Το κοτόπουλο της Στέψης

Facebook Twitter
0

Το 1921 η Constance Spry ήταν μια διευθύντρια ενός σχολείου για παιδιά εργατών και μέσα στα καθήκοντά της ήταν να διδάσκει μαγειρική, ραπτική και «σύνθεση λουλουδιών.»

Η Constance Spry

Η μεγάλη της αγάπη ήταν όμως τα λουλούδια. Το 1928 παράτησε το σχολείο και άνοιξε ένα μοναδικό ανθοπωλείο όπου παρουσίαζε νέες, εντελώς πρωτοποριακές συνθέσεις που δεν είχαν ξαναγίνει, με μία τολμηρότητα επαναστατική. Διέλυσε ό,τι θεωρούνταν σικ και σωστό για τις ανθοσυνθέσεις και ήταν η πρώτη που άρχισε να χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υλικά – από τα βάζα μέχρι το περιεχόμενό τους- όπως αγριόχορτα, κλαδιά, λαχανικά, έτσι ώστε να μοιάζουν με «κήπους» και όχι στημένες, συμμετρικές συνθέσεις. Η δουλειά της κέρδισε αμέσως το κοινό, τόσο που το 1934 είχε περισσότερους από 70 υπαλλήλους και σχολή ανθοκομικής.

Πολλοί νομίζουν ότι η ιδέα «ένα μόνο λουλούδι σε ένα μοναδικό βάζο» είναι δικιά τους, αλλά όχι –και αυτό ήταν ιδέα της. Η Spry ήταν αυτή που επανέφερε τα τριαντάφυλλα στη μόδα που οι σύγχρονοί της θεωρούσαν πασέ. Προς τιμήν της μια ποικιλία τριαντάφυλλων του 1961, δημιούργημα του David Austin, έχει πάρει το όνομά της. Είναι τεράστια, σχεδόν σαν λάχανα, και με σκούρο ροζ χρώμα, ένας συνδυασμός κομψότητας από το παρελθόν και σύγχρονης αντίστασης στις ασθένειες.

 Ποικιλία Constance Spry

Η Constance ήταν υπεύθυνη για τον στολισμό διάφορων γαλαζοαίματων γάμων και η μεγάλη στιγμή της καριέρας της ήταν όταν έγινε υπεύθυνη για τον στολισμό του Westminster Abbey για την στέψη της Ελίζαμπεθ.

Παραδόξως, η Constance είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) διάσημη για μια συνταγή που γεννήθηκε την ημέρα της στέψης της Ελίζαμπεθ και από τότε συμβολίζει ό,τι βασιλικό, βρετανικό και παραδοσιακό. Το Coronation Chicken, άλλη μία σύλληψη της Fry, συμβολίζει την μεγάλη Βρετανική Αυτοκρατορία, με κάρι από την Ινδία και φρούτα, από την Δύση στην Ανατολή. Αυτοκρατορία δεν υπάρχει πια, υπάρχει όμως η νοσταλγία: αυτό το πιάτο σερβιρίστηκε και πριν από λίγες μέρες, για τους εορτασμούς του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου:

Για 8 άτομα

2,3 κιλά κοτόπουλο σε κομμάτια

1 κουτάλι σούπας ηλιέλαιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι πάστα κάρι

1 κουταλάκι πελτές ντομάτας

100ml κόκκινο κρασί

1 φύλλο δάφνης

Χυμός ½ λεμονιού

2 ψιλοκομμένα βερίκοκα

300 ml μαγιονέζα

100 ml κρέμα γάλακτος

Αλάτι, πιπέρι

Ψήστε το κοτόπουλο στο γκριλ.

Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέστε την πάστα κάρι, τον πελτέ, σβήστε με κρασί, προσθέστε το φύλλο δάφνης και τον χυμό λεμονιού.

Αφήστε το να σιγοβράσει για δέκα λεπτά.

Στραγγίξτε και αφήστε το να κρυώσει.

Περάστε τα βερίκοκα από μπλέντερ, μετά από σίτα.

Ανακατέψτε την σάλτσα με τη μαγιονέζα και τον πουρέ από τα βερίκοκα.

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και προσθέστε την.

Προσθέστε το κοτόπουλο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ