

Facebook Twitter
0

Φαρμακευτική ονομασία: Herba Origani

Αγγλικά: Wild marjoram, Oregan

Γαλλικά: Marjolaine bâtarde, Marjolaine sauvage, Origan, Pelevoué, Marazolette, Penevoué, Thé rouge, Thym de berger, Doste

Γερμανικά: Oregano, Wilder Majoram, Dost, Kostets

Ιταλικά: Erba acciuga, Origano

Τούρκικα: Kekik otu, İzmir kekiği, Güvey otu, Kekikotu

Συχνά στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ διαφόρων αρωματικών της οικογένειας της μέντας. Λέξεις όπως kekik ή η αραβική zatar/satar [زعتر, صعتر] και παρόμοιες λέξεις στα εβραϊκά και στα περσικά μπορεί να σημαίνουν ρίγανη αλλά όχι αποκλειστικά: μπορεί επίσης να σημαίνουν μαντζουράνα και θυμάρι. Το νόημα της λέξης επίσης μεταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή και την τοπική βλάστηση. Ας πούμε στην Ιορδανία η λέξη zahtar συνήθως σημαίνει μίγμα μπαχαρικών.

Περίεργο φαινόμενο

Η ξερή ρίγανη συχνά είναι πιο αρωματική από την φρέσκια. Περίεργο όχι για μας, αλλά για όσους δεν έχουν εμπειρία με αυτό το μυρωδικό.

Γεύση

Αρωματική, ζεστή και ελαφρώς πικρή. Η ένταση της γεύσης κυμαίνεται. Η ρίγανη καλής ποιότητας είναι τόσο έντονη που σχεδόν μουδιάζει τη γλώσσα. Τα ξαδέρφια της ρίγανης που φυτρώνουν σε κρύα κλίματα έχουν λιγότερο έντονη γεύση.

Καταγωγή

Το γένος Origanum κατάγεται από τη Μεσόγειο. Η επιρροή του κλίματος, της εποχής και του εδάφους είναι μεγαλύτερη από τις διαφορές μεταξύ διαφόρων ειδών. Ένα φυτό που μοιάζει με τη ρίγανη είναι η ματζουράνα με καταγωγή από τη Μικρά Ασία που διαφέρει αρκετά σε γεύση. Η μεξικάνικη ρίγανη δεν έχει άμεση συγγένεια αλλά έχει μια παρόμοια γεύση, αν και πιο έντονη.

Ετυμολογία

Η ελληνική λέξη ὀρίγανον είναι πιθανόν συνδυασμός του ουσιαστικού ὄρος και του ρήματος γανοῦσθαι, ίσως επειδή η ρίγανη προτιμάει να φυτρώνει στα υψόμετρα της Μεσογείου. Κάποιες σκανδιναβικές λέξεις έχουν επίσης παρόμοιο νόημα: bergmynte  (νορβηγικά), bergminta (ισλανδικά), mäkimeirami (φινλανδικά). Το Oxford English Dictionary ισχυρίζεται ότι η λέξη έχει καταγωγή από κάποια άγνωστη γλώσσα της βόρειας Αφρικής.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες πάντως η λέξη είναι παρόμοια, αν όχι ίδια. Το φυτό αναγνωρίζεται ως oregano στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα δανέζικα, στα πολωνέζικα. Με μικρές παραλλαγές εμφανίζεται σε άλλες γλώσσες, όπως oregano στα τσέχικα, horegano στα ισπανικά, origano στα ιταλικά, orenga στα καταλανικά, oregao στα πορτογαλικά.

Νεανίας

ὑποστόρεσαί νυν πρῶτα τῆς ὀριγάνου 
καὶ κλήμαθ᾽ ὑπόθου συγκλάσασα τέτταρα
καὶ ταινίωσαι καὶ παράθου τὰς ληκύθους
ὕδατός τε κατάθου τοὔστρακον πρὸ τῆς θύρας.

(Αριστοφάνης, Εκκλησιάζουσες)

ΝΕΑΡΟΣ
Τότε σκόρπισε πρώτα ρίγανη,
μετά βάλε διπλωμένες τέσσερις κληματόβεργες
- στρώσε τις καλά -
και βάλε δίπλα μια σειρά στάμνες
και μπροστά κανάτες με νερό...

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ