Μια διεθνής έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα

Μια διεθνής έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Μια διεθνής έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα Facebook Twitter
Alexandra Obradovic

 

Ο Le Corbusier, που το πραγματικό του όνομα ήταν Charles-Édouard Jeanneret-Gris θεωρείται ο πατέρας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Ένας από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του 20 αιώνα. Γεννήθηκε το 1885 και πέθανε το 1965. Ήταν Ελβετός με γαλλική υπηκοότητα. Δεν ασχολήθηκε όμως μόνο με την αρχιτεκτονική. Ήταν εκδότης του L’Esprit Nouveau, ενός περιοδικού για τις τέχνες που κυκλοφόρησε από το 1920 μέχρι το 1925, ζωγράφος, πολεοδόμος και συγγραφέας. Στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών για την 50η επέτειο του θανάτου του, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ σε συνεργασία με τη Fondation Le Corbusier διοργανώνει αυτές τις μέρες μια έκθεση εις μνήμη του. Ένα εναλλακτικό μνημόσυνο όπως το αποκαλούν που έχει τίτλο #decorbuziers. Νέοι αρχιτέκτονες, δημιουργικά γραφεία, καλλιτέχνες αλλά και φοιτητές τις αρχιτεκτονικής κλήθηκαν να κριτικάρουν, να κατακρεουργήσουν ή να λατρέψουν τον μεγάλο αρχιτέκτονα μέσα από το έργα τους. Είναι από τις πιο όμορφες εκθέσεις που έχουν γίνει στο Ρομάντσο.

 

Η απώλεια του Le Corbusier και τα 50 χρόνια από το θάνατο του στάθηκαν η αφορμή για να πενθήσουμε για μια πληθώρα διαφορετικών πραγμάτων: για την ανεργία, για τον ξενιτεμό μας από αυτό τον τόπο, για την ανενεργή αρχιτεκτονική παραγωγή της Ελλάδας που είναι μη ανταγωνιστική παγκοσμίως, γενικά για να συζητήσουμε όλοι μαζί, να κάνουμε μια αυτοκριτική, να δούμε τι πήγε/πάει στραβά, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό.

«Είναι μία από τις λίγες φορές που η αρχιτεκτονική κοινότητα δε συγχρονίζεται και ενεργεί με αφορμή μία νέα ιδέα, αλλά γύρω από μια απώλεια, ένα κενό, το οποίο συμπίπτει σήμερα με μία ευρύτερη κρίση ταυτότητας. Ένα πένθος επειδή έχουν χάσει τον πατέρα τους που τους δίδαξε αρχιτεκτονική. Ωστόσο η απώλεια του Le Corbusier και τα 50 χρόνια από το θάνατο του στάθηκαν η αφορμή για να πενθήσουμε για μια πληθώρα διαφορετικών πραγμάτων: για την ανεργία, για τον ξενιτεμό μας από αυτό τον τόπο, για την ανενεργή αρχιτεκτονική παραγωγή της Ελλάδας που είναι μη ανταγωνιστική παγκοσμίως, γενικά για να συζητήσουμε όλοι μαζί, να κάνουμε μια αυτοκριτική, να δούμε τι πήγε/πάει στραβά, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό», λένε η Βάσω Πλάβου και ο Συμεών Μπανού, δυο από τους νεαρούς επιμελητές της έκθεσης και πρώην αρχιτέκτονες που ασχολούνται σήμερα πιο ενεργά με τα εικαστικά.   

Μια διεθνής έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα Facebook Twitter
Αργύρης Αγγελη

« Στην έκθεση προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τον Le Corbusier από τρεις διαφορετικές θεματικές η πρώτη είναι το icon, το είδωλο. Τον αντιμετωπίζουμε σαν φαν κλαμπ του,  ως strarchitect  και ως την μεγάλη περσόνα την οποία ο ίδιος εφηύρε και που μέσα τα μίντια έγινε η μαντόνα της αρχιτεκτονικής της εποχής του.  Συνεχίζουμε μετά στο heritage, την κληρονομιά του. Εδώ αποδωμούμε το έργο του και οι καλλιτέχνες προσπαθούν να βρουν κατά πόσο αυτό το έργο μπορεί να είναι συμβατό με την σημερινή πραγματικότητα και αρχιτεκτονική, πώς θα μπορούσε να προσαρμοστεί ή ποια πράγματα θα μπορούσαμε να αφήσουμε πίσω έτσι ώστε ο πατέρας του μοντέρνου κινήματος να συνεχίσει να ζει. Οπότε υπάρχουν πολλά έργα τα οποία πειράζουν τα διάφορα πεδία που κινήθηκε ο Le Corbusier. Από το κτίριο, την κατοικία, το έπιπλο, τους πίνακες, το αυτοκίνητο. Ως ένας άλλος Οδυσσέας της εποχής του πολυμήχανος της εποχής του καταπιάστηκε με πάρα πολλά πράγματα. Ουσιαστικά εισήγαγε όχι μια νεωτεριστική αρχιτεκτονική αλλά ένα καινούργιο τρόπο ζωής  που όμως πάντα συμβάδιζε σαφώς με το κοινωνικό, ιστορικό και πολιτικό κλίμα της εποχής του.

Μια διεθνής έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα Facebook Twitter
Άρης Καφαντάρης

Τέλος καταλήγουμε στα έργα που διακρίθηκαν από ένα διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την γενιά των millennials και είχε θέμα το μνημόσυνο του μοντερνισμού και οι νεαροί αρχιτέκτονες κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα ταφικό μνημείο. Οι περισσότερες προτάσεις είχαν ένα στοιχείο πιο εφήμερο κάπως. Δεν υπήρχε αυτή η τάση του μνημειώδους οπότε βλέπουμε κάποια χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με το σύγχρονο ψηφιδωτό της αρχιτεκτονικής που μοιάζει να είναι όλο και περισσότερο άυλο και δεν μοιάζει να διατηρηθεί για χρόνια όπως έκαναν στο μοντέρνο κίνημα. Υπάρχει αυτό το φωτογραφικό υλικό όπου ο Le Corbusier φτιάχνει τις μακέτες, τις παρουσιάζει και έχει μια εποπτεία του τι συμβαίνει σε ολόκληρο  την πόλη ενώ ο αρχιτέκτονας του σήμερα μοιάζει να είναι μέσα στην πόλη έχει το βλέμμα του στραμμένο μέσα στα πράγματα. Και ο ίδιος ανακυκλώνει και ανακυκλώνεται, ερευνά και είναι σε μια κατάσταση που περισσότερο απορροφά καταστάσεις παρά επιβάλει ή δίνει ένα τόνο σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και αυτό πιστεύω είναι μια δραστική αλλαγή. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να θάβουμε ουσιαστικά όλα αυτά που κουβαλάμε και μας είναι άχρηστα πια το 2015 προς το 2016. Τα θάβουμε ώστε να έρθει η κάθαρση και να φύγουμε λίγο απελευθερωμένοι από ότι μας βαστάει πίσω σαν δημιουργούς».

 

Εσείς πώς αντιμετωπίζατε το έργο του στο πανεπιστήμιο;

Συμεών: Ακόμη και σήμερα οι καθηγητές στις σχολές έχουν ζήσει και γνωρίσει το έργο του Le Corbusier. Εμείς το μάθαμε σαν ένα ποστ πράγμα,  μια φιγούρα ευθύς εξαρχής αρχετυπική που πρέπει να την ακολουθούμε και πάντα υπάρχει το φίλτρο που αυτό δεν είναι σωστό επειδή αυτός το έκανε έτσι. Αρχίσαμε να τον θαυμάζουμε άφιλτρα επειδή οι καθηγητές μας, μας προτρέπανε προς αυτή την κατεύθυνση. Οπότε ήρθε ο καιρός να αποδομήσουμε τον δάσκαλο μας. Είναι ένα απωθημένο, μια ανάγκη όλων των αρχιτεκτόνων σε τέτοιες αφορμές να δίνουμε λίγο κέφι και να αποδομούμε λίγο πιο σατυρικά και τολμηρά πράγματα που δύσκολα αγγίζουμε.

 

Βάσω: Όσο σπούδαζα δεν τον συμπάθησα ούτε ένα δευτερόλεπτο. Είχε τόσους πολλούς κανόνες. Ήταν πάντα τόσο τετράγωνος. Το στόμα του είναι μια παύλα και έδειχνε το πόσο υπηρετεί τον εαυτό του. Όσο όμως μελετούσα πιο προσεκτικά αυτά που είχε κάνει και τα κείμενα του. Είχε ένα πολυτάραχο προσωπικό του βίο με μεγάλους έρωτες και περίεργες σχέσεις. Έλεγες ότι εκεί είναι το ενδιαφέρον. Παρουσίαζε ένα αρχιτεκτονικό έργο τόσο σωστά στραγγισμένο όπου όλο αυτό είχε μια πολύ πλούσια ζωή, μια υγρή ζωή μέσα σε αυτά τα κτίρια και είναι κάπως γοητευτικό όλο αυτό. 

 

Μια διεθνής έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα Facebook Twitter
Χρύσανθος Χριστοδούλου

Συμμετέχουν οι:  Uros Pajovic, Κωνσταντίνος Τρίχας, Εύα Παπαμαργαρίτη, Μιχαήλ Βλασόπουλος, Δήμητρα Γελαγώτη, Artemis, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Gosplan Architects, Βασιλική Ζοχιού, Αντώνης Μόρας, John Diebel, Elias Karniaris, Άρης Καφαντάρης, Νεφέλη Παπαδημούλη , Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Μαρία Παπαδημητρίου, Javier Garcia Gallardo Dervisis, Κάλυ Σπανού, Αντώνης Στάικος, Something Fantastic, Αργύρης Αγγελη, Στεφανία Στρούζα, Χρύσανθος Χριστοδούλου, Ozman Queen , Άννα Ρίζου, Jenny Spy, Point Supreme, Fala Atelier, Topotheque, Typical, A Future Perfect, VM Architects, Theo Kolokotronis

Στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια,  είσοδος ελεύθερη, 17.00 – 22.00,  μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου. 

 

Μια διεθνής έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα Facebook Twitter
Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

 

Μια διεθνής έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα Facebook Twitter
Ίρις Τουλιάτου

 

Μια διεθνής έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα Facebook Twitter
Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης

 

Μια διεθνής έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα Facebook Twitter
Μιχαήλ Βλασόπουλος - Δήμητρα Γελαγώτη

 

Μια διεθνής έκθεση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Le Corbusier γίνεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα Facebook Twitter
Uros Pajovic

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Εικαστικά / Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Η Tate Modern φέρνει στις αίθουσές της μια έκθεση για έναν «larger than life» περφόρμερ. Η πορεία του νεαρού αγοριού από το ήσυχο προάστιο Sunshine της Μελβούρνης που έγινε παγκοσμίως διάσημη προσωπικότητα στον χώρο του πολιτισμού, χάρη στον εξωφρενικό, πολύπλοκο και δημιουργικό χαρακτήρα του και άφησε ανεξίτηλο και αδιαμφισβήτητο αποτύπωμα στη σύγχρονη τέχνη και πέρα από αυτήν. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μέσα στο ατελιέ του Γιάννη Μόραλη

Εικαστικά / Μέσα στο ατελιέ του Γιάννη Μόραλη

Η ανιψιά του μεγάλου ζωγράφου, Χριστίνα Μόραλη, ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του ανακαινισμένου εργαστηρίου του στην Αθήνα για να μας ξεναγήσει σε όλους τους χώρους αλλά και να μας δείξει άγνωστα έργα του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Πολιτισμός / Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Musée du Quai Branly στο Παρίσι φέρνει στο σήμερα το μεγάλο ερώτημα, που προέκυψε τη δεκαετία του 1930 και απασχόλησε τους σουρεαλιστές αλλά και την επιστημονική κοινότητα της εποχής, σχετικά με το τι θεωρούμε αντικείμενο τέχνης. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγαλύτερη αναδρομική για τον David Hockney έρχεται στο Παρίσι

Εικαστικά / Η μεγαλύτερη αναδρομική για τον David Hockney έρχεται στο Παρίσι

Ένας από τους κορυφαίους εν ζωή καλλιτέχνες της Βρετανίας, και από τους πιο ακριβούς, θα δει στα 87 του χρόνια να οργανώνεται τον Απρίλιο η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναδρομική έργων του στη δεύτερη πατρίδα του, τη Γαλλία, στο Fondation Louis Vuitton.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Εικαστικά / Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Μια σύγχρονη και κριτική ανάγνωση των θαυμαστών ερμαρίων με αξιοπερίεργα αντικείμενα της Αναγέννησης από 78 σύγχρονους εικαστικούς, με «αφηγήσεις» ενός φανταστικού κόσμου και τις αντιστοιχίες του στις πραγματικότητες του σήμερα, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ