Τι συμβαίνει όταν ο γείτονας αγοράζει drone και σε παρακολουθεί από το παράθυρο;

Τι συμβαίνει όταν ο γείτονας αγοράζει drone και σε παρακολουθεί από το παράθυρο; Facebook Twitter
2

Σε μια νέα μορφή “κατασκοπείας”, παρενόχλησης έως και ηδονοβλεπτικής παρακολούθησης, που προέκυψε μέσα από τη νέα τεχνολογία, αναφέρεται άρθρο του Nick Bilton στους New York Times. Ο αρθρογράφος επικεντρώνει σε διαπληκτισμό μεταξύ γειτόνων, καθώς κάποιοι αγόρασαν drone, με αφορμή κυρίως τα Χριστούγεννα, και είπαν να τα δοκιμάσουν στην αυλή και στα παράθυρα των διπλανών τους. Οι γείτονες που βλέπουν τον ιδιωτικό τους χώρο να παραβιάζεται έχουν έναν παραπάνω λόγο να ταραχθούν: Ο “εχθρός” διαθέτει και κάμερα.

Ο αρθρογράφος συνέλεξε μερικές από αυτές τις διαμαρτυρίες και τα περιστατικά από τα social media.

«Ο γείτονάς μου μόλις πέταξε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος στο παράθυρό μου και με κατέγραψε, ποτέ δεν έχω μιλήσει μαζί του στη ζωή μου", έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

Το 2014, ένας 32χρονος συνελήφθη όταν κατέρριψε το drone του γείτονα του που πετούσε πάνω από την αυλή του, στο New Jersey. Είχε κατηγορηθεί για κακούργημα, και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει 10ετή φυλάκιση.

Τον περασμένο Ιούλιο, 47χρονος κατέρριψε το drone του γείτονά του στο Louisville, λέγοντας ότι κατασκόπευε την 16χρονη κόρη του, ενώ εκείνη έκανε ηλιοθεραπεία δίπλα στην πισίνα. Συνελήφθη, αλλά ο δικαστής αποφάσισε ότι είχε το δικαίωμα να καταρρίψει το drone και απέρριψε την υπόθεση. Ο 47χρονος κ. Merideth έκτοτε έχει γίνει ένα είδος εκπροσώπου της αντι-drones κοινότητας, αποκαλώντας τον εαυτό του “drone killer”. "

O Milton αναφέρεται και σε μια προσωπική εμπειρία του για το θέμα, που τον έκανε να εστιάσει περισσότερο σε αυτές τις διαμαρτυρίες. Όπως γράφει στο άρθρο του, είδε έξω από το παράθυρο του να ίπταται ένα drone με την κάμερα να έχει εστιάσει πάνω του. Πάντως δεν φαίνεται να το πήρε και πολύ βαριά αφού, όπως γράφει και με κιάλια και με κάμερες επιτήρησης θα μπορούσαν να δουν το παράθυρο του, αντίθετα με τη γυναίκα του, που όταν της το είπε, εξοργίστηκε. Αγόρασε ένα κυνηγετικό όπλο και περίμενε την επόμενη “επίσκεψη” του γείτονα, αφού, όπως του εξήγησε, σε αντίθεση με τα κιάλια, με ένα drone μπορεί κάποιος να δει μέσα στην ιδιοκτησία τους από πολύ πιο επεμβατικές οπτικές γωνίες.

Και τι γίνεται νομικά σε αυτές τις περιπτώσεις;

 

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι ο νόμος δεν έχει καταφέρει να συμβαδίσει με την τεχνολογία. Υπάρχει από το 2013 μια δημοσιευμένη έκθεση στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου με τίτλο: “Ενσωμάτωση των drones στον εσωτερικό εναέριο χώρο: Επιλεγμένα Νομικά Θέματα", που προειδοποιεί για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους τα drones θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την "καταδίωξη, παρενόχληση, ηδονοβλεψία και υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων."

Οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν είναι βέβαια καινούργιες. Από το 1990 υπάρχει άρθρο στους N.Y. Times για το αν τα τηλεσκόπια στις πόλεις έχουν ως στόχο να εστιάσουν στα αστέρια ή στο παράθυρο του γείτονα τους. Ενας πωλητής δήλωσε τότε: “Δεν πουλάμε ηθική εδώ, πουλάμε τηλεσκόπια και κιάλια”.

Ο Μίλτον ήρθε σε επαφή με έναν δικηγόρο της Ν.Υ. που είχε ασχοληθεί με το θέμα και τον ρώτησε για τα δικαιώματα του. Ο δικηγόρος του εξήγησε ότι στο παλιό βρετανικό κοινό δίκαιο, υπάρχει ένας κανόνας γνωστός ως "ad coelum et ad inferos” που μεταφράζεται περίπου "στους ουρανούς και στην κόλαση», και αναφέρεται στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας για τους ανθρώπους σε ό, τι είναι πάνω και κάτω από τα σπίτια τους.

Του είπε επίσης ότι, παρότι ο συγκεκριμένος κανόνας φαίνεται να μην ισχύει πλέον, αν ένα drone πετάξει στην ιδιοκτησία του θα μπορούσε να ασκήσει αγωγή κατά του ιδιοκτήτη του και μάλιστα σε ορισμένες πολιτείες αυτή η παραβίαση του ιδιωτικού χώρου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εγκληματική ενέργεια.

Όλα όμως είναι ακόμη πολύ ασαφή και το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι αρχές εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής με αφορμή τα drones.

Ως τότε τα “θύματα” των ιπτάμενων κατασκόπων το μόνο που μπορούν στην ουσία να κάνουν είναι να περιμένουν να βγει στην αγορά το “drone catcher," ένα ιπτάμενο δίχτυ που ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ή να περιμένουν να βαρεθεί ο γείτονας τη θέα του παραθύρου τους και να πετάξει το drone του για άλλες πολιτείες και παράθυρα. 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια