Καλώς ήρθατε στον πλανήτη «γυναικείες ομαδικές συνομιλίες»

Ομαδικές συνομιλίες γυναικών: Ένα safe space φροντίδας, ενδυνάμωσης και χιούμορ Facebook Twitter
Ένα safe space φροντίδας και ενδυνάμωσης, όπου κάθε γυναίκα μπορεί να είναι ο εαυτός της.
0


«ΚΟΡΙΤΣΙΑ, SOS, απόψε βγαίνω με τον τύπο από το πάρτι. Ας στείλει κάποια ένα μήνυμα γύρω στις 12 και αν δεν απαντήσω πάρτε τηλ.». Χιλιάδες παραλλαγές αυτού του μηνύματος πιθανότατα στέλνονται τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές σε γυναικείες ομαδικές συνομιλίες σε όλο τον κόσμο. 

Το αμέσως προηγούμενο μήνυμα μπορεί να λέει «ποιο προτιμάμε, μαύρο ή καφέ; Πείτε γρήγορα, είμαι στο μαγαζί!!», ή «με έχουν σώσει τα επιθέματα, σας τα προτείνω», ή «είναι η τέταρτη φορά που σου μιλάει άσχημα. Ξεκίνα να ψάχνεις και αλλού, καμία δουλειά δεν αξίζει την ψυχική σου υγεία».

Καλώς ήρθατε στον πλανήτη «γυναικείες ομαδικές συνομιλίες». Ένα γυναικείο group chat μπορεί να περιλαμβάνει από 3 έως 10+ γυναίκες που γνωρίζονται από τη δουλειά, το δημοτικό, τη σχολή, το pilates και πάει λέγοντας, και έχει ως έδρα κάποια εφαρμογή μηνυμάτων. Είναι, επίσης, ένα σύμπαν που λειτουργεί με εντελώς δικούς του κανόνες. Εκεί μπορείς να περάσεις από εκ βαθέων εξομολογήσεις σε tips για να πετύχεις τα αυγά μπένεντικτ και πίσω στις εξομολογήσεις σε δευτερόλεπτα. 

Αν στη δουλειά, στους δημόσιους χώρους και στις εξόδους μας οι γυναίκες χρειάζεται σχεδόν πάντα να έχουμε οξυμένη προσοχή και να είμαστε σε εγρήγορση, στις ομαδικές συνομιλίες με τις φίλες μας μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς φίλτρα.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους, όμως, είναι ότι προσφέρουν κάτι πολύ σημαντικό και κάπως δυσεύρετο: ένα safe space φροντίδας και ενδυνάμωσης, όπου κάθε γυναίκα μπορεί να είναι ο εαυτός της. «Εγώ έφτασα. Εσείς;» είναι το σύνηθες μήνυμα που ακολουθεί μετά από κάθε έξοδο. Και αν δεν απαντήσουν όλες, έπεται τηλέφωνο. Έτσι προστατεύουμε ενεργά η μία την άλλη. 

«Είμαι σε αρκετά group chats και, ανάλογα με το γκρουπ, αλλάζει λίγο και το περιεχόμενο. Στο “sisters before misters”, οι κολλητές μου είναι πάντα δίπλα μου σε όλα – γκρίνια για την καθημερινότητα, κράξιμο για τα red flags κάποιου, ντελούλου ιδέες αλλά και δουλειά ντετέκτιβ. Ας πούμε, αν κάποια βγει πρώτο ραντεβού, υπάρχει καταγεγραμμένο το όνομά του, το προφίλ του στα social, για ασφάλεια. Μόνο το ΑΦΜ του λείπει!

Έχω ένα άλλο γκρουπ με πρώην συναδέλφισσες με τις οποίες, μέσα από τα εταιρικά τραύματα, αγαπηθήκαμε και βοηθήσαμε η μία την άλλη και τώρα λέμε τα νέα μας, χαιρόμαστε για τις επιτυχίες μας και κανονίζουμε reunions. Άλλο αγαπημένο μου είναι το “motivation”, όπου είμαστε 3 φίλες που στηρίζουμε η μία την άλλη με ειλικρίνεια και πολλή αγάπη και ανταλλάσσουμε reels για τη ζωή, για τις σχέσεις και για την αυτοβελτίωση», λέει η Άννα-Μαρία. 

Τη Χριστιάνα, από την άλλη, η συνομιλία με τις συμφοιτήτριές της την «έσωσε» στη διάρκεια της καραντίνας. «Το group chat με τις φίλες μου από τη σχολή μάς ένωσε στην περίοδο της καραντίνας, όταν ήμασταν μόλις στο δεύτερο έτος. Εκεί έχουμε μοιραστεί από τα πιο γελοία gifs μέχρι τις πιο μεγάλες μας ανασφάλειες. Εκεί θα στείλω τη selfie-χειρότερη εκδοχή του εαυτού μου, το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια ηχητικό (θα μπορούσε να είναι podcast), αλλά και ότι έφτασα σπίτι. Αν ψάξεις τις συνομιλίες μας, θα βρεις εκατοντάδες μηνύματα του τύπου “Φτάσατε όλες;”, “Στείλε μου όταν μπεις στο σπίτι” κ.λπ. Εκεί πάντα θα νιώθω ο εαυτός μου και θα είναι το safe place μου». 

Για άλλες γυναίκες, οι ομαδικές συνομιλίες μηδενίζουν τις φυσικές αποστάσεις, βοηθώντας να διατηρηθούν φιλίες χρόνων. «Έχω τη συνομιλία “care don’t care” με τις τρεις πιο κοντινές και παλαιότερες φίλες μου – καθεμιά μας ζει αυτήν τη στιγμή σε διαφορετική πόλη. Δεν μιλάμε κάθε μέρα, αλλά μοιραζόμαστε σημαντικές εξελίξεις στη ζωή μας, memes με γάτες και σειρές που βλέπουμε, άκυρες selfies, αριθμούς πτήσεων και κρατήσεις ξενοδοχείων.

Το αγαπώ γιατί είναι ένα safe space όπου ακούμε χωρίς να κρίνουμε, όπου μπορώ να μοιραστώ τις πιο παρανοϊκές σκέψεις μου και αμέσως μετά να στείλω ένα outfit από το Pinterest, χωρίς να αλλάξει η ενέργεια της συζήτησης. Tο όνομα του γκρουπ προέκυψε σε καλοκαιρινές διακοπές πριν από πολλά χρόνια, όταν αποφασίσαμε ότι το μότο εκείνης της σεζόν θα ήταν “care don’t care” σε όλα τα επίπεδα», μου γράφει η Νικόλ από το Λονδίνο. 

Πράγματι, υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υπαγορεύει ότι τα γυναικεία group chats θα έχουν ένα περίεργο, τύπου inside joke, όνομα. Η Γιούλη επιβεβαιώνει. «Το γκρουπ λέγεται “τσούπες”. Ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, με αφορμή τα γενέθλια μιας φίλης. Μιλάμε σχεδόν κάθε μέρα και αναλύουμε πράγματα. Έχουμε inside jokes και στέλνουμε diy αυτοκόλλητα από αστείες φωτογραφίες μας.

Αν η διάθεση είναι λίγο στραβή, όλο και κάποια θα στείλει, κάποια θα σχολιάσει και θα καταλήξουμε να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια. Υπάρχουν μέρες που είναι ήρεμες και μέρες που ανοίγεις το κινητό και έχεις 220 αδιάβαστα μηνύματα. Αυτές οι μέρες είναι τρομερές. Έχω και ένα γκρουπ με παλιές μου φίλες από τη σχολή, με τις οποίες επειδή δεν βλεπόμαστε κάνουμε μικρά vlogs, τύπου “get ready with me”. Περιμένουμε με τεράστια ανυπομονησία η μία τα νέα της άλλης».

Και πώς δείχνουν αυτές οι συνομιλίες όταν μεγαλώνουμε μέσα σε αυτές; «Κάποτε ήμουν από τις πιο φανατικές των group chats. Γράφαμε με τις φίλες μου από γκομενικά τέλματα μέχρι τσακωμούς με διευθυντές, στέλναμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των ταξί που παίρναμε το βράδυ. Με τα χρόνια έτυχε να απομακρυνθώ και από τα chats και από πολλές φίλες, και πλέον χρησιμοποιώ όσα έχω για να κάνω ένα διάλειμμα και να ξεχνιέμαι. Το αγαπημένο μου είναι ένα, όπου χωρίς κανένα άλλο σχόλιο στέλνουμε με μια φίλη μου συνταγές, σαν τις μαμάδες μας. Μου θυμίζει ότι κάποτε ήμασταν 25 και ανταλλάζαμε χοτ στιγμές και τώρα στα 35 ενθουσιαζόμαστε με συνταγές που δεν θα μαγειρέψουμε ποτέ», λέει η Μελπομένη. 

Αν στη δουλειά, στους δημόσιους χώρους και στις εξόδους μας οι γυναίκες χρειάζεται σχεδόν πάντα να έχουμε οξυμένη προσοχή και να είμαστε σε εγρήγορση, στις ομαδικές συνομιλίες με τις φίλες μας μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς φίλτρα. Και όσο ενδυναμώνουμε και προσέχουμε η μία την άλλη, πάμε για ύπνο λίγο πιο ήσυχες. Και ασφαλείς. 

Η Γραμμή SOS 15900 προσφέρει άμεσα βοήθεια και υποστήριξη σε γυναίκες που υφίστανται έμφυλη βία, ενώ μπορείτε να απευθυνθείτε και στη διεύθυνση e-mail [email protected]. Για ζητήματα ψυχικής υγείας, μπορείτε να καλέσετε στη γραμμή 10306 που λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

100 χρόνια ΧΕΝ Αθηνών: Μια από τις πρώτες οργανώσεις που ενδιαφέρθηκαν για την εκπαίδευση των γυναικών

Αρχαιολογία & Ιστορία / 100 χρόνια ΧΕΝ Αθηνών: Μια από τις πρώτες οργανώσεις που ενδιαφέρθηκαν για την εκπαίδευση των γυναικών

«Μόνο θρησκευτική οργάνωση δεν είμαστε» λέει σήμερα η πρόεδρος της ΧΕΝ Αθηνών, εξηγώντας πώς μέσα στα χρόνια προσαρμόστηκαν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ