Τα 7 ελαφρύτερα τηγανητά της πόλης.

Τα 7 ελαφρύτερα τηγανητά της πόλης. Facebook Twitter
1

Ο γιατρός σύστησε στη μαμά μου να βάλει το ψάρι στη διατροφή της και να αποφεύγει τα τηγανητά, άμα θέλει να κατατροπώσει τη χολιστερίνη της. Και κείνη έγινε φίλη με το μπακαλιάρο και τα κουτσομουράκια. Τα οποία, εννοείται, καταναλώνει τηγανητά.

Με άλλα λόγια, το τηγάνι είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στη γεύση του Έλληνα που ακόμη κι ο φόβος της αρρώστιας δεν καταφέρνει να σβήσει τη φλόγα του. Κι όμως, παρά τον έρωτα, ο Έλληνας δεν έχει καταφέρει να εξευγενίσει το τηγανητό του, με τον τρόπο της γιαπωνέζικης τεμπούρα, ας πούμε.

Το σωστό τηγάνι μοιάζει σαν το πάτημα της μπαλαρίνας. Ένα αιθέριο σύννεφο-καυτού λαδιού-που αφήνει άθικτη τη μαγεία της ουσίας-που κρύβεται μέσα σε μια γαρίδα, μια μαρίδα ή έναν κεφτέ. Καθότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το τσουνάμι της λαδίλας όταν έρχεται να πνίξει στο πιάτο το ιώδιο του γάβρου μέσα σε ένα κύμα πανιασμένης βαρύτητας.

Γιατί το τηγάνι, μέσα στην απόλυτη λιτότητα του λαδιού και της πρώτης ύλης κρύβει την απόλυτη δυσκολία των απλών πραγμάτων: την σχεδόν μεταφυσική μάχη με τις απειροελάχιστες λεπτομέρειες της θερμότητας, της φωτιάς.

Τα μικρά μεγάλα τίποτα που δεν χωρούν σε λέξεις και περιγραφές, αυτά που καλλιεργεί η πείρα και, ίσως, το ταλέντο.

Στροφή (Πέραμα, 2104416456) Αυτό που κάνει τραγανή την κρούστα κρατώντας ολόλευκο και ζουμερό το εσωτερικό μιας μικρούλας και ευαίσθητης κατσούλας που τηγανίζεται σε βούτυρο.

Ψαροταβέρνα του Πατηνειώτη (Πυθαγόρα 7 & Μ. Αλεξάνδρου, Πειραιάς, 2104126713-2104131183) Στη γαριδόψυχα, στο μικρό γαριδάκι, στο φρέσκο καλαμάρι, ακόμη κι αν περάσεις το χέρι σου από την πιατέλα δεν θα σου μείνει ίχνος λάδι. Αρκεί να τον αποφύγεις τις μέρες του θαλασσινού χαμού, όπως λέμε Μ. Παρασκευή και Καθαρά Δευτέρα.

Mόσχος (2103466355, Λ. Ειρήνης 19, Ταύρος) Θα επιστρέψεις στο παλιά Ελλάδα πεζοδρόμιό του ξανά και ξανά, για τον ζουμερό τραγανό γάβρο, το μπακαλιαράκι, την κουτσομουρίτσα, την αρωματική κρούστα του τηγανητού καλαμαρακίου.

Μπακαλιαράκια του Δαμίγου (Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, 2103225084) Χοντροκομμένος μπακαλιάρος, νόστιμος, όσο ακριβώς ψημμένος πρέπει να είναι για να διατηρήσει τους χυμούς του μέσα στην ελαφροτηγανισμένη, τραγανή του κρούστα. Ιδανικός! Κι αφού έχεις τσεκάρει ότι το κατάστημα διαπρέπει στο τηγάνισμα, αποκλείεται να αφήσεις παραπονεμένα τα αρωματικά κεφτεδάκια και τη φρέσκια, κομμένη σε ροδέλες πατατούλα.

Ψαροκόκκαλο (Β. Ουγκώ  &  Τσακάλωφ, Αμφιάλη, 2104002559) Μαρίδα σαν λουκουμάς αλάδωτος, μπακαλιάρος και τηγανητή πατάτα κομμένη στο χέρι.

Παλιά φάβα (Αχαιών 38, Π. Φάληρο, 2109311994) Ό,τι κι αν βγει από τα χέρια της θεάς κυρίας Ντίνας ή αλλιώς τη μαγείρισσα που θα ονειρευόταν να είναι η κάθε μαμά της επικράτειας έχει τη σφραγίδα του Θεού: και ο κεφτές και ο ντοματοκεφτές και ο όλος αρώματα κολοκυθοκεφτές και ο γάβρος επίσης.

Σαρδελάκι (Φοίβης 15, 21114021195) Ίσως το πιο «άπαιχτο» τηγάνι της πόλης, κάτι που θα βιώσεις στον φιλεταρισμένο τηγανητό γάβρο, στα πιο τραγανά δεν γίνεται κολοκυθάκια και τις υπέροχες τηγανητές πατάτες.

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Πάντα τόσο μα τόσο εύστοχη η Ελένη στα θέματα που επιλέγει! Ειδικά για εμάς που δεν βρισκόμαστε στην πρώτη νεότητά μας, το "βαρύ τηγάνι" εκτός από άνοστο, είναι φυσικά και εξαιρετικά δύσπεπτο - γεγονός που συνήθως το καταλαβαίνεις το πρωινό της επόμενης ημέρας, όταν πρέπει να τρέξεις για να κάνεις χίλια-δυο πράγματα, ενώ παράλληλα, οι ερυγές [ιατρικός όρος για να το θέσουμε "ευγενικά" :))], σού θυμίζουν επίμονα τι έφαγες εχθές.Ήθελα ωστόσο να κάνω και μία ερώτηση: Τελικά, ποιο είναι το κατάλληλο λάδι για το τηγάνι (κυρίως του ψαριού). Κάποιοι επιμένουν απόλυτα στο παρθένο ελαιόλαδο. Αρκετές φορές όμως, έχω φάει εξαιρετικό ψάρι από τηγάνι όπου χρησιμοποιήθηκε ηλιέλαιο. Επίσης, ήθελα να ρωτήσω αν είναι επιβλαβές το παλαιού τύπου τηγάνι από αλουμίνιο (νομίζω ότι αυτό χρησιμοποιείται σε αρκετά μαγαζιά, πιθανά για λόγους ανθεκτικότητας - δεν είμαι και σίγουρος). Καλή όρεξη, πάντα με καλό ψαράκι - την υγιέστερη των (μη χορτοφαγικών) τροφών - όπως κι αν μαγειρευτεί!