Η ελληνική κουζίνα κερδίζει!

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Κouzoulo Kolonaki
0

Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του καινούργιου bar-restaurant «Kouzoulo» στο Κολωνάκι είναι σαν να κάνεις κατάδυση στην κεφάτη διασκέδαση. Στην κουζίνα, ο σεφ Βαγγέλης Μωραΐτης με καταγωγή από τη Μήλο δοκίμασε τις δυνάμεις του στο «Master Chef 1» και έχοντας θητεύσει σε γνωστές κουζίνες (Βαρούλκο, Vezené) αναλαμβάνει με τις γεύσεις του να σε ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Μεσόγειου. Αρχή με σαλάτα ψητό παντζάρι και πράσινα φασολάκια λουσμένα σε βινεγκρέτ πορτοκαλιού και μια μπάλα ανθότυρο με ξινομυζήθρα, που στην καρδιά της έκρυβε φιστίκι Αιγίνης (€9). Από τα μικρά πιάτα δοκιμάσαμε την πολύ νόστιμη αρνιόπιτα (€12), που πάνω σε μια τορτίγια έχει κομμάτια αρνί μαγειρεμένο με κρασί, λίγο τζίντζερ και κύμινο και ψήνεται ανάλαφρα με τυρί καπνιστό και κύβους ντομάτας. Οι γαρίδες, σαν ποπ κορν, φτιαγμένες με σάλτσα μελιού, γλυκό τσίλι και χειροποίητα καλοφτιαγμένα τσιπς πατάτας (€11) θα ενθουσιάσουν όσους αγαπούν τις γλυκές γεύσεις. Σταρ του τραπεζιού ήταν το κουνέλι σιγομαγειρεμένο στον φούρνο με κρασί Μοσχοφίλερο, δεντρολίβανο, μια ιδέα κανέλα που συνοδευόταν με σιουφιχτά και τριμμένη ξινομυζήθρα (€13). Το Kouzoulo συνδυάζει φαγητό, καλό σέρβις και ελληνική μουσική που φτιάχνει το κέφι.

☛ Κouzoulo Kolonaki, Φιλικής Εταιρείας 4 & Σκουφά, Κολωνάκι, 210 3633372

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Βόλτα


Πολλά τα φαγάδικα στην Αθήνα που αλλάζουν χέρια, φιλοσοφία κουζίνας, μαγείρους, συνεταιριλίκια που τσάκισαν, με δυο λόγια υπάρχει ένας διαρκής οργασμός. Εστιατόρια που ξέραμε έκλεισαν και καινούργια μπαίνουν στο παιχνίδι της εστίασης. Καταιγιστικός ο ρυθμός. Η συνταγή, όμως, που επιμένει να κερδίζει πόντους είναι ότι το αυθεντικό γοητεύει. Η ανασφάλεια της εποχής πυροδοτεί τη διάθεση για μαμαδίστικη αίσθηση στο φαγητό που το καθιστά οικείο, ασφαλές ή και επιθυμητό σε χώρους ζεστούς, όπου μια μερίδα σουτζουκάκια θα σε χαλαρώσει. Με τις σκέψεις αυτές πέρασα το κατώφλι μιας καινούργιας ταβέρνας στα Κάτω Πετράλωνα, που στην πινακίδα πάνω από την πόρτα γράφει «Βόλτα». Ο χώρος δεν είναι καινούργιος ούτε μου είναι άγνωστος. Λειτουργούσε και παλιά και τον θυμάμαι ως «Μονοπώλιο», με την κυρία Αγγελική να μαγειρεύει στην κουζίνα. Τα χέρια στο τιμόνι της επιχείρησης άλλαξαν .Οι άνθρωποι που το τρέχουν είναι νέοι, δεν είναι της δουλειάς, όμως έχουν διάθεση να ακούσουν, να μάθουν και να προσφέρουν το καλύτερο. Στην κουζίνα έχει μπει πάλι η παλιά μαγείρισσα, η κυρία Αγγελική Ξυκομνηνού, μαζί με το νέο αίμα, την Ελισάβετ Ανδρικοπούλου, που δοκιμάζει το ταλέντο της στη μαγειρική. Το πετρόχτιστο κτίριο του 1952, που ήταν το παλιό «Μονοπώλιο του Κράτους», διατηρεί την αύρα του. Τραπέζια ντυμένα με πλαστικούς μουσαμάδες από την αγορά φερμένους, σε χαρούμενα χρώματα, δάπεδο τσιμεντοκονία, παλιές αφίσες στους τοίχους και τα σιδερένια ρολά της εποχής τυλιγμένα πάνω από τις μεγάλες πόρτες. Λιτά και απλά. Το μενού είναι μικρό, με στόχο να αλλάζει συχνά, ακολουθώντας την εποχικότητα. Ξεκινήσαμε με μια πολίτικη σαλάτα με λάχανο, σέλινο, καρότο και μήλο, στολισμένη με κρίταμο (€5), ωραία αρτυμένη και με καλή γευστική ισορροπία, που τρώγεται ευχάριστα. Ακολούθησε μια τυρόπιτα με σπιτική προσέγγιση, που ήταν φτιαγμένη με φύλλο κανταΐφι (5,40) και γέμιση από τέσσερα διαφορετικά τυριά. Νόστιμο ήρθε το μοσχαρίσιο συκώτι με σοταρισμένα κρεμμύδια και μια πινελιά κάρδαμο (€7,80), που άφηνε μια σπιρτόζικη γλύκα. Τα σμυρναίικα σουτζουκάκια (€8,50) ήταν αφράτα με ανάλαφρη ντοματένια σάλτσα, αλλά με μετριασμένη την ένταση από το κύμινο. Οι μπουκιές από το προζυμένιο ψωμί βουτήχτηκαν στη σάλτσα χωρίς ενοχές. Τα φιλετάκια κοτόπουλου συνδυάστηκαν με μια σάλτσα με μαστίχα, λεμόνι και λευκό κρασί (€9) που χαρίζει λεμονάτες πινελιές στην ήπια γεύση του κρέατος. Αξιοζήλευτο είναι το πιάτο με τις χειροποίητες τηγανητές πατάτες κομμένες σε κύβους, φίνα αρωματισμένους με φύλλα φασκόμηλου. Δύσκολο να σταματήσεις από τη στιγμή που θα κάνεις την αρχή. Κρατήσαμε για το τέλος χώρο για την πληθωρική κρητική γραβιέρα Ανωγείων που συνόδευσε το κρασί μας. Το μαγαζί κάνει τα πρώτα του βήματα και σίγουρα χρειάζεται χρόνο για να βρει τις ισορροπίες του. Οι φιλόξενοι οικοδεσπότες σε κερδίζουν με την καλή τους διάθεση και είναι πρόθυμοι να μαγειρέψουν το φαγητό που έχει πεθυμήσει μια παρέα οκτώ ατόμων , αρκεί να ενημερωθούν από την προηγούμενη μέρα.
☛ Βόλτα, Ιπποθοντιδών 10. Κάτω Πετράλωνα, 210 3459172

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Παπαδάκης


Το «Παπαδάκης» είναι διαχρονικό εστιατόριο που επιβεβαιώνει την αξία του. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σερβίρει την εθνική μας κουζίνα. Και μην περιμένετε το έμβλημά μας, έναν πιθανά γευστικό, πλην μονότονο μουσακά και χωριάτικη. Το κολωνακιώτικο εστιατόριο με τις παριανές καταβολές διατηρεί μια κουζίνα αξιώσεων που αναδεικνύει τη γευστική μας παράδοση και μοσχοβολά ρίγανη, δυόσμο, ελαιόλαδο, ελληνική θάλασσα και φρεσκάδα – αυτές είναι οι ρίζες μας. Για τους μερακλήδες, παθιασμένους κι έξυπνους επιχειρηματίες η εντιμότητα έχει προφανώς ζωή απεριόριστη. Το επιβεβαιώνει η σταθερή ποιότητα και το πολυπληθές πιστό κοινό στα δέκα χρόνια παρουσίας του εστιατορίου στο Κολωνάκι. Όταν θελήσεις να δείξεις σε έναν ξένο επισκέπτη τις νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, τότε η πυξίδα δείχνει τον Παπαδάκη γιατί η φιλοξενία και η ποιότητα του φαγητού θα σε κάνουν να καμαρώνεις για τον τόπο σου. Πιστεύω ότι πολλοί ξένοι που τον έχουν επισκεφθεί σχεδιάζουν να επιστρέψουν στoν τόπο μας πριν φτάσουν να δοκιμάσουν τη ζεστή μπουγάτσα της Αργυρώς. Αυτές ήταν οι σκέψεις που με οδήγησαν στο κατώφλι του εστιατόριου με φίλους που ζουν στον Καναδά και είχαν επιθυμήσει αληθινό ελληνικό φαγητό. Στο τραπέζι, μαζί με το λαχταριστό ψωμί που ζυμώνει η Αργυρώ με ξινό προζύμι, ήρθε και μια ωραιότατη, βελούδινη ταραμοσαλάτα που έκανε δυνατό το ξεκίνημα. Ακολούθησε η σαλάτα με τα ντοματίνια, τα καππαρόφυλλα και την ξινομυζήθρα Πάρου λουσμένη διακριτικά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (€10), που η νοστιμιά της σε ταξιδεύει στο ελληνικό καλοκαίρι. Απολαυστική και με ωραίο κάπνισμα η μελιτζανοσαλάτα που είχε καπνιστεί στο κάρβουνο, σερβιρισμένη με ελαιόλαδο και τριμμένο ξερό ανθότυρο Πάρου (€7) – τόσο απλά αλλά και τόσο νόστιμα. Να βουτάς το ψωμί σου και να αισθάνεσαι την ειλικρίνεια της καλής πρώτης ύλης. Τα μοσχομυριστά και τέλεια ψημένα ντολμαδάκια συνόδευε δροσερό γιαούρτι (€8) και σε έστελναν στα ουράνια. Τι να πω για τη ρεβιθάδα (€10) που σιγομαγειρεύεται στα κάρβουνα για 15 ώρες και έρχεται χυλωμένη και μεστή, με απόλυτα ταιριαστή την πινελιά από ταραμοσαλάτα στην άκρη του πιάτου. Οικείες γεύσεις, χωρίς φιοριτούρες. Οι λάτρεις του πικάντικου θα ευχαριστηθούν τις γαρίδες που έρχονται καθαρισμένες με καυτερή πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ροδέλες και κύβους φέτας (€22). Μεζές πρώτης γραμμής, που δεν θέλεις να τελειώσει. Υποκλίνεσαι στη σφυρίδα με μανιτάρια, πατάτες και σάλτσα λευκού κρασιού που τη στεφανώνει τρούφα (€28) – κορυφαίο πιάτο. Το ψάρι κρατάει τους χυμούς του και εκφράζει τη φρεσκάδα και από δίπλα αυτή η φίνα σάλτσα και η τρούφα ανεβάζουν πολλά σκαλοπάτια τη γευστική ένταση. Φαγητό ηδονικό, που μιλάει στο είναι σου. Εύγε!

☛ Παπαδάκης, Φωκυλίδου 15, Κολωνάκι, 210 3608621

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ