«Συχνά πάθαινα μικροτραυματισμούς»: Πόσο ασφαλής είναι η γυμναστική από το TikTok;

home workout
0


Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ TikTok είναι μυστήριο πράγμα. Αν κοιτάξεις για μερικά δευτερόλεπτα κάποιο βίντεο, τότε να είσαι σίγουρος πως θα σου εμφανίζονται για μέρες αντίστοιχης θεματολογίας βίντεο. Κάπως έτσι ξεκίνησε να μου «πετάει» εύκολες συνταγές, αφού αποθήκευσα μια συνταγή για γρήγορη πίτσα, και κάπως έτσι μπήκα και στη fitness πλευρά της πλατφόρμας. Όλα ξεκίνησαν από λίγα δευτερόλεπτα παραμονής σε ένα βίντεο με μια άσκηση γυμναστικής.  

Μετά την πανδημία, η online γυμναστική που μπορείς να κάνεις από σπίτι σου, χωρίς να χρειάζεται να πας σε γυμναστήριο ή να αγοράσεις ακριβό και ογκώδη εξοπλισμό, γνωρίζει άνθηση, καθώς σου προσφέρει ευελιξία και ιδιωτικότητα. Τη σκυτάλη από τα fitness apps ή τα βίντεο στο YouTube έχουν πάρει τα ολιγόλεπτα reels σε Instagram και TikTok. Όμως, πόσο ασφαλής μπορεί να είναι η γυμναστική που γίνεται χωρίς εποπτεία, ή με οδηγίες που δίνονται γρήγορα προκειμένου να προλάβουν την ταχύτητα του reel; 

«Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει να γυμνάζεται σπίτι του, μπορεί να συμβουλευτεί κάποιο app. Τα βίντεο του TikTok μπορεί να λειτουργούν ως έμπνευση για νέες ασκήσεις, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε προσοχή».

Η Αμαλία, που κάνει τα τελευταία χρόνια γυμναστική ακολουθώντας online προγράμματα ή ασκήσεις μέσω των social media, μου λέει πως προτιμά κυρίως προγράμματα χορού (τύπου Tabata) ή HIIT (υψηλής έντασης). «Οι λόγοι που το επέλεξα είναι έξι. Το ότι γλιτώνω χρόνο από το πηγαινέλα. Το ότι χρειάζομαι μόνο το στρώμα μου και ελάχιστο εξοπλισμό και μόλις τελειώνω απλώς μπαίνω για ντους και τα μαζεύω. Επιπλέον, έχω ιδιωτικότητα, ενώ κάνω και οικονομία, αφού δεν χρειάζεται κάποια συνδρομή. Έχω την επιλογή της εναλλαγής προγραμμάτων ανάλογα με την όρεξη που έχω και, τέλος, υπάρχει το θέμα της υγιεινής, που είναι πολύ σημαντικό για μένα».

@nissijoness Definitely a humbling moment 🤣🤣 my face still hurts 🥹🙃 #gymfail #workoutfail #funnyfail #funnyworkmoments #funnymoments #homeworkout #workoutgonewrong #funnymoments #ouch ♬ original sound - Fitnesswithkien

Ωστόσο, η Αμαλία δεν είναι «νέα» στη γυμναστική, καθώς παλιότερα έκανε τένις και κολύμβηση. «Γυμναζόμουν αρκετά και την online γυμναστική την ξεκίνησα πριν από μερικά χρόνια. Από το 2020 και το lockdown εξαιτίας της πανδημίας, έγινε πιο εντατικά». Αναμφίβολα, η πανδημία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση των online προγραμμάτων.

«Συνέβαλε ιδιαίτερα σε οτιδήποτε γίνεται online. Ειδικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας νομίζω πως ο κόσμος είχε ανάγκη από την κίνηση, την εκτόνωση αλλά και τη διατήρηση της φυσικής του κατάστασης, ειδικά αν πριν από τα lockdown γυμναζόταν πολύ. Επίσης, νομίζω πως “θορυβήθηκαν” αρκετοί και αποφάσισαν να δώσουν περισσότερη σημασία στη συνολική υγεία τους», μου λέει. Όσο για τις διαφορές που έχει δει στο σώμα της; «Ανέπτυξα περισσότερη μυϊκή μάζα και γράμμωση». 

Η personal trainer Πετρίνα Πούλη, από το The Body Project by E.G στον Άλιμο, μου εξήγησε πως, ενώ τα οφέλη της γυμναστικής είναι αδιαμφισβήτητα, το να γίνεται χωρίς επίβλεψη μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. «Θα έλεγα πως είναι και επικίνδυνο για τους αρχάριους. Η εκτέλεση ασκήσεων χωρίς την επίβλεψη ενός επαγγελματία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και λάθη στην εκτέλεση της άσκησης που ίσως σε ένα γυμναστήριο να είχαν αποφευχθεί. Αν κάνει κάποιος γυμναστική στο σπίτι χωρίς να έχει εμπειρία ή επίβλεψη και διόρθωση, μπορεί εύκολα να τραυματιστεί».

Υπάρχουν, λοιπόν, ασκήσεις που ίσως χρειάζονται περισσότερη προσοχή; «Καμία άσκηση δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη. Υπάρχουν απλώς αυτές που χρειάζονται σωστή τεχνική και στάση σώματος, όπως τα καθίσματα, τα deadlifts, οι ασκήσεις με box, οι πιέσεις με αλτήρες/μπάρα ή jumps». Εκείνη ως personal trainer, όμως, πώς βλέπει αυτή την άνοδο των βίντεο με fitness περιεχόμενο από άτομα που ίσως και να μην είναι πιστοποιημένα;

«Είναι θετικό μεν πως υπάρχουν τόσα βίντεο από τα οποία μπορείς να πάρεις ιδέες και έμπνευση για ασκήσεις, αλλά, από την άλλη, η ποιότητα του περιεχομένου είναι κάπως αμφίβολη, γιατί δεν ξέρουμε κατά πόσο οι δημιουργοί τους είναι όντως πιστοποιημένοι γυμναστές. Γιατί, στον βωμό των χρημάτων ή των ακολούθων, ένα περιεχόμενο μπορεί να είναι ανακριβές, ακόμα και επικίνδυνο», μου λέει. 

@kellyylouisee Volume up for the buggest snap sound ever 😅😭 #hamstringtear #tornharmstring #splits #splitsgonewrong ♬ original sound - zong_qi - Z⚡️

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχα ξεκινήσει να κάνω γυμναστική στο σπίτι, βλέποντας online βίντεο», μου λέει η Νικολέτα. Έκανε χρόνια γυμναστική όπως kick boxing και καλλισθενική, οπότε είχε γνώση του σώματός της αλλά και των ασκήσεων. «Μπορεί να ήξερα πώς πρέπει να γίνονται τα σωστά push-ups ή πώς να προφυλάσσω τα γόνατά μου, όμως συχνά πάθαινα μικροτραυματισμούς. Κυρίως επειδή, παρακολουθώντας το βίντεο, ή ακολουθώντας τις οδηγίες διά της ακοής, δεν ήμουν συγκεντρωμένη στην άσκηση αλλά και στη στάση που πρέπει να έχω».

Η ίδια αναφέρει πως αν δεν γνώριζε κάποια βασικά για το πώς πρέπει να κάνει τις ασκήσεις ή αν δεν έκανε παύση κάποιες ημέρες με την παραμικρή ενόχληση, τότε σίγουρα μπορεί να είχε έναν πιο σοβαρό τραυματισμό. «Επειδή γνωρίζω το σώμα μου, με την παραμικρή ενόχληση στο γόνατο ή τον ώμο σταματούσα για μερικές ημέρες. Αν συνέχιζα να κάνω με λάθος τρόπο την άσκηση και τις επόμενες ημέρες, τότε σίγουρα θα είχα πιο σοβαρό τραυματισμό. Και πάλι όμως, όταν ήμουν με γυμναστή, δεν είχα ούτε τους μικροτραυματισμούς αυτούς».

Επιπλέον, πέρα από τη δυσκολία τού να ακολουθήσεις σωστά ένα online πρόγραμμα γυμναστικής, υπάρχει και το θέμα της αφοσίωσης σε μια σταθερή ρουτίνα. «Ήταν πολύ δύσκολο, εκεί που είμαι στον καναπέ μου και διαβάζω, να σηκωθώ, να βγάλω στρώμα και βαράκια και να κάνω γυμναστική. Και αυτός είναι κυρίως ο λόγος που πλέον πάω σε γυμναστήριο. Γιατί δεν το διαπραγματεύομαι τόσο συχνά με τον εαυτό μου», καταλήγει.

Φυσικά, η γυμναστική στο σπίτι πλέον είναι πιο εύκολη από ποτέ. Δεν χρειάζεται ακριβός εξοπλισμός και πολλές φορές ούτε καν όργανα. Οι συμβουλές της Πετρίνας είναι ξεκάθαρες: «Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει να γυμνάζεται σπίτι του, μπορεί να συμβουλευτεί κάποιο app. Τα βίντεο του TikTok μπορεί να λειτουργούν ως έμπνευση για νέες ασκήσεις, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε προσοχή. Καλό είναι να έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις, η γυμναστική να γίνεται σε χώρο που δεν έχει πολλά έπιπλα και υπάρχει άνεση και, φυσικά, να γίνεται καλή προθέρμανση και στο τέλος διατάσεις».

Και από εξοπλισμό; «Τα άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν τώρα καλό είναι να κάνουν την αρχή με ασκήσεις που γυμνάζουν όλες τις μυϊκές ομάδες. Θα πρότεινα να αγοράσουν βασικό εξοπλισμό, τύπου στρώμα, αλτήρες, μηχανήματα προθέρμανσης τύπου step και λάστιχα. Ωστόσο, πολύ καλή γυμναστική είναι το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο, που είναι βασικές μορφές αερόβιας άσκησης. Επίσης, θα πρότεινα και κολυμβητήριο, που είναι αρκετά ασφαλές και πολύ καλή γυμναστική για το σώμα». 

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ