Η ελληνική κουζίνα κερδίζει!

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Κouzoulo Kolonaki
0

Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του καινούργιου bar-restaurant «Kouzoulo» στο Κολωνάκι είναι σαν να κάνεις κατάδυση στην κεφάτη διασκέδαση. Στην κουζίνα, ο σεφ Βαγγέλης Μωραΐτης με καταγωγή από τη Μήλο δοκίμασε τις δυνάμεις του στο «Master Chef 1» και έχοντας θητεύσει σε γνωστές κουζίνες (Βαρούλκο, Vezené) αναλαμβάνει με τις γεύσεις του να σε ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Μεσόγειου. Αρχή με σαλάτα ψητό παντζάρι και πράσινα φασολάκια λουσμένα σε βινεγκρέτ πορτοκαλιού και μια μπάλα ανθότυρο με ξινομυζήθρα, που στην καρδιά της έκρυβε φιστίκι Αιγίνης (€9). Από τα μικρά πιάτα δοκιμάσαμε την πολύ νόστιμη αρνιόπιτα (€12), που πάνω σε μια τορτίγια έχει κομμάτια αρνί μαγειρεμένο με κρασί, λίγο τζίντζερ και κύμινο και ψήνεται ανάλαφρα με τυρί καπνιστό και κύβους ντομάτας. Οι γαρίδες, σαν ποπ κορν, φτιαγμένες με σάλτσα μελιού, γλυκό τσίλι και χειροποίητα καλοφτιαγμένα τσιπς πατάτας (€11) θα ενθουσιάσουν όσους αγαπούν τις γλυκές γεύσεις. Σταρ του τραπεζιού ήταν το κουνέλι σιγομαγειρεμένο στον φούρνο με κρασί Μοσχοφίλερο, δεντρολίβανο, μια ιδέα κανέλα που συνοδευόταν με σιουφιχτά και τριμμένη ξινομυζήθρα (€13). Το Kouzoulo συνδυάζει φαγητό, καλό σέρβις και ελληνική μουσική που φτιάχνει το κέφι.

☛ Κouzoulo Kolonaki, Φιλικής Εταιρείας 4 & Σκουφά, Κολωνάκι, 210 3633372

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Βόλτα


Πολλά τα φαγάδικα στην Αθήνα που αλλάζουν χέρια, φιλοσοφία κουζίνας, μαγείρους, συνεταιριλίκια που τσάκισαν, με δυο λόγια υπάρχει ένας διαρκής οργασμός. Εστιατόρια που ξέραμε έκλεισαν και καινούργια μπαίνουν στο παιχνίδι της εστίασης. Καταιγιστικός ο ρυθμός. Η συνταγή, όμως, που επιμένει να κερδίζει πόντους είναι ότι το αυθεντικό γοητεύει. Η ανασφάλεια της εποχής πυροδοτεί τη διάθεση για μαμαδίστικη αίσθηση στο φαγητό που το καθιστά οικείο, ασφαλές ή και επιθυμητό σε χώρους ζεστούς, όπου μια μερίδα σουτζουκάκια θα σε χαλαρώσει. Με τις σκέψεις αυτές πέρασα το κατώφλι μιας καινούργιας ταβέρνας στα Κάτω Πετράλωνα, που στην πινακίδα πάνω από την πόρτα γράφει «Βόλτα». Ο χώρος δεν είναι καινούργιος ούτε μου είναι άγνωστος. Λειτουργούσε και παλιά και τον θυμάμαι ως «Μονοπώλιο», με την κυρία Αγγελική να μαγειρεύει στην κουζίνα. Τα χέρια στο τιμόνι της επιχείρησης άλλαξαν .Οι άνθρωποι που το τρέχουν είναι νέοι, δεν είναι της δουλειάς, όμως έχουν διάθεση να ακούσουν, να μάθουν και να προσφέρουν το καλύτερο. Στην κουζίνα έχει μπει πάλι η παλιά μαγείρισσα, η κυρία Αγγελική Ξυκομνηνού, μαζί με το νέο αίμα, την Ελισάβετ Ανδρικοπούλου, που δοκιμάζει το ταλέντο της στη μαγειρική. Το πετρόχτιστο κτίριο του 1952, που ήταν το παλιό «Μονοπώλιο του Κράτους», διατηρεί την αύρα του. Τραπέζια ντυμένα με πλαστικούς μουσαμάδες από την αγορά φερμένους, σε χαρούμενα χρώματα, δάπεδο τσιμεντοκονία, παλιές αφίσες στους τοίχους και τα σιδερένια ρολά της εποχής τυλιγμένα πάνω από τις μεγάλες πόρτες. Λιτά και απλά. Το μενού είναι μικρό, με στόχο να αλλάζει συχνά, ακολουθώντας την εποχικότητα. Ξεκινήσαμε με μια πολίτικη σαλάτα με λάχανο, σέλινο, καρότο και μήλο, στολισμένη με κρίταμο (€5), ωραία αρτυμένη και με καλή γευστική ισορροπία, που τρώγεται ευχάριστα. Ακολούθησε μια τυρόπιτα με σπιτική προσέγγιση, που ήταν φτιαγμένη με φύλλο κανταΐφι (5,40) και γέμιση από τέσσερα διαφορετικά τυριά. Νόστιμο ήρθε το μοσχαρίσιο συκώτι με σοταρισμένα κρεμμύδια και μια πινελιά κάρδαμο (€7,80), που άφηνε μια σπιρτόζικη γλύκα. Τα σμυρναίικα σουτζουκάκια (€8,50) ήταν αφράτα με ανάλαφρη ντοματένια σάλτσα, αλλά με μετριασμένη την ένταση από το κύμινο. Οι μπουκιές από το προζυμένιο ψωμί βουτήχτηκαν στη σάλτσα χωρίς ενοχές. Τα φιλετάκια κοτόπουλου συνδυάστηκαν με μια σάλτσα με μαστίχα, λεμόνι και λευκό κρασί (€9) που χαρίζει λεμονάτες πινελιές στην ήπια γεύση του κρέατος. Αξιοζήλευτο είναι το πιάτο με τις χειροποίητες τηγανητές πατάτες κομμένες σε κύβους, φίνα αρωματισμένους με φύλλα φασκόμηλου. Δύσκολο να σταματήσεις από τη στιγμή που θα κάνεις την αρχή. Κρατήσαμε για το τέλος χώρο για την πληθωρική κρητική γραβιέρα Ανωγείων που συνόδευσε το κρασί μας. Το μαγαζί κάνει τα πρώτα του βήματα και σίγουρα χρειάζεται χρόνο για να βρει τις ισορροπίες του. Οι φιλόξενοι οικοδεσπότες σε κερδίζουν με την καλή τους διάθεση και είναι πρόθυμοι να μαγειρέψουν το φαγητό που έχει πεθυμήσει μια παρέα οκτώ ατόμων , αρκεί να ενημερωθούν από την προηγούμενη μέρα.
☛ Βόλτα, Ιπποθοντιδών 10. Κάτω Πετράλωνα, 210 3459172

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Παπαδάκης


Το «Παπαδάκης» είναι διαχρονικό εστιατόριο που επιβεβαιώνει την αξία του. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σερβίρει την εθνική μας κουζίνα. Και μην περιμένετε το έμβλημά μας, έναν πιθανά γευστικό, πλην μονότονο μουσακά και χωριάτικη. Το κολωνακιώτικο εστιατόριο με τις παριανές καταβολές διατηρεί μια κουζίνα αξιώσεων που αναδεικνύει τη γευστική μας παράδοση και μοσχοβολά ρίγανη, δυόσμο, ελαιόλαδο, ελληνική θάλασσα και φρεσκάδα – αυτές είναι οι ρίζες μας. Για τους μερακλήδες, παθιασμένους κι έξυπνους επιχειρηματίες η εντιμότητα έχει προφανώς ζωή απεριόριστη. Το επιβεβαιώνει η σταθερή ποιότητα και το πολυπληθές πιστό κοινό στα δέκα χρόνια παρουσίας του εστιατορίου στο Κολωνάκι. Όταν θελήσεις να δείξεις σε έναν ξένο επισκέπτη τις νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, τότε η πυξίδα δείχνει τον Παπαδάκη γιατί η φιλοξενία και η ποιότητα του φαγητού θα σε κάνουν να καμαρώνεις για τον τόπο σου. Πιστεύω ότι πολλοί ξένοι που τον έχουν επισκεφθεί σχεδιάζουν να επιστρέψουν στoν τόπο μας πριν φτάσουν να δοκιμάσουν τη ζεστή μπουγάτσα της Αργυρώς. Αυτές ήταν οι σκέψεις που με οδήγησαν στο κατώφλι του εστιατόριου με φίλους που ζουν στον Καναδά και είχαν επιθυμήσει αληθινό ελληνικό φαγητό. Στο τραπέζι, μαζί με το λαχταριστό ψωμί που ζυμώνει η Αργυρώ με ξινό προζύμι, ήρθε και μια ωραιότατη, βελούδινη ταραμοσαλάτα που έκανε δυνατό το ξεκίνημα. Ακολούθησε η σαλάτα με τα ντοματίνια, τα καππαρόφυλλα και την ξινομυζήθρα Πάρου λουσμένη διακριτικά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (€10), που η νοστιμιά της σε ταξιδεύει στο ελληνικό καλοκαίρι. Απολαυστική και με ωραίο κάπνισμα η μελιτζανοσαλάτα που είχε καπνιστεί στο κάρβουνο, σερβιρισμένη με ελαιόλαδο και τριμμένο ξερό ανθότυρο Πάρου (€7) – τόσο απλά αλλά και τόσο νόστιμα. Να βουτάς το ψωμί σου και να αισθάνεσαι την ειλικρίνεια της καλής πρώτης ύλης. Τα μοσχομυριστά και τέλεια ψημένα ντολμαδάκια συνόδευε δροσερό γιαούρτι (€8) και σε έστελναν στα ουράνια. Τι να πω για τη ρεβιθάδα (€10) που σιγομαγειρεύεται στα κάρβουνα για 15 ώρες και έρχεται χυλωμένη και μεστή, με απόλυτα ταιριαστή την πινελιά από ταραμοσαλάτα στην άκρη του πιάτου. Οικείες γεύσεις, χωρίς φιοριτούρες. Οι λάτρεις του πικάντικου θα ευχαριστηθούν τις γαρίδες που έρχονται καθαρισμένες με καυτερή πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ροδέλες και κύβους φέτας (€22). Μεζές πρώτης γραμμής, που δεν θέλεις να τελειώσει. Υποκλίνεσαι στη σφυρίδα με μανιτάρια, πατάτες και σάλτσα λευκού κρασιού που τη στεφανώνει τρούφα (€28) – κορυφαίο πιάτο. Το ψάρι κρατάει τους χυμούς του και εκφράζει τη φρεσκάδα και από δίπλα αυτή η φίνα σάλτσα και η τρούφα ανεβάζουν πολλά σκαλοπάτια τη γευστική ένταση. Φαγητό ηδονικό, που μιλάει στο είναι σου. Εύγε!

☛ Παπαδάκης, Φωκυλίδου 15, Κολωνάκι, 210 3608621

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ