Τι γίνεται στην Κεφαλονιά;
Είχαμε δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση μέσα σε μία εβδομάδα. Πρόκειται για ένα νέο σεισμικό γεγονός, το οποίο με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται να ενεργοποιήθηκε από το πρώτο της 26ης Ιανουαρίου.
Δεν είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε μέσα σε λίγες μέρες και δεύτερο μεγάλο σεισμό;
Όχι, σε περιοχές με τόσα ενεργά ρήγματα σε μικρή απόσταση δεν είναι σπάνιο. Φυσικά και δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε φορά, αλλά οι τοπικές γεωλογικές συνθήκες στην περιοχή δεν αποκλείουν αυτή την εξέλιξη. Το σεισμικό δυναμικό της περιοχής είναι μεγάλο, αλλά αυτό το ξέρουμε ήδη. Τώρα μαθαίνουμε, μέσω της ανάλυσης των δύο ισχυρών σεισμών και της μετασεισμικής ακολουθίας τους, πώς ενεργοποιήθηκε ο χώρος, πώς «έσπασαν» αυτά τα ρήγματα, πώς ανακατανέμονται οι τεκτονικές τάσεις στην περιοχή, πού είχαμε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Σε σχέση με το μέγεθος των σεισμών, θεωρείτε ότι το νησί «άντεξε»;
Φυσικά! Η περιοχή της Κεφαλονιάς θεωρείται η πιο καλά θωρακισμένη στο κομμάτι των κατασκευών. Αν είχαμε το ίδιο σενάριο σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας, οι ζημιές μάλλον θα ήταν πολύ περισσότερες.
Εκτός του να ελέγξουν τα σπίτια τους, τι θα συνιστούσατε στους κατοίκους;
Σε πρώτη φάση, ο έλεγχος όλων των κατασκευών, εκ νέου, από μηχανικούς μετά το δεύτερο ισχυρό σεισμικό γεγονός είναι αναγκαίος. Μόνο οι μηχανικοί μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τη συμπεριφορά των κτιρίων στους σεισμούς. Ορθά συμβουλεύουν, μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο, να μη χρησιμοποιούνται οι κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί έστω και την παραμικρή ζημιά, έως ότου γίνει συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση. Κάθε σεισμός είναι μοναδικός, οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε μία συγκεκριμένη κατασκευή είναι εντελώς διαφορετικές, ακόμα και εάν προέρχεται από την ίδια σεισμική πηγή. Οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να είναι ψύχραιμοι – ο πανικός είναι κακός σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;
Το φαινόμενο εξελίσσεται με τους δικούς του χρόνους. Οι φυσικές διεργασίες είναι δύσκολο να κλειστούν σε κουτάκια 48ώρου. Θα πρέπει όλοι να κάνουν υπομονή και να αφήσουν τους επιστήμονες να συλλέξουν τα στοιχεία που πρέπει για να κάνουν τη δουλειά τους, μαζί με τους μηχανικούς. Είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί κάποιο χρόνο. Οι γεωεπιστήμονες καλούνται να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν τα φαινόμενα, οι μηχανικοί να εκτιμήσουν τις βλάβες, οι δομές του κράτους να βοηθήσουν τον πολίτη, όλοι μαζί, συνεργαζόμενοι. Οι όποιες λύσεις θα δοθούν από τους θεσμικά υπεύθυνους μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης.
Πόσο καιρό θα πάρει αυτή η διαδικασία;
Η ίδια η μετασεισμική ακολουθία, σε πλήθος, μεγέθη, χωρική και χρονική κατανομή, θα μας δείξει με τη συμπεριφορά της το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να αξιολογήσουμε το φαινόμενο σε όλη του την έκταση. Ακόμα είναι αρκετά νωρίς να βάλουμε όρια σε κάτι τέτοιο. Τα όρια θα μπουν μόλις έχουμε τα κατάλληλα και αξιόπιστα νούμερα να βάλουμε στις εξισώσεις. Στην περίπτωσή μας, τα φαινόμενα είναι δύο και συνδέονται, οπότε θα πρέπει να τα συναξιολογήσουμε. Η δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση έλαβε χώρα μόλις χτες, το φαινόμενο εξελίσσεται. Η εξέλιξη του φαινομένου θα καθοδηγήσει και τους μηχανικούς στο πότε θα ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση. Αυτό γιατί ξέρουμε ότι οι κατασκευές καταπονούνται αρκετά και από τους μετασεισμούς.
σχόλια