Ο Θάνος ρωτάει ποιες είναι οι ασφαλείς μέθοδοι για τη φοροδιαφυγή. Βλέπει γύρω του, όσο αυξάνουν οι καταγγελίες, τόσο να φουντώνει η δυνατότητα να αποφύγει κάποιος τις υποχρεώσεις του. Ένας απλός τρόπος να πάρει απαντήσεις είναι μια ματιά εκεί όπου, υποτίθεται, γίνεται η καταγραφή. Η χώρα, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, έχει σπαταλήσει 7 δισ. ευρώ για έργα μηχανογράφησης που δεν δουλεύουν. Ανάμεσά τους, πρώτα και καλύτερα, έργα μηχανογράφησης που θ’ αποτελούσαν δίχτυ εντοπισμού φοροδιαφυγής.
Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιχειρήσει αυτά στα οποία απέτυχαν οι προηγούμενες. Λεφτά υπήρχαν, δόθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συστήματα που εντόπιζαν (και) τη φοροδιαφυγή, αλλά κάποια χέρια τα απενεργοποίησαν ή δεν τα άφησαν να λειτουργήσουν ποτέ. Τα χέρια δεν είναι μαγικά, ούτε κρυφά. Ισχυρές επαγγελματικές ομάδες, σε συνεργασία με κομματικά στελέχη, με την ανοχή ή την κάλυψη υπουργών, έβγαζαν επί πολλά χρόνια εκτός λειτουργίας συστήματα μηχανογράφησης που θα έκαναν τα αυτονόητα σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Δεν υπάρχει ξένο δημοσίευμα ή δήλωση ξένου αξιωματούχου που να μην επιτεθεί στην Ελλάδα για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Είναι το κύριο άλλοθι όσων ισχυρών υποστηρίζουν ότι η χώρα μας πρέπει ν' αφεθεί να βουλιάξει στον βούρκο της. Η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να
δώσει διαβεβαιώσεις μόνο στους δανειστές αλλά και στους διεθνείς φίλους της Ελλάδας ότι ψάχνει τους φοροφυγάδες. Οφείλει να δώσει σήμα σε όσους σηκώνουν τα τεράστια βάρη των περικοπών ότι ξεκινάει να ελέγχει τους ασύδοτους. Μερικές απλές κινήσεις:
-Ενίσχυση του Taxis. Είναι από τα μόνο συστήματα που έχουν μια στοιχειώδη λειτουργία, αλλά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι αναβαθμίσεις των επιμέρους συστημάτων του προχώρησαν μετ’ εμποδίων.
-Έλεγχος του λαθρεμπορίου καυσίμων. Δεν χρειάζεται μαγική συνταγή, αλλά η εφαρμογή μιας απλής μεθόδου που επί χρόνια ακυρώνουν κάποιοι πολιτικοί σε συνεργασία με τους λαθρεμπόρους. Η παρανομία είναι ευρύτατη και η διαφυγή εσόδων του κράτους πολύ μεγάλη.
-Λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μπορεί να διαπιστώνονται ελλείψεις σε φάρμακα, αλλά το μαύρο κύκλωμα στον χώρο της υγείας συνεχίζει να λειτουργεί. Αυτό που είχε καταφέρει να δείχνει η Ελλάδα ίδια δαπάνη για φάρμακα και περίθαλψη με την Ισπανία, που έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό.
-Ενεργοποίηση της μηχανογράφησης των πολεοδομιών. Η χώρα έχει δαπανήσει περί τα 40 εκατ. ευρώ για το σχετικό σύστημα, το οποίο πρακτικά είναι ανενεργό. Η οικοδομή ήταν πάντοτε ένα από τα πιο ισχυρά κυκλώματα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος.
Τα παραπάνω αποτελούν, αν τα δεις από την ανάποδη, και έναν οδηγό φοροδιαφυγής. Αν προσθέσουμε και τον χώρο της εστίασης, που συνεχίζει να έχει λαμπρές επιδόσεις, τότε έχουμε έναν χάρτη που για τις Αρχές της χώρας αποτελεί κρυφό καμάρι. Τώρα πλέον οι δανειστές είναι στα κάγκελα και οι 1.200.000 άνεργοι στο μη περαιτέρω. Έχω χάσει πολλά στοιχήματα από το ’90 και μετά, λέγοντας ότι δεν πάει άλλο. Απλώς αυτήν τη φορά θα την πληρώσουν και όσοι πολιτικοί κληθούν να σταματήσουν αυτή την ντροπή, που είναι παγκόσμια γνωστή.
σχόλια