Switch

Switch Facebook Twitter
0

Η παρουσίαση «Rebranding Greece» του Πίτερ Οικονομίδη ήταν μια εντυπωσιακή επιτυχία και μπράβο στον Πίτερ. Χωρίς περιστροφές, πρέπει να πω ότι συντάσσομαι με μια άλλη οπτική γωνία που λέει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από τομές και ανατροπές πριν γίνει το rebranding, γιατί με τα σημερινά δεδομένα θα προσφέρει ελάχιστα.

Βαράτε με γιατί είμαι ορθολογιστής, αλλά για να μιλήσουμε για ανατροπές στην Ελλάδα, καλό είναι να μελετήσουμε λίγο αυτό που λέγεται change management. Το κλασικό βιβλίο του John Kotter αλλά και την περσινή επιτυχία Switch του Chip Heath. Χρειαζόμαστε θεωρία, δεν αλλάζει μια χώρα με βαλκανικές μαγκιές.

Στον χώρο της οικονομίας ένα μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται στο άστρο του εμποράκου: κάποιου που παίρνει κέρδος από ένα προϊόν και δεν νοιάζεται μετά για τον πελάτη. Οι σοβαρές χώρες, οι καλές επιχειρήσεις, έχουν περάσει προ πολλού στη σφαίρα του παρόχου υπηρεσιών: δείχνουν φροντίδα για να είναι ευχαριστημένος ο πελάτης, γιατί έτσι θα ξαναέλθει, θα φέρει κι άλλους.

Ο καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης απαντά με ευγένεια αλλά και σαφήνεια γιατί ο ίδιος δεν συμφωνεί με την έννοια του rebranding. Μελετήστε την τοποθέτησή του. Από αυτό το άρθρο-τηλεγράφημα θα ξεχωρίσω μόνο μια φράση του που ενισχύει την άποψη ότι το δράμα της Ελλάδας δεν έχει τεχνοκρατική λύση, δηλαδή δημοσιονομική πειθαρχία ή rebranding. Ο καθηγητής Μπούχαλης επιμένει σε αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας μας, που οφείλει να συμβάλλει στην κάθαρση. Επαναλαμβάνει δύο φορές τη λέξη «αυτοθυσία».

Η εμπειρία λέει ότι η ανατροπή και το change management δεν γίνονται τσάμπα. Έχουν κόστος και τίμημα. Το 60-70% των πολιτών αυτής της χώρας, που δεν είμαστε σε δεινή θέση, αν θέλουμε να συμβάλλουμε στη δική μας επανατοποθέτηση και στην επανεκκίνηση της χώρας θα πρέπει ν’ ανοίξουμε τη τσέπη μας και την καρδιά μας.

Τη λέξη αυτοθυσία την άκουσα άλλη μια φορά. Ένας χαμηλών τόνων νεαρός δικηγόρος, σε μια συνάντηση 50 ατόμων με ισχυρό πολιτικό του οποίου είναι συνεργάτης, πέταξε μια «χειροβομβίδα» που πάγωσε τη συνάντηση: «Εσείς οι πολιτικοί πρέπει να παραδεχτείτε ρητά την απώλεια. Πείτε σταράτα και δημόσια ότι η χώρα έχασε κάτι σημαντικό κι εσείς οι πολιτικοί έχετε την κύρια ευθύνη».

Μπορούμε ακόμα και τώρα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, δηλαδή εκείνο το κομμάτι της που είναι ζωντανό και δεν είναι δίκαιο να βασανίζεται. Ό,τι και να γίνει, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει στον χάρτη. Το κράτος έκανε τόσα χρόνια μπίζνες με την εικόνα της χώρας, τώρα πρέπει να καταλάβει ότι πλέον αυτή η τακτική έχει μεγάλο ρίσκο. Εμείς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι: να μην κοροϊδεύουμε τον τουρίστα, να είμαστε ντόμπροι όταν συνεργαζόμαστε με ξένους, να χωνέψουμε ότι για τη βρομιά στις παραλίες έχουμε όλοι κάποια ευθύνη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ