Ευ ζην

Ευ ζην Facebook Twitter
0
Ευ ζην Facebook Twitter
Groceristas


Όταν το φαγητό είναι και φάρμακο. «Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» υποστηρίζει ο Παναγιώτης Ροσόλυμος, ξεναγώντας με στο βιολογικό ντελικατέσεν Groceristas στο Παγκράτι. Ένας μικρός χώρος με ράφια που ξεχειλίζουν από οργανικά βιολογικά προϊόντα από διάφορες γωνιές της Γης, τεράστια βάζα με σκόνες και σπόρους σε διάφορα χρώματα, υπερτροφές, βότανα, ελληνικό φαγόπυρο, ανθό αλατιού από τη Μάνη – μέχρι και ιδιαίτερους χυμούς φρούτων από την Ιταλία φιλοξενεί το ψυγείο. Ένας απίθανος γευστικός κόσμος σε αγκαλιάζει μέσα σε λίγα μόνο τετραγωνικά. «Έχω συλλέξει από τα ταξίδια μου πάνω από 520 προϊόντα μικρών παραγωγών από Λατινική Αμερική, Περού, Βολιβία, Νικαράγουα, Γουινέα» λέει ο κ. Ροσόλυμος, που συστήνεται ως εξερευνητής γεύσης και μαζί με το κίνημα Groceristas, μια ομάδα με οικολογική συνείδηση, θέλουν να κάνουν όλο τον κόσμο μια γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας. Στόχος είναι η διάδοση του ευ ζην μέσα από τα ιδιαίτερα βιολογικά προϊόντα που καλύπτουν διατροφικές ανάγκες ανθρώπων με παθήσεις και βοηθούν την υγεία. «Διαθέτουμε επιλεγμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη, λακτόζη, ζάχαρη, superfoods στην υπηρεσία των εγκύων, των χορτοφάγων, των αθλητών, των διαβητικών, των καρκινοπαθών» εξηγεί ο κ. Ροσόλυμος, που με την ομάδα του οργανώνουν και εναλλακτικές δραστηριότητες, με σεμινάρια μανιταριών και βοτάνων, διατροφικής ευημερίας και ευεξίας, αλλά και σπηλαιολογικές εξορμήσεις. «Μεγάλη ζήτηση έχουν τα ερωτικά φίλτρα που φτιάχνουμε από διάφορα βότανα και μπαχαρικά» λέει ο Παναγιώτης και η φωνή και το βλέμμα του δεν κρύβουν το πάθος του γι' αυτό το μοναδικό κυνήγι γεύσης. Το goji berry είναι εξαιρετικό, με μεγάλο και πλούσιο καρπό, και τα 100 γρ. κοστίζουν €2,80, τα βιολογικά μακαρόνια €1,80 και τα λιμπιστικά μπαχάρια €1,30 τα 250 γρ. Στις ταμπελίτσες που συνοδεύουν τα προϊόντα βρίσκω φυτικό γάλα από καρύδα, σόγια και αμύγδαλο, αλεύρι από λιναρόσπορο, μανιτάρια Maitake με αντικαρκινικές ιδιότητες, κινόα από τη Βολιβία, Macca, ένα ινδικό κύμινο, ποικιλίες τσαγιών, αποξηραμένα μούρα Kamu kamu, αλάτια από Χαβάη, Περσία και Ιμαλάια, μέλι από την Ικαρία κ.ά.

☛Groceristas, Ευφρονίου 31-33, Παγκράτι, 213 0326323

Η επέλαση της μπιραρίας. Την έκρηξη των wine bars ακολουθούν οι μπιραρίες σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Το Abbey Beer Diner είναι από τις καινούργιες αφίξεις. Άνοιξε πρόσφατα τις δρύινες πύλες του στο Γκάζι κάτω υπό τη σκέπη των εντυπωσιακών φουγάρων – σήμα κατατεθέν της περιοχής. Ένα σύγχρονο αβαείο που με την ονομασία του σε ταξιδεύει στην ιστορία, στην εποχή που ξεκίνησε στην Ευρώπη η παραγωγή μπίρας στα μοναστήρια. Ο άνετος χώρος του είναι καλόγουστος και ντυμένος με ξύλο. Δερμάτινα καναπεδάκια στις τζαμαρίες χαρίζουν την αίσθηση σεπαρέ, ενώ στο κέντρο μεγάλα, ψηλά τραπέζια φιλοξενούν νεανικές παρέες. Ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος κυριαρχεί στην καρδιά της σάλας, αλλά τα βλέμματα κλέβει η μεγάλη μπάρα σε navy απόχρωση, με τα ψηλά ποτήρια μπίρας να γεμίζουν από τις μεταλλικές κάνουλες και να ξεχειλίζουν πλούσιο αφρό. Το πατάρι είναι άνετα διαμορφωμένο για τους καπνιστές που κόβουν κίνηση στη σάλα. Εδώ, στο Αβαείο, η ζυθοποσία συνοδεύεται και από προτάσεις πιάτων με δημιουργικό άγγιγμα. Φυσικά, για τους παραδοσιακούς ζυθοπότες υπάρχουν ποικιλίες λουκάνικων (€15,60), αλλαντικών και το απαραίτητο χοιρινό κότσι για δύο άτομα (€17,30). Από το μενού της gastropub δοκιμάσαμε σαλάτα Rucola (€9,70) με ρόκα τραγανή και πιπεράτη, ντοματίνια κι ενισχυμένη με λεπτά κομμάτια σπεκ, φλοίδες παρμεζάνας και σος βαλσάμικου. Τρώγεται ευχάριστα και σε κερδίζει με τη φρεσκάδα της. Από τα ορεκτικά, μεγάλο σουξέ έχουν τα «Βραχάκια» (€6,20), που είναι πατάτες χοντροκομμένες, τραγανές απέξω, με ωραία σάλτσα Αndalouse, πασπαλισμένες με καπνιστή πάπρικα και φλοίδες παρμεζάνα. Χορταστικό στο μάτι πιάτο, που τιμούν με επαναληπτικές παραγγελίες τα περισσότερα τραπέζια. Τελικά, τα αυγά έχουν τρελή πέραση, αφού βλέπω να φιγουράρουν και στο μενού της μπιραρίας, με σαλάμι από την Καλαβρία, τομάτα και λάδι τρούφας (€5,70). Τα αυγά μάτια ήρθαν ωραία τηγανισμένα, με λίγο τρίμμα από σαλάμι Καλαβρίας που ήταν πικάντικο. Περίμενα να έχει μια περισσότερο ικανοποιητική δόση από σαλάμι, που χάριζε και τη γευστική ένταση στο πιάτο. Με βρετανική καταγωγή είναι τα πιάτα Fish & Chips (€10,60) και Shepher's Pie (€9,60), πίτα με αρνίσιο κιμά και καρδιά αγκινάρας καλυμμένη με πουρέ πατάτας. Ενδιαφέρουσα μαγειρική νότα αποτελεί η πάπια κονφί, αρωματισμένη με βανίλια και εστραγκόν, που σερβίρεται πάνω σε ζεστή σαλάτα λαχανικών με σησαμέλαιο (€13,90). Καλοφτιαγμένο ήρθε το μπέργκερ (€11,70) με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ωραία ζουμερά μανιτάρια, λεπτοκομμένο μπέικον και ένα αυγό τηγανητό στην κορυφή του. Το ψωμί του ήταν αφράτο και ωραίες από δίπλα οι συνοδευτικές τηγανητές κυδωνάτες πατάτες με τη φλοίδα τους. Θα το ευχαριστιόμουν περισσότερο αν ήταν ζεστό και όχι χλιαρό, όπως έφτασε στο τραπέζι. Η λίστα με τις μπίρες προσφέρει 27 επιλογές σε μπουκάλι και 16 βαρελίσιες, που θα ήταν χρήσιμο αν συνοδεύονταν με πληροφορίες για την κάθε μπίρα.

☛Abbey Beer Diner,Περσεφόνης 13 & Ορφέως, Γκάζι, 210 3459266

 

Το κρεοπωλείο του χασάπη. Ψητοπωλείο και κρεοπωλείο, δύο σε ένα, προσφέρει το «Χασάπικο» που έστησαν τρεις φίλοι, συνδυάζοντας την καλή γνώση στην επιλογή και την κοπή του κρέατος με το μεράκι που θέλει την καλή ποιότητα να έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι βγαίνει από την ψησταριά. Ο χώρος του κρεοπωλείου επικοινωνεί με την ψησταριά και είναι φτιαγμένος με άποψη. Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί στις πινακίδες, με λευκά γράμματα να καταγράφουν τις προτάσεις του μενού. Απλά τραπέζια και καρέκλες καταλαμβάνουν τον εξωτερικό χώρο που κλείνει με διάφανο νάιλον για τον χειμώνα και φιλοξενεί παρέες όλων των ηλικιών που καταλαγιάζουν την πείνα τους με κάποιο τυλιχτό ή μερίδα που σερβίρονται σε ποιοτική λαδόκολλα με το λογότυπο του μαγαζιού. Γρήγορο και φιλικό σέρβις. Η σαλάτα σερβίρεται μέσα σε μεταλλικό φαράσι με λαδόκολλα και είναι πλούσια, καθώς οι πρασινάδες μαρουλιού, ρόκας και iceberg ξεχειλίζουν, σαν να τα έχεις μόλις κόψει από τον κήπο. Η σαλάτα ενισχύεται με καλαμπόκι, λιαστή ντομάτα, φλοίδες παρμεζάνας και σάλτσα μπαλσάμικου. Η φέτα Σπερχιάδας (€3) έρχεται στη λαδόκολλα, ραντισμένη με ελαιόλαδο και ευωδιαστή ρίγανη που σμίγει ιδανικά με την πιπεράτη γεύση της. Όλα τα κρέατα που πρωταγωνιστούν στο μενού είναι φρέσκα και κόβονται αυθημερόν στο κρεοπωλείο του «Χασάπικου» πριν πάρουν τον δρόμο τους για την πυρά. Υπάρχει εμμονή και άποψη όσον αφορά την ποιότητα. Δεν γίνονται εκπτώσεις. Οι τηγανητές πατάτες είναι φρέσκες, οι σάλτσες που συνοδεύουν τα κρεατικά είναι σπιτικές, το ίδιο και το τζατζίκι και η τυροκαυτερ,ή με την ωραία αψάδα της. Ό,τι μερίδα και να παραγγείλεις, είναι απολύτως χορταστική. Η μερίδα του κοτόπουλου (€7,80) έρχεται με 4 καλαμάκια περασμένα με γενναίες μπουκιές κοτόπουλου μαριναρισμένου και ψημένου ιδανικά στα κάρβουνα, αποκαλύπτοντας σε κάθε μπουκιά το ζουμερό νόστιμο κρέας του. Από δίπλα ντομάτα, κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, ντοματένια σάλτσα και παραδοσιακές πίτες αλάδωτες, ψημένες όμορφα. Το παραδοσιακό αρμένικο κεμπάπ (€7) ακολουθεί μια αυθεντική συνταγή από το 1924 και είναι ζυμωμένο με αρνί και μοσχάρι, τρία αφράτα κομμάτια με πληθωρική γεύση πάνω σε πίτες, που γίνεται δροσερή από την ντομάτα και το συνοδευτικό γιαούρτι, ενώ η πικάντικη κατακόκκινη σάλτσα από δίπλα ενισχύει τη γεύση των μερακλήδων. Μεγάλο σουξέ έχει το χοιρινό λεπτοκομμένο μπριζολάκι που μπαίνει στο τυλιχτό (€2) σε παραδοσιακή ή κυπριακή πίτα (€2,90) με ντομάτα, κρεμμύδι, γιαούρτι και πικάντικη κόκκινη σάλτσα. Οι άνθρωποι που «τρέχουν» το μαγαζί προτείνουν να φτιάξεις τον δικό σου «αχταρμά» με όποια καλαμάκια και κρεατικά τραβάει η όρεξή σου.

Το Χασάπικο, Βίτσι 4 & Σκρα 10, πλατεία Κανάρια, Ηλιούπολη, 210 9712329

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ