Στο νέο City Bistro στη Σπυρομήλιου

Στο νέο City Bistro στη Σπυρομήλιου Facebook Twitter
0
Στο νέο City Bistro στη Σπυρομήλιου Facebook Twitter

Το City Bistro, στον ένα περίπου χρόνο που λειτουργεί στη στοά Σπυρομήλιου, έχει αφήσει το στίγμα του στο κέντρο της Αθήνας, όμως τώρα, με την ανάληψη της διαχείρισής του από την Panas Group, περνάει σε μια νέα εποχή, όχι μόνο με τη διακοσμητική και τη γαστρονομική του ανανέωση αλλά κυρίως με τη συμμετοχή του σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την περιοχή, που περιλαμβάνει και τον ιστορικό χώρο του Zonar's.Ο επιχειρηματίας Χρύσανθος Πανάς έχει στόχο και επιθυμία να αναβιώσει αυτή την αστική γειτονιά του κέντρου με τα all day City Bistro και City Bar, αλλά και με το ιστορικό Zonar's. «Είμαι άνθρωπος του πολιτισμού και με εφαλτήριο το Zonar's, που είναι το νεότερο μνημείο της Αθήνας, και τη στοά θα ορίσουμε τη γειτονιά του κέντρου με τα θέατρα και τα επώνυμα brands. Θα διοργανώσουμε εκθέσεις, live events και θα καλέσουμε σχεδιαστές μόδας από το εξωτερικό. Η Βουκουρεστίου θα χαρακτηριστεί πολιτιστικός πεζόδρομος και θα κυριαρχεί ο ήχος της κλασικής μουσικής από τη φιλαρμονική του δήμου». Το City Bistro εκφράζει μια κλασική ομορφιά σαν αυτή των μπιστρό που μας γοητεύουν στο εξωτερικό. Είναι ευχάριστος και φιλόξενος ο χώρος του και ο κόσμος τον έχει αγκαλιάσει, όπως και οι ηθοποιοί από τα θέατρα της περιοχής, που μετά την παράσταση μπορούν να δειπνήσουν εκεί. Η αλληλεπίδραση με το θέατρο είναι σαφής και παίρνει συγκεκριμένη μορφή. «Σχεδιάζουμε να δώσουμε στους καλλιτέχνες της γειτονιάς μια κάρτα "artist" που θα παρέχει έκπτωση 20% στο φαγητό, όπως ακριβώς γίνεται και στο εξωτερικό. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με θεατρικούς επιχειρηματίες ώστε να υπάρχει ένα ειδικό μενού των 20 ευρώ για του θεατές που κλείνουν VIP θέση στο θέατρο» λέει ο Χρύσανθος. Αισθάνεσαι οικεία, με τη σάλα να επικοινωνεί με τον έξω χώρο με άνετα και κομψά τραπεζοκαθίσματα. Ωραίο ασπρόμαυρο νταμιέ δάπεδο, ανοιχτή κουζίνα και γοητευτική μπάρα. Την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο σεφ Νίκος Σκλήρας. «Το μενού έχει ταυτότητα γαλλικού μπιστρό, με γεύσεις κλασικές, απλές, και δίνουμε έμφαση στο brunch», λέει ο σεφ και προσθέτει, «κάθε Κυριακή προσφέρουμε brunch, μπουφέ πλούσιο, με αλμυρές και γλυκές επιλογές, με 16 ευρώ το άτομο, για να το απολαμβάνουν οι οικογένειες». Χαζεύοντας τον κατάλογο, οι προτάσεις των πιάτων είναι ελκυστικές, ενδιαφέρον όμως έχουν τα prix fix menu με 18 ή 24 ευρώ, τα theatre menu με 32 ευρώ, αλλά και το παιδικό μενού. Ο Νίκος Σκλήρας μαγειρεύει με πολλή αγάπη και γνώση του αντικειμένου του και κατέχει τον τρόπο να δίνει μια ωραία και ανάλαφρη νότα στα πιάτα του. Γευτήκαμε μια σαλάτα Νισουάζ (€16) με λεπτοκομμένες φέτες φρέσκο κιτρινόπτερο τόνο και καλοφτιαγμένη βινεγκρέτ μουστάρδας – πραγματικά απολαυστική. Ακολούθησε το ζεστό κατσικίσιο τυρί με πράσινη μικρή σαλάτα που αγκάλιαζε βινεγκρέτ από εσπεριδοειδή με μέλι (€14). Συνεχίσαμε με ένα κλασικό γαλλικό φιλέτο γλώσσας beurre meunière (€16) που ήρθε καλοφτιαγμένο και ζουμερό, περιχυμένο με βούτυρο και δίπλα ψητές πατάτες. Ραφινάτο και το crispy duck confit με τραγανή υφή και ζουμερή από μέσα σάρκα, που συνόδευε πουρές γλυκοκολοκύθας και μια κλασική γαλλική σάλτσα κόκκινου κρασιού (€24). Έξοχο πιάτο. Το entrecote steak Blanc Angus ήταν τρυφερό και συνοδευόταν με μια άψογη σος μπεαρνέζ. Το γενναιόδωρο πιάτο συνόδευαν φρέσκες πατάτες τηγανητές και buttermilk onion rings (€39). Παρακολουθώ στο διπλανό City Bar τα τραπέζια να γεμίζουν και τις παρέες να απολαμβάνουν όλο ζωντάνια τον χώρο με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και νόστιμο τσιμπολόγημα. Ένας γοητευτικός χώρος που στους τοίχους του φιγουράρουν αντικείμενα από τις παραστάσεις των γύρω θεάτρων.

City Bistro, Στοά Σπυρομήλιου, Αθήνα, 210 3211315

«Ασκητική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η λιτότητα των συνθέσεων που σερβίρει ο Γιώργος Γκάτσος στο νέο του εστιατόριο και wine bar «Η φάμπρικα του Ευφρόσυνου» στη Γαργαρέτα. Μια προσέγγιση που ταιριάζει τόσο με την ονομασία του εστιατορίου, αφού ο Άγιος Ευφρόσυνος θεωρείται ο προστάτης των μαγείρων, όσο και με τις σπουδές Θεολογίας στο Βελιγράδι του Γιώργου. Τώρα, πώς προέκυψε η μαγειρική; Ο ίδιος εξηγεί: «Ως φοιτητής επισκεπτόμουν το Άγιο Όρος και μου άρεσε να μαγειρεύω με τους καλόγερους στα μοναστήρια. Έμαθα να σιγομαγειρεύω και να λειτουργώ στην κουζίνα με σεβασμό στα υλικά». Όμως οι μαγειρικές του καταβολές πάνε πιο πίσω. Ο Γιώργος γεννήθηκε στη Χαλκίδα και δίπλα στον ψαρά πατέρα του μυήθηκε στη λιτότητα του καϊκιού. «Δημιουργώ μια γεύση που έχει ψυχή, βάθος και στέρεες ρίζες» μου λέει, ενώ φτιάχνει το κιμαλίδικο, ανακατεύοντας τον κιμά στο μαυροτήγανο στην ανοιχτή κουζίνα του. Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου είναι ένας artisanal χώρος τη διακόσμηση του οποίου ανέλαβε ο Σέρβος καλλιτέχνης Γκόρα που «έπαιξε» με σχέδια πάνω σε λαμαρίνα η οποία έντυσε την οροφή, σιδεριές και ξύλο που φιγουράρουν σε διάφορα σημεία της σάλας. Το παλιό μωσαϊκό ταιριάζει με τα μαρμάρινα τραπέζια, ενώ φοβερό στολίδι είναι οι εντυπωσιακοί μπρούντζινοι πολυέλαιοι φερμένοι από το εξοχικό σπίτι του Τίτο. Ο ιδιοκτήτης, με εμπειρία χρόνων στην εστίαση με το εστιατόριο του Νεγρεπόντε στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης και το Proejat 72 στη Σερβία, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα του στην Αθήνα. Το μενού κινείται σε στεριά αλλά και σε θάλασσα, προτείνει και μια σειρά τυριών από την Κοζάνη, τη Ζάκυνθο και τη Χίο, αλλά πάντα υπάρχει μια έκπληξη από τη γάστρα. Ξεκινήσαμε με σαλάτα με μαύρα και κόκκινα ντοματίνια, ξινομυζήθρα, φέτα Κοζάνης και μπόλικα φύλλα μυρωδάτου δυόσμου. Είχε εμφάνιση τούρτας, αφού την αγκάλιαζε λεπτοκομμένη ροδέλα αγγουριού (€7,20). Η συνέχεια αποδείχθηκε δυνατή όταν προσγειώθηκε στο τραπέζι καβουρμάς Κομοτηνής που φτιάχνεται στο χωριό Ίμερος από μοσχάρι και ζυγούρι, σερβιρισμένος πάνω σε ντομάτα. Μια διαφορετική τυρόπιτα γευθήκαμε, την κιμπανίτσα, σερβικής καταγωγής, που φτιάχνεται με φύλλο χωριάτικο και γέμιση ξινόγαλο, γιαούρτι, φέτα και πολλά αυγά. Η συντροφιά αδημονούσε να δοκιμάσει το κιμαλίδικο, ένα πιάτο με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Τι είναι; Κιμάς μπαχαρένιος που φτιάχνεται στο τηγάνι και τελειώνει στον φούρνο, με σπανάκι και τυριά και γιαούρτι, κάτι σαν ψευτομπεσαμέλ, για σκεπή. Στη συνέχεια δοκιμάσαμε ζυγούρι με πατάτες. Το ζυγούρι, που μαγειρεύτηκε μέσα στη χωμάτινη γάστρα για 9 ώρες μαζί με μπόλικο δυόσμο, έλιωνε στο στόμα. Η συνοδεία του κρασιού απόλυτα ταιριαστή. Με τη συμβολή της οινολόγου και οινοπαραγωγού Αθηνάς Τσώλη τιμήσαμε τα εξαιρετικά κρασιά Σαντορίνη 2013, Νάουσα 2012 και Γουμένισσα 2012 στο δείπνο. Το όραμα που με πάθος επιδιώκει η Αθηνά είναι «να τιμηθεί η αξιοπρέπεια και η περηφάνια σε περιοχές όπου η ταυτότητα μπορεί να αναγνωριστεί, να δημιουργηθούν κρασιά που μπορούν να αποκαλύψουν αυτό το κάτι που όλους μας φυλακίζει στην άδηλη γλώσσα της ψυχής – που δεν ενδιαφέρεται για τα πώς και τα γιατί και που για μας προσωπικά έχει τη σημασία της αυθεντικότητας».

«Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου», Αν. Ζίννη 34, Κουκάκι, 210 9246354

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ