Zombie Nation

Zombie Nation Facebook Twitter
Φωτο: Σπύρος Στάβερης
0

#quote#Στις τελευταίες εκλογές είχαμε μια βίαιη απόσυρση κομματικών δομών και προσώπων/πολιτικών. Σε μια άλλη πιο ωριμη, πιο βαθειά κοινωνία, οι περισσότεροι θα είχαν ήδη μπει στην άκρη προ καιρού, μέσα απο συλλογικές διαδικασίες ή την εφαρμογή των νόμων. Στην Ελλάδα αυτά τα έλεγχε μια μικρή κάστα, που ποδηγετούσε τις κοινωνικές διεργασίες και είχε τη δυνατότητα να αποφεύγει την εφαρμογή των νόμων. 

Οι αυτοκρατορίες της Ρώμης και των Μάγια κατέρρευσαν όταν ήταν αδύνατον να προχωρήσουν σε ενέργειες Αλλαγής, ενός συστήματος που ήταν πλέον σάπιο και πανάκριβο. Υπάρχουν στιγμές στην Ιστορία, που ο βηματισμός αλλαγών ενός Οργανισμού ειναι πολύ μικρότερος απ' ό,τι χρειάζεται για να σωθεί απο το θλιβερό εαυτό του.

Μια προϋπόθεση για να αποφύγει η Ελλάδα αυτη τη μοίρα ειναι να βρεθεί διαδικασία ταφής πολλών  απο τα ‘πτώματα’ που κυκλοφορούν γύρω μας.  Πολιτικοί που θα έπρεπε να αποσυρθουν προ πολλού, λόγω αναποτελεσματικότητας ή διαφθοράς. Κόμματα που έχουν σαπίσει. Χρεωκοπημένες  Εταιρείες, που επιβιώνουν μόνο χάρη στη μη τήρηση των νόμων, τις κρατικές ενισχύσεις και τη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη φοροδιαφυγή/ εισφοροδιαφυγή.

Οι νόμοι εφαρμόζονται μόνο σε ένα , ας πούμε,  20% της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Το υπόλοιπο 80% που διευρύνεται, επιτρέπει μέσα απο τη μη τήρηση των κανόνων , να κυκλοφορούν κανονικά τα ‘πτώματα’.

Θα έχετε ακούσει για δεκάδες επιχειρήσεις που πτώχευσαν, φέσωσαν την αγορά με δεκάδες εκατομμύρια, άφησαν τους εργαζόμενους δίχως αποζημίωση, αλλά το πλούσιο αφεντικό, έφτιαξε μια καινούργια εταιρεία, που επωφελείται  απο τα κονέ του. Συνήθως δεν έχει άλλο ατού.  Θα έχετε δει δεκάδες πολιτικούς, που έχουν βάλει τις υπογραφές τους στους ‘νόμους’ , που έφεραν την Ελλάδα στη χρεωκοπία. Φτιασίδωσαν λιγο το προφίλ τους, άλλαξαν ελαφρά τη φρασεολογία τους και εμφανίζονται ως αυτοί που θα μας σώσουν απο τη καταστροφή που έφεραν.

Θα συνεχίσουν τα ‘πτώματα’ να κυκλοφορούν όρθια, να ελέγχουν και το νόμο και τον υπόκοσμο; Είτε ονειρευόμαστε μια κυβέρνηση Μοντι, είτε μια κυβέρνηση Τσάβες μερικά πράγματα τραβάνε το δρόμο τους. Η  ανατριχιαστική ανάρτηση του 'Ερμιππου λέει οτι είμαστε δυο πράξεις πριν τη τελική κατάρρευση, στην οποία θα συμβάλουν τόσο οι ‘μνημονιακές’ όσο και οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, απο μια πράξη η κάθε μια.

Τα μαθηματικά μου με κάνουν να διατηρώ μια ελαφρά συγκρατημένη αισιοδοξία. Να για ποιους λογους:

ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ όχι απλώς απόσυρση: ακόμα και πριν τις εκλογές φαινόταν οτι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι σε διαδικασία ριζικής ανασύνθεσης. Τα ‘μεγάλα’ κόμματα έμειναν χωρίς πελάτες, χωρίς εργαλείο (πελατειακό κράτος), δίχως τα τοτέμ (Παπανδρέου, Καραμανλή), τα οποία έχουν ταπεινωθεί. 'Ολα σχεδόν τα κόμματα, έχουν βαθειές εσωτερικές ρωγμές. Οι αμέσως επόμενες εκλογές, μάλλον θα γίνουν μέσα στο 2012 με τελείως διαφορετική γκλαμα κομμάτων. Αφού απλώθηκε ο τραχανάς με τη δυνατότητα να συμμετέχουν πολλά μικρά κομματα, στις επόμενες εκλογές εικάζω οτι θα μαζευτεί ξανά. Δραματικά..

ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ εκτός της χώρας: ανίκανες ή εξωνημέρες ελίτ συνέβαλαν ώστε ολοένα και περισσότερες αποφάσεις να λαμβάνονται, πλέον, εκτός Ελλάδος. Κάποιοι απο αυτούς προσπαθούν τώρα να γίνουν αντιπρόσωποι ξένων συμφερόντων, πχ να γίνουν μεσάζοντες για ιδιωτικοποιήσεις μέσα σε μια νύχτα. Το ρεζουμέ ειναι ότι η πτωχευμένη χώρα δεν μοιράζει τόσο χαρτί, ώστε να έχουμε τόσο μεγάλη Εκαλη, αλλά τόσο μικρή βιομηχανία. Ούτε τόσο πλούσιους τραπεζίτες με τόσο φτωχές επιχειρήσεις.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ και οι παραγωγικότεροι μετανάστες:  οι εγχώριες ελίτ έστησαν μια τόσο προσοδοφόρα παράγκα, χάρη και στο οτι είχαν στη διάθεσή τους δεκάδες χιλιάδες νέες/ νέους με πτυχία, φιλοδοξίες, ευστροφία. Τα τελευταία 20 χρονια είχαν στη δούλεψή τους και ένα εκατομμύριο μετανάστες, που δούλευαν χωρίς ασφάλιση και με μισθούς πείνας. Τώρα, πετάνε και οι δύο κατηγορίες προς το εξωτερικό. Οι νέοι για να αποφύγουν τη ταπείνωση και την ανεργία, φεύγουν όπως-όπως. Και οι παραγωγικοί μετανάστες αναχωρούν απο μια χώρα που ποτέ δεν τους σεβάστηκε, ενώ τώρα δεν μπορεί να τους δώσει δουλειά.

Τα όρθια ‘πτώματα’ θα μειωθούν λοιπόν....Δυστυχώς όχι επειδή θα λειτουργήσει ο αναποτελεσματικός νόμος περί πτωχεύσεων, που μεταξύ των άλλων κατέληξε ως το εργαλείο που νεκρανασταίνει χιλιο-πτωχευμένες ποδοσφαιρικές ομάδες και έκανε άρχοντες της πολιτικής (οχι μόνο της ποδοσφαιρικής) ζωής του τοπου Μάκηδες και Μπέους.  Τα ‘πτώματα’ θα σταματήσουν να περπατούν γιατι μειώθηκε η δυνατότητα του κράτους να τα χρηματοδοτεί ξετσίπωτα και εξαντλήθηκε η δική μας ανοχή που τους εξέθρεψε.

Η θεωρία της Διαδικασίας Αλλαγών λέει οτι δεν μπορεί να προχωρήσει μια αλλαγή χωρίς κόστος ή επένδυση. Μια χώρα πτωχευμένη και μια κοινωνία λεηλατημένη δεν έχουν πολλά να δώσουν μια τέτοια Αλλαγή. Μα αυτό δεν πρέπει να μας τρομάξει. Η Αλλαγή ειναι ο μονος δρόμος. Σάρκες, δάκρυα, αλλά και εφεδρείες που αμελήσαμε, αγνοήσαμε..  Πρώτα να  θαψουμε τα ‘πτώματα’, παρ' ότι αντιστέκονται με το τόσο πλούτο που αποθησαύρισαν απο 40 χρονια.  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Η Ακροδεξιά, τα «ιμάτιά» της και μια υγειονομική ζώνη από λάστιχο

Guest Editors / Η Ακροδεξιά, τα «ιμάτιά» της και μια υγειονομική ζώνη από λάστιχο

Στο σημερινό όγδοο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά τα νομικο-δικαστικά και πολιτικά μέσα αντιμετώπισης του δεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα – αλλά και τους λόγους της παροιμιώδους αποτυχίας τους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Guest Editors / Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όταν εισάγεται η ιδιωτική οικονομική σχέση ασθενούς - γιατρού ανατρέπεται η συνθήκη που εγγυάται την ποιότητα της φροντίδας στο δημόσιο νοσοκομείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΔΩΝΑ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ