Τα ρομπότ μας κλέβουν τις δουλειές

Facebook Twitter
0

Κάποιοι ανησυχούν ότι οι μετανάστες μας κλέβουν τις δουλειές αλλά φαίνεται ότι η ζωή τρέχει γρηγορότερα από τα μυαλά των συντηρητικών. Εδώ και χρόνια το Άγιο Δισκοπότηρο στη βιομηχανία των πουλερικών είναι ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να κόψει το στήθος ενός κοτόπουλου με ακρίβεια ανθρώπινου χεριού, ή ιδανικά, ακόμα καλύτερα.

Οι εταιρίες θα γλίτωναν πολλά λεφτά, θα κέρδιζαν κι άλλο χρόνο, θα πουλούσαν περισσότερο κρέας. Οι εταιρίες είναι αυτές που χρηματοδοτούν χρόνια τώρα ανάλογες προσπάθειες, χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Σε κάνει να εκτιμάς το ανθρώπινο μυαλό: ο άνθρωπος αναγνωρίζει αμέσως το μέγεθος, το σχήμα, ξεχωρίζει το δέρμα από το κρέας και ξέρει που να βάλει το μαχαίρι. Για να φτάσει ένα ρομπότ σε ανάλογη αποτελεσματικότητα πρέπει να είναι σε θέση να παίρνει 1000 αποφάσεις το δευτερόλεπτο.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν ανάλογα μηχανήματα που τεμαχίζουν το χοιρινό κρέας, αλλά το κοτόπουλο είναι πιο δύσκολο θέμα, αφού οι διαστάσεις τους αλλάζουν περισσότερο. Άλλες προσπάθειες που έγιναν στην Ολλανδία δεν απέδωσαν: τα μηχανήματα έσπαγαν τα κόκκαλα, τα οποία εισχωρούσαν στο κρέας, κάτι που είναι ο φόβος και ο τρόμος των εμπόρων.

Τώρα όμως, ένας πρώην μηχανικός αεροναυτικής και υπάλληλος της NASA αποφάσισε να αφήσει τους πυραύλους και να ασχοληθεί με τα κοτόπουλα. Το πανεπιστήμιο στο οποίο έκανε αίτηση είναι στη Georgia, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών στις ΗΠΑ. «Είσαστε σίγουρος ότι θέλετε να ασχοληθείτε με πουλερικά, κύριε McMurray;» τον ρώτησαν και τον ξαναρώτησαν στη συνέντευξη. «Εδώ είναι αρκετά διαφορετικά από τη NASA.” Τελικά ήθελε, και φαίνεται ότι πλησιάζει στην επιτυχία.

Τώρα, μετά από χρόνια προσπάθειας στο εργαστήριο, είναι σε θέση να προτείνει ένα ρομπότ που μετράει το κοτόπουλο, στέλνει τις διαστάσεις σε έναν υπολογιστή ο οποίος στέλνει εντολές με σημάδια εισχώρησης ενός νυστεριού. Το στήθος αφαιρείται μέσα σε δευτερόλεπτα.

1ον : άνθρωπος τεμαχίζει κοτόπουλο σε 18 δευτερόλεπτα

2ον: το ρομπότ (αν δεν μπορείτε να το δείτε πηγαίνετε εδώ)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ