Μάνος Ελευθερίου

Μάνος Ελευθερίου Facebook Twitter
0
1Ρομόλα Νιζίσκι: Νιζίσκι, εκδόσεις Ίκαρος, 1951

Βιβλίο εις ανάμνησιν των εφηβικών μου χρόνων και εις μνήμιν ενός θεού του χορού. Με εξιτάρει αυτή η εκδίκηση της Παντοδυναμίας να γονατίσει με τρέλα για πάντα στα 25 του χρόνια τον μεγαλύτερο χορευτή που είδε ο κόσμος.

2Χαρίλαος Πατέρας: 100 Χρόνια Ελληνικής Οπερέτας 1908-2008, Συλλογές, 2009

Η οπερέτα χαλούσε κάποτε κόσμο, όπου παιζότανε. Ιδιαίτερα η ελληνική και βέβαια η μεγαλη ναυαρχίδα, Ο Βαφτιστικός του Σακελλαρίδη. Με γοήτευσε η μανιακή προσήλωση του συγγραφέα να συλλέξει ένα σπάνιο υλικό από τα έντυπα της εποχής και κυρίως να συλλέξει φωτογραφίες των καλλιτεχνών και σπανιότατες παρτιτούρες.

3Γιάννης Βαρβέρης: Ο Άνθρωπος Μόνος, εκδόσεις Κέδρος, 2009

Ο μοναχικός στερημένος βίος που τραυλίζει συνομιλίες με πρόσωπα ενός άλλου κόσμου, της θρησκευτικής κοινότητας, και ωστόσο δεν παύει να είναι η ανθρωπινη περιπέτεια όλων μας.

4Κώστας Κατσουλάρης: Ο άνδρας που αγαπούσε την γυναίκα μου, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2010

Θαύμασα τον μύθο του έργου, τη νέα ματιά στο αιώνιο θέμα της απιστίας και ιδίως τη στερεότητα της γραφής του συγραφέα.

5+1Δήμητρα Χριστοδούλου: Πώς αυτοκτονούν οι Ασσύριοι, εκδόσεις Πατάκης, 2010 / Κική Δημουλά: Τα Εύρετρα, εκδόσεις Ίκαρος, 2010

Για την επιμονή τους να μιλούν επί τόσα χρόνια με τους αγγέλους.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ