Summer in the city

Summer in the city Facebook Twitter
Αλάτσι
0

* Καλοκαίρι στην πόλη, και το Αλάτσι, από τα πρώτα εστιατόρια κρητικής κουζίνας στην Αθήνα, έβαλε τα καλοκαιρινά του. Οι τζαμαρίες άνοιξαν και δίνουν την ευκαιρία να είσαι σε άμεση επαφή με την πλατεία πίνοντας τη δροσερή ρακή σου. Τα τραγανά καλτσούνια με ξυνομυζήθρα και δυόσμο, η σαλάτα σταμναγκάθι με ντοματίνια αλλά και η ονομαστή μπουγάτσα του Ιορδάνη από τα Χανιά σε περιμένουν.

* Η αγωνία παρατείνεται αφού αναβάλλονται για μια ακόμη φορά τα εγκαίνια του Νοbu στην Αθήνα. Ο νέος πολυτελής κρίκος της αλυσίδας των εστιατορίων Nobu θα λειτουργήσει στο Club House του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ο φημισμένος Ιάπωνας σεφ Nobuyuki Matsuhisa ή αλλιώς Nobu θεωρείται ότι συνδυάζει πρωτότυπα εκλεπτυσμένες τεχνικές και τις καλύτερες πρώτες ύλες της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας με δημιουργικές επιρροές από τη Δυτική και κυρίως τη λατινοαμερικανική γευστική κουλτούρα. Πιάτα εμπνευσμένα. Το νέο ραντεβού έχει οριστεί για τα μέσα του καλοκαιριού.

* Ο βραβευμένος Γάλλος chef patissier Alain Chartier προσθέτει τη δική του γλυκιά νότα στην γκάμα των προϊόντων των ζαχαροπλαστείων Fresh. Το σουφλέ σοκολάτας από γαλλική σοκολάτα και φρέσκο βούτυρο είναι σκέτη κόλαση. Η έκπληξη έρχεται από το γεγονός ότι σερβίρεται σε ποτήρι και μπορείς να το γευτείς στο σπίτι σου μόνο με 30’’ ζέσταμα!

* Pig Pong. Όνομα ευρηματικό, λογότυπο νεανικό και μενού που παντρεύει τις «ψησταριές δρόμου» όλου του κόσμου. Ένα φρέσκο εστιατόριο στην καρδιά της Μπιφτεκούπολης στη Γλυφάδα. Ωραία ιδέα. Υπάρχουν κρέατα ψημένα στα ξύλα αλλά και μια σειρά από καπνιστά που θα ψήνονται σε ειδικό καπνιστήρα ο οποίος έχει έρθει από το Τέξας. Στο μενού υπάρχουν κοντοσούβλι από προβατίνα, σουβλάκι, κοκορέτσι, μπέργκερς, παστράμι στο μπάρμπεκιου. Κυπριακές πατάτες τηγανητές, πολλά λαχανικά, αλλά και τηγανητές σελινόριζες. Μετά τη Γλυφάδα ακολουθεί Pig Pong ντελίβερι και στο Χαλάνδρι.

* Extreme Gourmet. Τι κι αν η διατροφική κρίση αποτελεί τη νέα παγκόσμια απειλή; Οι Γιαπωνέζοι τσακώνονται για γκουρμέ… δηλητήρια. Ο λόγος για το ψάρι fugu που ευθύνεται για πολλούς θανάτους στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αλλά ταυτόχρονα θεωρείται ό,τι πιο ποθητό προσφέρει η γιαπωνέζικη κουζίνα. Το συκώτι του fugu περιέχει δηλητήριο που μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να σε στείλει ταξίδι. Η κατανάλωσή του είναι παράνομη, ενώ οι ειδικοί πιστοποιημένοι fugu-chef εκπαιδεύονται αυστηρά για 3 χρόνια! Έτσι, για άλλη μια φορά η τεχνολογία έρχεται να χαλάσει τη μαγεία του ρίσκου. Οι φάρμες ιχθυοκαλλιέργειας κατάφεραν να παράγουν fugu χωρίς δηλητηριώδεις ιδιότητες. Βαρύ κι ασήκωτο το νέο για τους διεθνείς γκουρμέ. Η αδρεναλίνη του ρίσκου κάνει το χαρακίρι στο πιάτο θέμα πρώτης συζήτησης.

WINE LIST

Ένα κρασί φτιαγμένο για νέους. Το Caramelo, λευκό και κόκκινο, από την οινοποιία Τσάνταλη. Με μόλις 10 αλκοολικούς βαθμούς, γεύση γλυκόπιοτη και απαλή, με πλούσια αρώματα λουλουδιών. Η συσκευασία είναι ό,τι πιο μοντέρνο έχει σχεδιαστεί για ελληνικό κρασί. Το πίνεις παγωμένο, με finger food, σούσι, ξηρούς καρπούς, φρούτα.
Νέο κρασί σε κυκλοφορία από το Κτήμα Παυλίδη. Το Ασύρτικο 2007 έχει έντονα τα αρώματα των εσπεριδοειδών και των λευκών ανθών. Αυτό που σε σαγηνεύει είναι το γεγονός πως τα αρώματα αυτά επιμένουν και στο στόμα, ενώ διακρίνεται για τον όγκο και την αιχμηρή του οξύτητα. Το φίνο τελείωμα ακολουθείται από μία επίγευση που διαρκεί. Είναι ένα φρέσκο κρασί που πίνεται ευχάριστα άμεσα, αλλά όσο μένει στη φιάλη τόσο πιο έντονα διαφαίνεται ο στιβαρός χαρακτήρας του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT