Les Etoiles de Mougin: Όταν η χωριάτικη νίκησε το φουα γκρα στην ...έδρα του

Les Etoiles de Mougin: Όταν η χωριάτικη νίκησε το φουα γκρα στην ...έδρα του Facebook Twitter
0

 

Les Etoiles de Mougin: Όταν η χωριάτικη νίκησε το φουα γκρα στην ...έδρα του Facebook Twitter
Ο Αστέριος Κουστούδης, chef του εστιατόριου GB roof garden της Μεγάλης Βρετανίας πήγε στη γαλλική κωμόπολη με κρυφό όπλο στις αποσκευές του ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη από το χωριό του στο Μόδι Θεσσαλονίκης.

Στο φετινό γαστρονομικό φεστιβάλ του Mougin, η ελληνική κουζίνα έκανε αισθητή την παρουσία της.  Χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά έφτιαξε τη δική του εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας και με αυτό το πιάτο κέρδισε τις εντυπώσεις από τις παραδοσιακές γαλλικές προσεγγίσεις όπως το φουα γκρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


To Mougin είναι μια πανέμορφη μικρή μεσαιωνική πόλη στην Γαλλική Ριβιέρα, ανάμεσα στην Νίκαια και τις Κάννες με θέα στη θάλασσα και περιστοιχισμένο από δένδρα. Η μικρή πόλη έγινε γνωστή στο παρελθόν ως τόπος συγκέντρωσης καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Ζαν Κοκτώ, ο Υβ Σεν Λοράν, ο Κριστιάν Ντιόρ ο Ουίστον Τσόρτσιλ, η Κατρίν Ντενέβ. Ο Πικάσο μάλιστα έμεινε εκεί τα 12 τελευταία χρόνια της ζωής του. Ομως ο σύγχρονος έρωτας της παγκόσμιας κοινότητας για το Mougin περνά από το... στομάχι .

Η μικρή γαλλική πόλη έχει πλούσια γαστρονομική ιστορία καθώς από το εστιατόριο L'Amandier που βρίσκεται στο κέντρο της έχουν περάσει θρυλικά ονόματα της γαστρονομίας όπως ο Roger Verge, ο Alain Ducasse και ο Denis Fetisson.


Η μικρή γαλλική πόλη έχει πλούσια γαστρονομική ιστορία καθώς από το εστιατόριο L'Amandier που βρίσκεται στο κέντρο της έχουν περάσει θρυλικά ονόματα της γαστρονομίας όπως ο Roger Verge, ο Alain Ducasse και ο Denis Fetisson. Όμως την ιδιότητά του ως σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο γαστρονομικό τοπίο την έχει αποκτήσει χάρις στο γαστρονομικό φεστιβάλ που διεξάγεται κάθε χρόνο εκεί , το Les Etoiles de Mougin .

Les Etoiles de Mougin: Όταν η χωριάτικη νίκησε το φουα γκρα στην ...έδρα του Facebook Twitter


Για 3 μέρες κάθε Σεπτέμβρη το Mougin μετατρέπεται σε ένα απέραντο υπαίθριο θέατρο στο οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίοι σεφ από όλο τον κόσμο που πηγαίνουν εκεί για να επικοινωνήσουν με το κοινό και να μοιραστούν το κοινό τους πάθος, την μαγειρική. Φέτος το φεστιβάλ γιόρτασε τα 10 χρόνια του και έλαβαν μέρος πολλοί βραβευμένοι σεφ με αστέρια Michelin. Αξίζει να σημειωθεί στο Les Etoiles de Mougin έχουν συμμετάσχει από το 2006 μέχρι σήμερα πάνω 300 σεφ από 28 χώρες που αντιπροσωπεύουν γύρω στα 420 αστέρια Michelin.


Εκεί λοιπόν που μαζεύονται τα αστέρια της διεθνούς γαστρονομίας, υπήρξε για πρώτη φορά ελληνική παρουσία με εκπρόσωπο της ελληνικής κουζίνας τον chef Αστέριο Κουστούδη ο οποίος έχει τιμηθεί στο παρελθόν με ένα αστέρι Michelin. Εκεί ο βραβευμένος Ελληνας chef είχε την ευκαιρία να διδάξει στοιχεία από την ελληνική κουζίνα αλλά και να «αναμετρηθεί» μαγειρικά με συναδέλφους του από όλο τον κόσμο.
«Πρόκειται για ένα πραγματικό γαστρονομικό πανηγύρι» λέει ο Αστέριος και δίνοντας το στίγμα των εκδηλώσεων, περιγράφει: «Η εξαιρετική οργάνωση και παρουσίαση φέρνει πολύ κοντά το κοινό με τους σεφ και τη δουλειά τους. Στον υπαίθριο χώρο της πόλης δίπλα στα δένδρα είναι στημένες σκηνές που φιλοξενούν πλήθος δραστηριοτήτων:live cooking και μαθήματα μαγειρικής , παρουσίαση προϊόντων όπως τρούφες , τυριά, αλλαντικά και ψωμιά με συνοδεία σαμπάνιας και κρασιών, μακαρόν σε όλες τις γεύσεις, παράξενες μαγειρικές κατασκευές όπως ένα τεράστιο φουα γκρα, live καλλιτεχνήματα στον πάγο, γλυπτά σοκολάτας, συνθέσεις λαχανικών όπως ένα εντυπωσιακό φόρεμα από φύλλα λαχανίδας στολισμένο με λουλούδια από λαχανικά και μυριστικά, ζωγραφική από το πιάτο στον καμβά, εκθέσεις ζωγραφικής, ζωντανή μουσική, έκθεση με αντίκες αυτοκίνητα».


Κάθε χρόνο το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε ένα μεγάλο σεφ όπως Ερικ Φρεσόν, Μαρκ Βειρά, Αλέν Πασαρ κα. Φέτος αφιερώθηκε στην μνήμη του Roger Verge σεφ του Mougin που είναι από τους πρωτοπόρους στην καθιέρωση του φεστιβάλ.

Les Etoiles de Mougin: Όταν η χωριάτικη νίκησε το φουα γκρα στην ...έδρα του Facebook Twitter


«Επέλεξα ως όπλο μου για την ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας την απλότητα και δεν έκανα λάθος» λέει ο Αστέριος και συνεχίζει: «Μου ζήτησαν να παρουσιάσω την ελληνική κουζίνα μέσα από μάθημα μαγειρικής σε μια ομάδα 15 επισκεπτών οι οποίοι δήλωσαν εγκαίρως συμμετοχή. Οι «μαθητές» μου ήταν από Βενεζουέλα, Παρίσι, Ρωσία, Ιταλία, Αγγλία έμαθαν πώς να φτιάχνουν καπνιστή μελιτζανοσαλάτα. Εξήγησα ότι πρόκειται για μια κλασική αγαπημένη ελληνική προσέγγιση που εκμεταλλεύεται το γκριλ για το κάπνισμα και χρησιμοποίησα λευκές μελιτζάνες οι οποίες εντυπωσίασαν καθώς ήταν μια άγνωστη στους περισσότερους πρώτη ύλη. Όλοι ακολούθησαν την συνταγή μου βήμα βήμα και δοκιμάζοντας στο τέλος συμφώνησαν ότι δεν είχαν ξαναφάει τέτοια μελιτζανοσαλάτα. Οι περισσότεροι είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα και είπαν ότι επιβεβαιώθηκε η άποψή τους πως τα ελληνικά προϊόντα είναι εύγευστα και με απλές συνταγές χωρίς πολλά υλικά προκαλείς εξαιρετικές εντυπώσεις».


Ο Αστέριος όμως είχε την ευκαιρία να δώσει μαθήματα μαγειρικής και κατά τη διάρκεια του gala δείπνου της τελευταίας ημέρας στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι περίπου 500 άτομα. Μας λέει: «Για την αποχαιρετιστήρια βραδιά επέλεξα απλά ελληνικά υλικά και μια συνταγή που όλοι γνωρίζουν και αγαπούν. Ετοίμασα την ελληνική σαλάτα σε μια φιλοσοφία που θα ταίριαζε με το ποτήρι σαμπάνιας που θα κρατούσαν στο χέρι τους. Την έφτιαξα σε δυο εκδοχές. Μια χωριάτικη σαλάτα που είχα μαρινάρει από την προηγούμενη μέρα και την έκανα πουρέ και την σέρβιρα σε μικρό μπολ σε μορφή αφρού. Και μια δεύτερη εκδοχή όπου έβαλα επάνω όλα τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας κομμένα σε μικρά κυβάκια , ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη από το βουνό Χολομώντας στο χωριό Μόδι της Θεσσαλονίκης. Ήταν η ρίγανη που είχε μαζέψει ο θείος μου για να την πάρω μαζί μου στην βαλίτσα μου κλεισμένη σε σακουλάκι για να διατηρεί το άρωμα της. Εντυπωσιάστηκαν όλοι με το άρωμα της , δεν είχαν ξαναμυρίσει τόσο έντονα την ρίγανη. Δεν περίμεναν ένα τόσο ταπεινό πιάτο να έχει τόσα αρώματα . Οι περισσότεροι γνώριζαν την ελληνική σαλάτα και όσοι τη δοκίμαζαν θυμόντουσαν και μια ιστορία από την Ελλάδα που είχαν επισκεφτεί πολλά χρόνια πριν. Έτσι κερδίσαμε τις εθνικές εντυπώσεις αν και οι σεφ που ήταν δίπλα μου είχαν βάλει τα δυνατά τους . Ο Γάλλος ετοίμασε γλειφιτζούρι φουα γκρά βουτηγμένο σε ζελέ βατόμουρο και ο Αμερικανός έκανε χτένια με ταμπουλέ από κους κους κουνουπίδι».

Les Etoiles de Mougin: Όταν η χωριάτικη νίκησε το φουα γκρα στην ...έδρα του Facebook Twitter


Ο Αστέριος δηλώνει χαρούμενος που άφησε «το σημάδι της ελληνικής γαστρονομίας σε αυτόν τον τόπο» και αξιολογώντας την εμπειρία του σχολιάζει: « Γνώρισα πολλούς διάσημους σεφ από τους οποίους κατάλαβα ότι για να πετύχεις χρειάζεται να αφιερωθείς ατομικά αλλά για να ανεβάσεις το εθνικό επίπεδο της μαγειρικής πρέπει να υπάρχει σύμπνοια , ομαδικότητα και αλληλοσεβασμός. Οι συνάδελφοι σεφ ήταν φιλικοί και ενδιαφερόντουσαν να μάθουν για την ελληνική κουζίνα και αναφερόντουσαν στα ελληνικά προϊόντα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους όπως ελιές Καλαμών, ελαιόλαδο, φέτα και αρωματικά. Με θεωρούν τυχερό που ζω και μαγειρεύω στην Ελλάδα και έχω στη διάθεση μου όλο αυτόν τον πλούτο των μυρωδικών. Εγώ τους εξήγησα ότι η βάση της ελληνικής κουζίνας είναι αυτή που αναδεικνύεται περισσότερο στην Ελλάδα της κρίσης . Είτε λόγω κόστους , είτε επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να τρέφεται με γρήγορο φαγητό είτε γιατί κάποιοι σεφ θέλουν συνειδητά να αναδείξουν την ελληνική κουζίνα. Πιστεύω ότι αξιοποιώντας και μαγειρεύοντας σωστά με τα προϊόντα του τόπου μας μπορούμε να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα του φαγητού στην Ελλάδα. Άλλωστε αυτό είναι που περιμένουν από εμάς. Πολλοί άνθρωποι του φαγητού-σεφ, δημοσιογράφοι- πιστεύουν ότι στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη προσπάθεια στην μαγειρική και έχει οριστικά χαθεί το στερεότυπο σουβλάκι, μουσακάς τζατζίκι».

Les Etoiles de Mougin: Όταν η χωριάτικη νίκησε το φουα γκρα στην ...έδρα του Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.