Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει την αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών με μία από τις πιο γνωστές όπερες του Τζουζέππε Βέρντι, την «Αΐντα». Η δημοφιλής όπερα που θα δούμε στο Ηρώδειο παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή της ΕΛΣ, από το φημισμένο Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε. (Ωδείο Ηρώδου Αττικού: 10, 11, 12 & 15 Ιουνίου)
Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, θα ερμηνεύσει ένα από τα πιο γνωστά συμφωνικά/χορωδιακά έργα του 20ού αιώνα, τα πολυαγαπημένα «Carmina Burana» του Γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ (1895-1982), που γράφτηκαν το 1935 για μεγάλα ορχηστρικά και χορωδιακά σύνολα και τρεις σολίστ. (Ωδείο Ηρώδου Αττικού: 18 Ιουνίου)
Μια σύγχρονη εκδοχή της όπερας του Βέρντι «Μακμπέθ» θα επιχειρήσουν η νοτιοαφρικανική ομάδα Third World Bunfight και ο σκηνοθέτης Brett Bailey, τοποθετώντας την πλοκή του έργου στις ανατολικές επαρχίες της Δημοκρατίας του Κονγκό, εν μέσω εμφυλίου.
Τη σκυτάλη παίρνουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, που με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής θα παρουσιάσουν το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, αρ. 9, σε μι ύφεση μείζονα, KV 271 (Jeune Homme) του Β.Α. Μότσαρτ και την 9η Συμφωνία του Λ.Β. Μπετόβεν. Σολίστ, οι Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο), Μυρτώ Παπαθανασίου (σοπράνο), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (άλτο), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος) και Τάσος Αποστόλου (μπάσος). (Ωδείο Ηρώδου Αττικού: 21 Ιουνίου)
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πλημμυρίσει από τους ήχους των Βιβάλντι, Σνίτκε, Σοστακόβιτς και Μπάρτοκ στην παράσταση «Έργα για τσέλο και πιάνο» με τους καταξιωμένους σολίστ Νέλλη Σεμιτέκολο και Κωνσταντίνο Σφέτσα. (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 24 Ιουνίου).
Ο Γαλλοκαναδός πιανίστας Αλαίν Λεφέβρ συναντά τον νεότατο (μόλις 23 ετών) συνθέτη και φοιτητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Ορέστη Παπαϊωάννου, ο οποίος πέρσι τιμήθηκε με το α' βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό για Νέους Συνθέτες «Ντβόρζακ» στην Πράγα. Είναι τα δύο πρόσωπα-έκπληξη στην πρώτη συναυλία που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών το φετινό καλοκαίρι στο Ηρώδειο υπό την μπαγκέτα του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή. Ο Λεφέβρ είναι σολίστ στο Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ενώ ο Παπαϊωάννου θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το νέο του έργο με τον τίτλο «Αποφώνησις». Το πρόγραμμα της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο ολοκληρώνεται με την Έκτη συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ. (Ωδείο Ηρώδου Αττικού: 27 Ιουνίου)
Οι Φεντερίκο Φελλίνι και Νίνο Ρότα είναι το δεύτερο δίδυμο το οποίο τιμά η ΚΟΑ στο Φεστιβάλ Αθηνών. Υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου Γερμανού Φρανκ Στρόμπελ, θα ακούσουμε τα κορυφαία σάουντρακ του Νίνο Ρότα για τις ταινίες του Φεντερίκο Φελλίνι (Ωδείο Ηρώδου Αττικού: 5 Ιουλίου), ενώ την ίδια περίπου θεματική θα ακολουθήσει και η Καμεράτα, με την υπέροχη αυθεντική ενορχήστρωση του μιούζικαλ του 1957 West Side Story, με τις τελευταίες βελτιώσεις που έκανε ο συνθέτης του, Λέοναρντ Μπέρνσταϊν. (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 16, 17, 18 Ιουλίου)
Μια σύγχρονη εκδοχή της όπερας του Βέρντι «Μακμπέθ» θα επιχειρήσουν η νοτιοαφρικανική ομάδα Third World Bunfight και ο σκηνοθέτης Brett Bailey, τοποθετώντας την πλοκή του έργου στις ανατολικές επαρχίες της Δημοκρατίας του Κονγκό, εν μέσω εμφυλίου. Ένα έντονα πολιτικό έργο, για το οποίο ο Βέλγος συνθέτης Fabrizio Cassol ξαναέγραψε το μουσικό θέμα του Βέρντι, προσαρμοσμένο για δώδεκα μουσικούς και δέκα τραγουδιστές όπερας. Μαζί τους, επί σκηνής, θα βρεθεί η διαβαλκανική ορχήστρα No Borders Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Σέρβου μαέστρου Premil Petrovic. (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 22 & 23 Ιουλίου)
Η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει με την Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Στήβεν Λάνγκριτζ και ο Λουκάς Καρυτινός τη μουσική διεύθυνση. Στον ρόλο της Κάρμεν η Ρινάτ Σαχάμ και η Ζεραλντίν Σωβέ. (Ωδείο Ηρώδου Αττικού: 24, 26, 27 & 29 Ιουλίου)
Ο Κορνήλιος Σελαμσής παίρνει το Λεόντιος και Λένα του Μπύχνερ, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του γερμανικού ρομαντισμού, και το μετατρέπει σε μια ολοκληρωμένη όπερα με ένα εξ ολοκλήρου νέο και πιο ομοιογενές ποιητικό κείμενο-λιμπρέτο του Γιάννη Αστερή. (Εθνικό Θέατρο: 28 & 31 Ιουλίου)
Δύο βραδιές, δύο διαφορετικά, εκλεκτά προγράμματα από το Kyklos Ensemble. Την πρώτη βραδιά μαζί του η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου με τον κύκλο τραγουδιών «Leider eines fahrenden Gesellen» και τη δεύτερη ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός με τον κύκλο τραγουδιών «Κindertotenlieder» του Gustav Mahler, οδηγώντας στην κορύφωση κάθε φορά το ταξίδι των μεταμορφώσεων από τον ρομαντισμό στον μοντερνισμό. (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 25 & 26 Ιουλίου)
Το κλασικό πρόγραμμα ρίχνει αυλαία με την τρίτη και τελευταία για τη σεζόν εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με καλεσμένους της τον διεθνώς αναγνωρισμένο μαέστρο Βλαντίμιρ Ασκενάζυ και τον γιο του Ντμίτρι Ασκενάζυ (κλαρινέτο). (Ωδείο Ηρώδου Αττικού: 1 Αυγούστου)
Το άρθρο δημοσιεύτηκε την έντυπη LIFO.