Δύο οι φάσεις της παχυσαρκίας επισημαίνει νέα έρευνα

Δύο οι φάσεις της παχυσαρκίας επισημαίνει νέα έρευνα Facebook Twitter
0

Η παιδική παχυσαρκία διακρίνεται σε δύο φάσεις όπως αποδεικνύουν νέες έρευνες. Συγκεκριμένα, μια που σχετίζεται με τα μωρά και μια που αφορά τους εφήβους. Βέβαια, αυτές οι φάσεις συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζονται άμεσα από το οικογενειακό περιβάλλον και τις συνήθειες των γονιών.

Ως παχυσαρκία ορίζεται από τη Διεθνή Εφημερίδα Παχυσαρκίας η κατάσταση του σώματος εκείνη όπου υπάρχει συσσωρευμένο λίπος το οποίο προκαλεί προβλήματα υγείας. Η παχυσαρκία εντοπίζεται όταν στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) το ποσοστό λίπους είναι πάνω από 30.

Έρευνες επικεντρώθηκαν σε δεδομένα από τη δεκαετία του 1980 και προχώρησαν σε συλλογή και έλεγχο των τότε δεδομένων αντιπαραβάλλοντάς τα με πρόσφατα όπου περιλαμβάνουν στοιχεία από περισσότερα από 300 παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η παχυσαρκία ιδιαίτερα η παιδική, συνδέεται και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς, άποψη που ενστερνίζεται και η Διεθνής Εφημερίδα Παχυσαρκίας. Παράλληλα, οι έφηβοι επηρεάζονται όπως είναι γνωστό και από τον περίγυρό τους. Η κοινωνικοποίηση και η προσπάθεια να γίνουν αποδεκτοί από το περιβάλλον τους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο εάν κάποιο παιδί έχει τάση να γίνει παχύσαρκο.

Το πρόβλημα περιλαμβάνει πολλές πτυχές για κάθε ηλικία και πρέπει να βρεθούν άλλες, νέες λύσεις για να αντιμετωπιστεί. Η πλειοψηφία των παχύσαρκων παιδιών σύμφωνα με την έρευνα, έχουν παχύσαρκους γονείς, γεγονός που επηρέαζει και καθορίζει την εξέλιξη του παιδιού, κυρίως, εκείνων που είναι σε πολύ μικρή και τρυφερή ηλικία. Αντίθετα, τα νήπια που δεν είχαν ιστορικό παχυσαρκίας στο στενό οικογενειακό περιβάλλον τους δεν σημείωσαν μεγάλη μεταβολή στο πέρασμα των χρόνων. Ενώ τα ποσοστά μεταξύ των εφήβων ηλικίας εως 16 ετών παρουσίασαν άνοδο μέσα σε αυτές τις δεκαετίες.

Από το 1980 το ποσοστό της παχυσαρκίας σημείωσε αύξηση από 5 εως 16%. Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Exeter ισχυρίζεται πως «η παιδική παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Για να συμβεί όμως αυτό και να αναπτύξουμε στρατηγικές που θα δώσουν άμεση λύση θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε σε βάθος την αιτία του προβλήματος. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά πως η παιδική παχυσαρκία προκαλείται από διάφορους και ποικίλους παράγοντες οι οποίοι με τη σειρά τους εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού».

Ο John Middleton από την Σχολή Δημόσιας Υγείας τόνισε πως για μια ακόμη φορά η έρευνα φανέρωσε πως πρέπει να δράσουμε με πράξεις, στην ουσία του προβλήματος, όπως ακριβώς έγινε και με τη ζάχαρη στα ανθρακούχα ποτά. Κανείς δεν επιλέγει να είναι παχύσαρκος και στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία είναι συνέπεια του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ