Summer in the city

Summer in the city Facebook Twitter
Αλάτσι
0

* Καλοκαίρι στην πόλη, και το Αλάτσι, από τα πρώτα εστιατόρια κρητικής κουζίνας στην Αθήνα, έβαλε τα καλοκαιρινά του. Οι τζαμαρίες άνοιξαν και δίνουν την ευκαιρία να είσαι σε άμεση επαφή με την πλατεία πίνοντας τη δροσερή ρακή σου. Τα τραγανά καλτσούνια με ξυνομυζήθρα και δυόσμο, η σαλάτα σταμναγκάθι με ντοματίνια αλλά και η ονομαστή μπουγάτσα του Ιορδάνη από τα Χανιά σε περιμένουν.

* Η αγωνία παρατείνεται αφού αναβάλλονται για μια ακόμη φορά τα εγκαίνια του Νοbu στην Αθήνα. Ο νέος πολυτελής κρίκος της αλυσίδας των εστιατορίων Nobu θα λειτουργήσει στο Club House του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ο φημισμένος Ιάπωνας σεφ Nobuyuki Matsuhisa ή αλλιώς Nobu θεωρείται ότι συνδυάζει πρωτότυπα εκλεπτυσμένες τεχνικές και τις καλύτερες πρώτες ύλες της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας με δημιουργικές επιρροές από τη Δυτική και κυρίως τη λατινοαμερικανική γευστική κουλτούρα. Πιάτα εμπνευσμένα. Το νέο ραντεβού έχει οριστεί για τα μέσα του καλοκαιριού.

* Ο βραβευμένος Γάλλος chef patissier Alain Chartier προσθέτει τη δική του γλυκιά νότα στην γκάμα των προϊόντων των ζαχαροπλαστείων Fresh. Το σουφλέ σοκολάτας από γαλλική σοκολάτα και φρέσκο βούτυρο είναι σκέτη κόλαση. Η έκπληξη έρχεται από το γεγονός ότι σερβίρεται σε ποτήρι και μπορείς να το γευτείς στο σπίτι σου μόνο με 30’’ ζέσταμα!

* Pig Pong. Όνομα ευρηματικό, λογότυπο νεανικό και μενού που παντρεύει τις «ψησταριές δρόμου» όλου του κόσμου. Ένα φρέσκο εστιατόριο στην καρδιά της Μπιφτεκούπολης στη Γλυφάδα. Ωραία ιδέα. Υπάρχουν κρέατα ψημένα στα ξύλα αλλά και μια σειρά από καπνιστά που θα ψήνονται σε ειδικό καπνιστήρα ο οποίος έχει έρθει από το Τέξας. Στο μενού υπάρχουν κοντοσούβλι από προβατίνα, σουβλάκι, κοκορέτσι, μπέργκερς, παστράμι στο μπάρμπεκιου. Κυπριακές πατάτες τηγανητές, πολλά λαχανικά, αλλά και τηγανητές σελινόριζες. Μετά τη Γλυφάδα ακολουθεί Pig Pong ντελίβερι και στο Χαλάνδρι.

* Extreme Gourmet. Τι κι αν η διατροφική κρίση αποτελεί τη νέα παγκόσμια απειλή; Οι Γιαπωνέζοι τσακώνονται για γκουρμέ… δηλητήρια. Ο λόγος για το ψάρι fugu που ευθύνεται για πολλούς θανάτους στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αλλά ταυτόχρονα θεωρείται ό,τι πιο ποθητό προσφέρει η γιαπωνέζικη κουζίνα. Το συκώτι του fugu περιέχει δηλητήριο που μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να σε στείλει ταξίδι. Η κατανάλωσή του είναι παράνομη, ενώ οι ειδικοί πιστοποιημένοι fugu-chef εκπαιδεύονται αυστηρά για 3 χρόνια! Έτσι, για άλλη μια φορά η τεχνολογία έρχεται να χαλάσει τη μαγεία του ρίσκου. Οι φάρμες ιχθυοκαλλιέργειας κατάφεραν να παράγουν fugu χωρίς δηλητηριώδεις ιδιότητες. Βαρύ κι ασήκωτο το νέο για τους διεθνείς γκουρμέ. Η αδρεναλίνη του ρίσκου κάνει το χαρακίρι στο πιάτο θέμα πρώτης συζήτησης.

WINE LIST

Ένα κρασί φτιαγμένο για νέους. Το Caramelo, λευκό και κόκκινο, από την οινοποιία Τσάνταλη. Με μόλις 10 αλκοολικούς βαθμούς, γεύση γλυκόπιοτη και απαλή, με πλούσια αρώματα λουλουδιών. Η συσκευασία είναι ό,τι πιο μοντέρνο έχει σχεδιαστεί για ελληνικό κρασί. Το πίνεις παγωμένο, με finger food, σούσι, ξηρούς καρπούς, φρούτα.
Νέο κρασί σε κυκλοφορία από το Κτήμα Παυλίδη. Το Ασύρτικο 2007 έχει έντονα τα αρώματα των εσπεριδοειδών και των λευκών ανθών. Αυτό που σε σαγηνεύει είναι το γεγονός πως τα αρώματα αυτά επιμένουν και στο στόμα, ενώ διακρίνεται για τον όγκο και την αιχμηρή του οξύτητα. Το φίνο τελείωμα ακολουθείται από μία επίγευση που διαρκεί. Είναι ένα φρέσκο κρασί που πίνεται ευχάριστα άμεσα, αλλά όσο μένει στη φιάλη τόσο πιο έντονα διαφαίνεται ο στιβαρός χαρακτήρας του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.