Iasos: η ξεχωριστή περίπτωση ενός εκκεντρικού Έλληνα μουσικού

Iasos: η ξεχωριστή περίπτωση ενός εκκεντρικού Έλληνα μουσικού Facebook Twitter
0

Την τελευταία φορά που μιλήσαμε με τον Iasos, μου έστελνε κάτι περίεργα email [πάντα ξεκινούσαν με τις λέξεις "Yasou M."] για να τον βοηθήσω να έρθει με την κοπέλα του, στην Σαντορίνη να κάνει μια συναυλία. Έτσι, ισχυριζόταν τουλάχιστον.

Μετά συνειδητοποίησα ότι απλά ήθελε να μου κάνει προξενιό με ένα φίλο του και ομοϊδεάτη γερμανό φιλόσοφο ο οποίος έμενε μόνιμα εκεί και μόλις είχε χωρίσει! Τελικά, το προξενιό απέτυχε με τον κατά-τα-άλλα πολύ ευγενικό κύριο φιλόσοφο των λουλουδιών [ποτέ δεν κατάλαβα τι ακριβώς έκανε στην Σαντορίνη εκτός από διακοπές επ’ αορίστου]. Μου έριχνε καμιά 40ρια χρόνια και μου έλεγε για τη ζωή του στο νησί και με ρώταγε πόση ώρα κάνει ένα καράβι για να έρθει στην Αθήνα, να τα πούμε από κοντά, να τον φιλοξενήσω κιόλας!![κατευθείαν στο ψητό] Εγώ του μιλούσα από το τηλέφωνο για την οργάνωση μιας συναυλίας που μου φαινόταν από την αρχή απίθανο να γίνει. Πνευματική επικοινωνία, επομένως, σημειώσατε μηδέν!

Ο Iasos έχει μια δικιά του λογική, στηρίζει αυτά που πιστεύει με τέτοια πίστη και επιμονή που καταφέρνει σχεδόν να σε πείσει ότι όντως συνομιλεί με εξωγήινους. Όταν πριν από μερικούς μήνες πρωτοπαρουσιάστηκε στο μικρόκοσμο της ελληνικής μπλογκόσφαιρας μέσα από κιτς εικόνες και περίεργους ambient ήχους, δεν μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι όντως είναι πρωτοπόρος μουσικός που η μουσική του έχει χρησιμοποιηθεί από τη NASA!

Ο Iasos, διαγαλαξιακά, κάπως το διαισθάνθηκε και μου έστειλε ένα email να με ρωτήσει τι έγινε και πώς μου φάνηκε ο φίλος του. Νομίζω, τσαντίστηκε και λίγο που δεν τα "βρήκαμε"! [Εχμ, πού έμπλεξα πάλι;] 

Πρόσφατα, διαβάζω άρθρα γι' αυτόν στο διεθνή τύπο και χαίρομαι που έχει αποκτήσει δημοσιότητα ξανά και γίνεται ένας σχετικός χαμός για τα live του και για ένα νέο άλμπουμ που κυκλοφόρησε. Ας τον έχει ο Vista ή όποιος άλλος θεός ή εξωγήινος πιστεύει, καλά! Κι ακόμη ελπίζω πώς θα έρθει για συναυλία κάποια στιγμή.

Επί την ευκαιρία, θυμάμαι πώς τον είχα πρωτογνωρίσει μέσα από μια συνέντευξη πριν από 3 περίπου χρόνια. Δεν έχω ξεχάσει το γέλιο του από τότε και μόλις το σκέφτομαι, μου φτιάχνει τη διάθεση αυτομάτως.

Για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί μαζί του ο Iasos – προφέρεται Γιάσος -, ο ελληνικής καταγωγής  μουσικός που ισχυρίζεται ότι είναι ο πατέρας της new age μπορεί να είναι ένας εκκεντρικός  - ακόμα και γραφικός – τύπος που ασχολείται με το μεταφυσικό. Ο Iasos έχει μια δικιά του λογική, στηρίζει αυτά που πιστεύει με τέτοια πίστη και επιμονή  που καταφέρνει σχεδόν να σε πείσει ότι όντως συνομιλεί με εξωγήινους. Όταν πριν από μερικούς μήνες πρωτοπαρουσιάστηκε στο μικρόκοσμο της ελληνικής μπλογκόσφαιρας μέσα από κιτς εικόνες και περίεργους ambient ήχους, δεν μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι όντως είναι πρωτοπόρος μουσικός που η μουσική του έχει χρησιμοποιηθεί από τη NASA! Το πιο εντυπωσιακό απ΄ όλα είναι ότι, ξαφνικά, θεωρείται σημείο αναφοράς για ένα σωρό ξένους μουσικούς, και μάλιστα από διαφορετικούς χώρους: από τον hip hop James Pants μέχρι τον “hypnagogic pop” Dolphins Into The Future που πρόσφατα μάλιστα έκανε μια μίνι περιοδεία μαζί του στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έγινε μέσω Skype, διαπιστώνω ότι έχει το πιο δυνατό, πιο τρανταχτό γέλιο που έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου και νομίζω ότι θα σπάσει ο υπολογιστής απ' τα γέλια.  

"Ο πατέρας μου ήταν γιατρός στον Ελληνικό στρατό και η μητέρα μου ήταν νοσοκόμα. Γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και γεννήθηκα σε ένα στρατώνα το 1947 στην Αλεξανδρούπολή. Όταν ήμουν 4 χρονών, όλη η οικογένεια μου - οι γονείς μου, ο μικρότερος αδερφός μου και γω - μεταναστεύσαμε στην Αμερική. Για μερικά χρόνια μέναμε στη Νέα Υόρκη, στη συνέχεια πήγαμε στα βόρεια προάστια και εκεί μεγάλωσα. Πήγα στο Ελληνικό σχολείο και μετά το λύκειο φοίτησα στο Πανεπιστήμιο του Cornell. Σπούδασα πολλά πράγματα αλλά δεν μου άρεσε τίποτα. Τελικά, συνειδητοποίησα ότι όλη μου η δημιουργικότητα ήταν στη μουσική έτσι αποφάσισα να την κάνω καριέρα μου. Ήξερα ότι αυτή θα ήταν η δουλειά μου, αυτό ήθελα να κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Η πρώτη μου ανάμνηση είναι στο τεράστιο υπερωκεάνιο που μας πήγαινε από την  Ελλάδα στην Αμερική. Θυμάμαι που αποχαιρετούσαμε στο λιμάνι τους συγγενείς μας τραγουδώντας τραγούδια «Άσ’τα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα». Θυμάμαι που το τραγουδούσα όταν ήμασταν έτοιμοι να σαλπάρουμε. Έχω λίγες αναμνήσεις από το σπίτι της γιαγιάς μου στην Ελλάδα: ένα τεράστιο χολ με πόρτες που οδηγούσαν σε πολλά δωμάτια , έτσι το απόγευμα που έπαιζα μόνος μου έπαιρνα ένα σκοινί και ένωνα τη μια πόρτα με την άλλη φτιάχνοντας κάτι σαν ιστό αράχνης. Όταν κάποιος χτυπούσε την πόρτα για να μπει έπρεπε να ξελύσω όλο αυτό το πράγμα και με ενοχλούσε πολύ. Θυμάμαι τη μητέρα μου να μου αγοράζει βανίλια υποβρύχιο και να μου το σερβίρει σε ένα ποτήρι νερό. Το λάτρευα αυτό το γλυκό, αλλά όταν έρχονταν φίλοι στο σπίτι τους το πρόσφερε και γινόμουν έξαλλος.

Δεν είχα ιδέα τι ήθελα να γίνω όταν μεγάλωνα. Δεν είχα καμιά ιδιαίτερη επιθυμία, ούτε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στο τρίτο έτος έφτιαξα την καλύτερη μπάντα της πανεπιστημιούπολης. Γίναμε πάρα πολύ δημοφιλείς, έτσι σκέφτηκα να ασχοληθώ με τη μουσική πιο επαγγελματικά. Όταν πήγα στην Καλιφόρνια το 1968, όμως, δυσκολεύτηκα. Εργαζόμουν με άλλους μουσικούς και οι επιρροές τους έκαναν τη μουσική πιο συμβατική, πιο γήινη. Αυτό που εγώ είχα στο μυαλό μου ήταν να δημιουργήσω περίεργη μουσική. Η καριέρα μου απογειώθηκε όταν ένας φίλος μου πρότεινε να τα κάνω όλα μόνος μου χρησιμοποιώντας ένα multitrack recorder.

Πάντα με ενδιέφερε το πώς λειτουργεί η πραγματικότητα. Δεν εμπιστεύομαι τι λένε ούτε η επιστήμη, ούτε η θρησκεία. Πιστεύω ότι και οι δύο είναι γεμάτες λάθη. Εδώ και 35 χρόνια εξερευνώ διαφορετικά πράγματα στην επιστήμη και σε διαφορετικές θρησκείες από όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να καταλάβω πώς δουλεύουν στ’ αλήθεια. Πριν από 6 χρόνια ανακάλυψα κάτι που είχε ισχυρή επίδραση πάνω μου και έκανε ο,τιδήποτε άλλο είχα μελετήσει μέχρι τότε να φαίνεται γελοίο. Αυτό ήταν οι πληροφορίες μέσω εξωγήινων. Έχουν έναν άνθρωπο εδώ στη γη, έναν αντιπρόσωπο που χρησιμοποιούν σαν κανάλι και έχουν μια πνευματική σύνδεση μαζί του για να επικοινωνούν τηλεπαθητικά μέσω της σκέψης του. Το όνομα του είναι Bashar και μπορείς να δεις για τι πράγμα μιλάω στο ΥouΤube. Για μένα όλα αυτά αποτελούν πολύ σημαντικές πληροφορίες, πολύ πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο έχω βιώσει. Έχει πολύ ενδιαφέρουσα η αντίληψη του για την πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να τον ακολουθήσεις τυφλά, μπορείς να εφαρμόσεις τις αρχές του στην καθημερινότητα σου.  Όταν το έκανα σοκαρίστηκα και εντυπωσιάστηκα. Είναι κάτι πρακτικό, δεν είναι απλά φιλοσοφία,  είναι φυσική το πώς η συνείδηση σου δημιουργεί την πραγματικότητα σου.

Είμαι ένας από τους δύο ιδρυτές της new age μουσικής. Ό άλλος είναι ο φίλος μου Steve Halpern. Και οι δυο κυκλοφορήσαμε τα ντεμπούτο άλμπουμ μας το 1975 και μάλιστα παίζω φλάουτο στο δικό του. Από το 1968 στη Καλιφόρνια, πριν διαδοθούν τα synthesizers, είχα αυτό το όραμα. Τα όργανα ήταν περίεργα, το ίδιο και οι ήχοι που φανταζόμουν και δεν ήξερα πώς να τους δημιουργήσω, αλλά μια φωνή στο κεφάλι μου έλεγε ότι μπορώ να το κάνω και την εμπιστεύτηκα. 

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να κρίνεις την επιτυχία. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι με το πόσα λεφτά βγάζεις. Ένας άλλος τρόπος είναι πόσο βαθιά συγκινείς τους ανθρώπους σε συναισθηματικό επίπεδο. Το τελευταίο video που έκανα με τίτλο Realms of Light είχε τρομερή ανταπόκριση, επηρέασε πολλούς. Βρήκα ένα πειρατικό site που μπορείς να κατεβάσεις τη μουσική μου ελεύθερα. Είναι παράνομο, αλλά το κάνουν έτσι και αλλιώς. Δεν θύμωσα, με έκανε να νοιώσω ότι τώρα είμαι πετυχημένος.

Δεν έχω βιώσει κανένα φόβο για πολλά, πολλά χρόνια. Όταν ήμουν μικρός είχα ένα φόβο να μην με δείρει ο πατέρας μου για κάτι που έκανα. Αργότερα φοβόμουν να μην αφήσω καμιά γυναίκα έγκυο.

Δεν με βαφτίσανε Iasos. Ένα απόγευμα περπατούσα στο δρόμο, ξαφνικά, είχα μια αιφνίδια ανάμνηση πολύ δυνατή και έντονη. Μια ανάμνηση του πατέρα μου σε μια άλλη ζωή να μου φωνάζει «Iasos φέρε μου τα ξύλα για το τζάκι, έλα για να φάμε» και ένοιωσα πολύ άνετα ακούγοντάς το. Αμέσως αποφάσισα να το υιοθετήσω σαν όνομα και το έκανα. Μετά από πολλά χρόνια σε μια συζήτηση που είχα με έναν Έλληνα λόγιο που είχε εντυπωσιαστεί που το όνομα μου ήταν Iasos, τον ρώτησα γιατί του φαινόταν τόσο ενδιαφέρον. Είπε ότι το Iasos δεν υπάρχει στην μοντέρνα ελληνική γλώσσα και δεν υπάρχει ούτε στα αρχαία ελληνικά, αλλά αν πας ακόμη πιο πίσω, το συναντάς στα αρχαία ελληνικά της Αρχαϊκής εποχής -καθώς ο καιρός περνούσε το τελικό σίγμα αντικαταστήθηκε από το νι.

Ζω στην επαρχία όπου υπάρχουν ελάφια, βόρεια του Σαν Φραντσίσκο, στην εξοχή. Κάθε μέρα, όταν σηκώνομαι, πάω να ταΐσω τα ελάφια μου. Είναι άγρια ελάφια, δεν είναι κατοικίδια αλλά με έχουν μάθει.  Βγαίνω έξω, βάζω σπόρους στα πιάτα και φωνάζω «Το φαί είναι έτοιμο! Ελάτε!». Αναγνωρίζουν τη φωνή μου και μέσα σε 60 δευτερόλεπτα εμφανίζονται. Κάποιες φορές έρχεται ολόκληρη οικογένεια, μερικές φορές δυο οικογένειες, μερικές φορές μόνο ένα ελάφι, αλλά πάντα είναι χαρούμενα όταν τρώνε το φαγητό. Παλιότερα έπινα το πρωί τούρκικο καφέ αλλά σήμερα είναι δύσκολο να βρεις εδώ πέρα πια.

Έχω έρθει στην Ελλάδα 6-7 φορές από τότε που έφυγα. Αγαπάω την Ελλάδα. Αγαπάω το ελληνικό φαγητό. Δεν τρώω κρέας πλέον, αλλά λατρεύω τις τυρόπιτες και τις σπανακόπιτες. Λατρεύω τα νησιά, τη Μύκονο, την Ύδρα, το αγαπημένο μου μέρος είναι οι Δελφοί. Θέλω να κάνω μια συναυλία εκεί γιατί υπάρχουν ορισμένα μέρη στον πλανήτη που είναι διαγαλαξιακές πύλες, όπως το Machu Pichu στο Περού, το Κάιρο στην Αίγυπτο ή το Φουτζιγιάμα. Υπάρχουν μέρη που μπορείς να έχεις ευκολότερη πρόσβαση σε άλλες διαστάσεις. Οι Δελφοί είναι ένα από αυτά. Όταν πηγαίνω εκεί αισθάνομαι το μυαλό μου να συνδέεται με ανώτερα επίπεδα πολύ πιο εύκολα. Είναι σαν σπίτι για την ψυχή μου.   

Για τα μόνα που έχω μετανιώσει στη ζωή μου είναι το σεξ και οι γυναίκες. Τίποτε άλλο."

http://iasos.com/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT