Feats of Agility - Γιώργος Τσεριώνης
Depo Darm
Στην ατομική έκθεση του Γιώργου Τσεριώνη η κρίση εκφράζεται ως επιλογή προς το ανθρώπινο, μια στροφή προς το συλλογικό μέσα από την πορεία και την ανασκόπηση του Εγώ. Με αναφορές στις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις, το καλλιτεχνικό έργο του Γιώργου Τσεριώνη παίρνει αφορμή από την ανθρώπινη κατάσταση, από την καταπίεση, την εξαθλίωση και τον κατακερματισμό του υποκειμένου και προβάλλει την ανάγκη του ηθικού αναπροσδιορισμού μέσα από μια διαδικασία αντίστροφη από τη συνηθισμένη, προκειμένου να ανακαλύψουμε εκ νέου τη διάσταση του συλλογικού που ενυπάρχει στην υποκειμενικότητα του ανθρώπινου.
Depo Darm, Ηρώων Σκοπευτηρίου 54, 210 7601177, 2/3-6/4, www.depodarm.com
Taken in Mirror - Νίκος Γαβαλλάς
Gallery Genesis
Ο Νίκος Γαβαλλάς, στην ατομική του έκθεση, μας συστήνει σε μια παρέα παμπάλαιων φίλων που δεν γνωρίσαμε ποτέ. Τους αναδομεί με την ευαισθησία ενός απογόνου και την επιμονή ενός συλλέκτη. Η ομορφιά των προσώπων τους είναι ανακουφιστική γιατί λείπει κάτι που σήμερα έχουμε με τη σέσουλα: η υπερβολική επίγνωση της εικόνας μας. Οι πόζες τους δεν έχουν αυταρέσκεια, δεν απευθύνονται παρά στον φακό, στον φωτογράφο και, φυσικά, ανεπίγνωστα, στον Έλληνα ζωγράφο του 2016. Απευθύνονται όμως και σε κάποιον ακόμα: τον χρόνο. Στον χρόνο που τους νίκησε την πρώτη φορά. Μέχρι να αναστηθούν ως Λάζαροι και να πάρουν τη ρεβάνς, με την προπόνηση του Νίκου Γαβαλλά.
Gallery Genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι, 10/3-2/4, www.gallerygenesisathens.com
Ομαδική έκθεση Street Art
Full Color Art Gallery
Δώδεκα Έλληνες και διεθνείς street art καλλιτέχνες, με την ισχυρή υποστήριξη του Ελληνοαμερικανού θρύλου της τέχνης του graffiti, Taki183, παρουσιάζουν τα έργα τους στην καινούργια γκαλερί που παρουσιάζει αποκλειστικά έργα street art καλλιτεχνών. Στην τρέχουσα έκθεση, έργα τους παρουσιάζουν οι: Senor, Jola, Ejay, Inva, Taki183, Reb, Spike69, WD, Scar, Sinke, Ioye & Zamie. Η Full Color Art Gallery αποσκοπεί στην καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, της ζωγραφικής και πάσης φύσεως εικαστικών, σε συνεργασία με καλλιτεχνικές ομάδες και υποστηρικτές της τέχνης από το εξωτερικό, που συμμερίζονται το όραμά της για μια κοινωνία ενωμένη.
Full Color Art Gallery, Ανακρέοντος 13, Καισαριανή, μέχρι τις 31 Μαρτίου, www.fullcolor.gr
Domestic Survival Tutorials: Session 1
Fokidos
Το «Domestic Survival Tutorials: Session 1» είναι ένα έργο της Μαργαρίτας Αθανασίου και της Λητώς Καττού. Πρόκειται για μια πρόσκληση στην εξερεύνηση του οικιακού χώρου ως δικτύου εικονικών υποκειμένων και πραγματικών αντικειμένων. Μια χάλκινη ράγα διατρέχει το διαμέρισμα, από την κουζίνα στο σαλόνι, ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγεται μια μεσαιωνική ιστορία αγάπης και φιλίας, γηρατειών και απομόνωσης. Τα ρούχα που κρέμονται από τη ράγα, ίσως τα κουστούμια των χαρακτήρων της ιστορίας, έχουν κεντημένα πάνω τους κομμάτια από οικιακά χρηστικά αντικείμενα. Tα ενδύματα προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα και προβάλλουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, λειτουργούν όμως και ως εργαλεία του σώματος, ώστε να διαχειριστεί τον χώρο. Συμβολικά είναι ένα δωμάτιο, ένας χώρος για το σώμα, ένα σώμα που είναι ήδη εγκιβωτισμένο στα δωμάτια του διαμερίσματος της Φωκίδος.
Fokidos, Φωκίδος 21, Αμπελόκηποι, 29/2-20/3 (με ραντεβού), 6978 412994, www.fokidos.tumblr.com
Through the Fog: Descripting the Present
State of Concept
Ομαδική έκθεση που περιλαμβάνει έργα έξι καλλιτεχνών, προσανατολισμένα στο βίντεο και τη φωτογραφία. Πολλά από τα έργα έχουν δημιουργηθεί ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση ή παρουσιάζονται στην Αθήνα για πρώτη φορά. Το «Through the Fog» περιγράφει το παρόν με έναν δοκιμιακό τρόπο. Γίνεται ένα διάλογος ανάμεσα στα περιεχόμενα, τις προσωρινότητες και τις μεθοδολογίες. Οι καλλιτέχνες προσπαθούν να διερευνήσουν θέματα που αφορούν το πώς αντιλαμβανόμαστε, «μιλάμε σε» και κινούμαστε μέσα σε ένα δώρο με περιτύλιγμα. Οι διαφορετικές καταγωγές των καλλιτεχνών δημιουργούν διαφορετικά πλαίσια ερμηνείας, με αποτέλεσμα τα έργα να δίνουν την αίσθηση μιας ομίχλης από πάνω μας. Πώς μέσα σε αυτή την ομιχλώδη κατάσταση ο θεατής μπορεί να οπτικοποιήσει και να διατυπώσει τη θέση του στο κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον. Η State of Concept είναι η πρώτη μη-κερδοσκοπική γκαλερί στην Ελλάδα.
State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι, 213 031857, www.stateofconcept.org
Here is all there is
CAN Christina Androulidaki Gallery
Στην πρώτη του ατομική έκθεση ο Αλέξης Βασιλικός παρουσιάζει μια σειρά από εικόνες οι οποίες τραβήχτηκαν από το 1995 έως και το 2015. Κάποιο διάστημα μετά τη στιγμή και τον τόπο της κάθε λήψης και μέσα από μια εξαντλητική διαδικασία επιλογής και editing, μόνο λίγες επιβιώνουν. To editing έχει κεντρικό ρόλο στο έργο του Βασιλικού, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες και ψηφιακά κολάζ. Στην τρέχουσα έκθεση εκτίθενται 37 έργα, τόσα όσα και ο μέσος αριθμός λήψεων ενός κλασικού φιλμ 35 χιλιοστών. Με μια πραγματική κλίση προς το ωραίο, αλλά μακριά από κάθε είδους νοσταλγία που βλέπει κανείς συχνά σε ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης πρακτικής, ο Βασιλικός αποτυπώνει στιγμές που σημαίνουν ακριβώς αυτό που περιγράφει ο τίτλος: την αίσθηση του να είναι κανείς παρών. Στον αντίποδα της δημοφιλούς λογικής ενός βλέμματος εμπνευσμένου από το Tumblr και το Instagram ή την αισθητική και τις ιδέες μιας αφηγηματικής φωτογραφίας, ο Βασιλικός αναζητάει το πνευματικό στο καθημερινό και στο μουντό και δημιουργεί εικόνες που λειτουργούν ως ένα είδος ταμπλό διαλογισμού και συνάμα ως πνευματικοί πομποί ενέργειας και συναισθημάτων.
CAN Christina Androulidaki Gallery, Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι, 210 3390833, www.can-gallery.com
Ο Παράδεισος/Paradise
PIRÉE
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση κλήθηκαν να επαναπροσεγγίσουν ένα διαχρονικό θέμα στην Iστορία της Τέχνης. Καταθέτουν τις δικές τους σύγχρονες αισθητικές και εννοιολογικές προτάσεις και εκφράζουν ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία, την πολιτική, τη θρησκεία και, τέλος, την ίδια την ύπαρξη. Τι είναι ο παράδεισος; Αιώνιος ή άχρονος, γήινος ή επουράνιος, ανταμοιβή ή δικαίωμα; Η έκθεση συνιστά μια διερεύνηση των ερμηνειών, ατομικών ή συλλογικών, και προσπαθεί να ορίσει το πλαίσιο της μεταξύ τους συνομιλίας. Πραγματεύεται έννοιες όπως η ενοχή, η ντροπή, ο πειρασμός, το παράπτωμα, αλλά και η τελειότητα, η ευδαιμονία, η σχέση με τη φύση, έννοιες που συνεχώς διευρύνονται ή μετατοπίζονται.
PIRÉE, Κάστορος 78, Πειραιάς, +30 210 4082700 / +30 6957 213213, www.facebook.com/pireegr
Κάτι το πολύ «Ωραίον»
Elika Gallery
Με εκκίνηση την έκθεση και έκδοση ορόσημο του 1984, Kάτι το «Ωραίον», από τους «Φίλους του Αντί», η ομαδική έκθεση διερευνά τα όρια του κιτς στη σύγχρονη τέχνη. Το κιτς ξεκίνησε ως όρος από τις αγορές τέχνης του Μονάχου τις δεκαετίες 1860-1870, περιγράφοντας τη φθηνή, μαζικής παραγωγής τέχνη, συνήθως ζωγραφιές και σχέδια (kitschen = βάφω, αλείφω, πασαλείβω). Η αισθητική ήταν υπερβολική και μελοδραματική. Από τότε είναι συνυφασμένη με το ευτελές και το κακόγουστο. Σύμφωνα με τον Walter Benjamin, ο οποίος μελέτησε επισταμένα την τάση αυτή, το κιτς, σε αντίθεση με την τέχνη, αναφέρεται σε ένα χρηστικό αντικείμενο από το οποίο απουσιάζει κάθε κριτική απόσταση μεταξύ του αντικειμένου και του παρατηρητή. Προσφέρει άμεση συναισθηματική ανακούφιση χωρίς πνευματική προσπάθεια, χωρίς την απαίτηση της απόστασης, χωρίς εξύψωση.
Elika Gallery, Ομήρου 27, Κολωνάκι, 8/3-16/4, 210 3618 045, www.elikagallery.com/
Late Night Tale
Sarri12 Gallery
Ο WD επιχειρεί μια δεύτερη αφήγηση του γνωστού παραμυθιού Alice in Wonderland. Ο χώρος, που καλύπτεται από μια τοιχογραφία 350 τ.μ., μεταμορφώνεται σε Woundedland, όπου ο Wild Drawing οπτικοποιεί τις σκέψεις του για κοινωνικο-πολιτικά φαινόμενα και ζητήματα όπως ο καταναλωτισμός, ο πόλεμος, η προσφυγιά και η καταστροφή της φύσης, που όλοι σήμερα βιώνουμε στην παγκόσμια εποχή που διανύουμε. Με καλλιτεχνικό και κοινωνικό background ένα κράμα Aνατολής-Δύσης, συνδυασμένο με μοναδικό τρόπο, και μέσα από μια αιχμηρή ματιά, ο Wild Drawing μας καλεί να τον ακολουθήσουμε στη Woundedland.
Sarri12 Gallery, Σαρρή 12, Ψυρρή, 3/3-31/3, https://www.facebook.com/sarri12gallery
How to Charm
Qbox Gallery
Σε επιμέλεια της Lena Ipsen, η έκθεση ξεκινά από τη λιθογραφία που περιλαμβάνεται στην εικονογράφηση του εγχειριδίου Φυσική Ιστορία για το Σχολείο και το Σπίτι (1886) του Gotthilf Heinrich von Schubert. Αυτή η έγχρωμη λιθογραφία είναι μια ζωντανή απεικόνιση της ρομαντικής, εξιδανικευμένης φυσικής και πολιτιστικής φιλοσοφίας της εποχής εκείνης. Ένας άνδρας της εποχής των πάγων, σαν ήρωας με μπέρτα και τσεκούρι, προστατεύει τη γυναίκα του, το παιδί του και το καταφύγιό τους από μια επιθετική αρκούδα. Αν και αυτό το φανταστικό προϊστορικό σενάριο φαίνεται να απέχει πολύ από τη σημερινή κουλτούρα των σχέσεων, εικονογραφεί μια αρχαϊκή επιθυμία για αναγνώριση, ξελόγιασμα και τέρψη. Η έκθεση φέρνει κοντά οκτώ καλλιτέχνες, οι οποίοι, μέσα από σχέδια, ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική και μια εγκατάσταση, αμφισβητούν το «Πώς να γοητεύσεις» («How to Charm») και διερευνούν τη σημαντικότητα αυτής της υπόθεσης.
Qbox Gallery, Αρμοδίου 10, Αθήνα, 21/2-23/4, 211 1199991, www.qbox.gr