#TWEET_STORIES: Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες

Facebook Twitter
0

Πόσο νόημα χωράει σε 140 χαρακτήρες; Πριν από λίγο καιρό είχε ανακοινωθεί η ανοιχτή πρόσκληση για τους λάτρεις του Twitter: το openbook έκανε διαγωνισμό για να δημιουργήσει μια συλλογή μικροσκοπικών διηγημάτων.

Ο Ηλεκτρονικός Αναγνώστης σχολίασε σχετικά:

Η σχέση της λογοτεχνίας με το Twitter έχει ήδη ένα σημαντικό παρελθόν και η πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης έδωσε νέα ώθηση στο κίνημα των "twaiku", των ποιημάτων χαϊκού στου Twitter.

 Το φθινόπωρο του 2011 η βρετανική Εταιρεία Συγγραφέων είχε οργανώσει λογοτεχνικό τουιτομαραθώνιο (tweetathon), όπου ένα συγγραφέας ξεκινούσε με μήνυμα στο Twitter ένα μικροδιήγημα και το συνέχιζαν άλλοι χρήστες της υπηρεσίας. Κάθε διήγημα έπρεπε να αποτελείται από 5 μηνύματα (tweets) και να αριθμεί έως 670 χαρακτήρες.

Ακριβώς αντίστοιχη με το πείραμα του #Tweet_Stories από το OpenBook όμως είναι η περίπτωση του Arjun Basu, αρχισυντάκτη του περιοδικού enRoute και συγγραφέα, ο οποίος γράφει μικροδιηγήματα έκτασης ακριβώς 140 χαρακτήρων, που τα ονομάζει twister, και σκοπεύει να τα εκδώσει σε βιβλίο.

Λοιπόν, το βιβλίο είναι έτοιμο και βρίσκεται εδώ.

Απόσπασμα από το βιβλίο:

Ένας κλασικός ορισμός του διηγήματος είναι ότι πρόκειται για ιστορία μερικών χιλιάδων λέξεων που μπορεί να διαβαστεί σε μία δόση. Περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την έκταση, ας μιλήσουμε για ιστορίες που μπορούν να διαβαστούν με μια ανάσα.

Ο μεγάλος Ernest Hemingway, άλλωστε, το έκανε πράξη γράφοντας την πιο μικρή δραματική ιστορία με τη χρήση έξι μόλις λέξεων: "For sale: baby shoes, never worn". Κι αυτό δεκαετίες πριν το Facebook και το Twitter καταφέρουν να επηρεάσουν τον γραπτό τρόπο έκφρασης.

Το ανοικτό ερώτημα που τέθηκε από την ψηφιακή βιβλιοθήκη ΟPENBOOK ήταν εάν μπορεί η λογοτεχνία να λειτουργήσει στο ασφυκτικό πλαίσιο της πολύ μικρής φόρμας των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Από τις εκατοντάδες συμμετοχές που

υποβλήθηκαν, επελέγησαν 371 μικροδιηγήματα για να δώσουν την απάντηση.

Καταξιωμένοι συγγραφείς, πολυπράγμονες bloggers, εθισμένοι των status updates & των tweets, αλλά και πρωτόπειροι γραφείς τόλμησαν να στριμώξουν την έμπνευση, την πλοκή και τις ιδέες τους σε 140 χαρακτήρες.

Την πρώτη φορά που είδα την πινακίδα ≪Προς Άγιο Δημήτριο≫ στο

μετρό, διάβασα ≪Προς Άγιο Δισκοπότηρο≫. Έκτοτε την ακολουθώ σα

σκοπό ζωής.

_Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Ζητάς εναγωνίως δουλειά, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, κι έπειτα όλοι

δηλώνουν συγκλονισμένοι στα κανάλια με την αποτυχία σου.

_Μανώλης Ανδριωτάκης

Είναι φανερό πως αυτό που με χαρακτηρίζει είναι οι συλλογές

πληροφοριών μου.

_Νίκος Βογιατζής

Τον αναγνώρισε κι ας είχε να τον δει σαράντα χρόνια. Τους είχε πάρει

όλα τα λεφτά με μια ζαριά. Ο χαμένος θυμάται πάντα από ποιον

ηττήθηκε.

_Στυλιάνα Γκαλινίκη

Στο γιορτινό τραπέζι η μάνα, ο μπαμπάς κι εγώ. Υπέροχο, έλεγαν, το

δείπνο. Πάνω στην ασημένια πιατέλα, αδημονούσα, με το μήλο στο

στόμα.

_Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

≪Δε θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια≫, είπε ο Αδάμ. ≪Ούτε κι εγώ≫, είπε

η Εύα. Ο Κύριος ξερόβηξε αμήχανα.

_Ευάγγελος Τζάνος

Σήμερα ήρθε ένα γράμμα που αποστολέας ήμουν εγώ. Μέσα είχε τη

διαθήκη μου. Την κρέμασα στον τοίχο να κρύψει τη φρέσκια,

ολοστρόγγυλη, τρύπα.

_Κωνσταντίνος Μπούγας

(Κλείσιμο ματιού: στο #062 βρίσκεται ο Άρης Δημοκίδης και στο #318, η αφεντιά μου)

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ