Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις...

Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter
3

Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter

 

Σερβίρεται περίπου δύο ώρες πριν το εστιατόριο ανοίξει για βράδυ χορταίνοντας όλη τη σκληρά εργαζόμενη ομάδα, τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, το σεφ και τους βοηθούς του, σερβιτόρους και λαντζέρηδες, προσφέροντάς τους την απαραίτητη αίσθηση της δεμένης ομάδας χωρίς την οποία είναι αδύνατον να δουλέψει η επαγγελματική κουζίνα. 

Μοιραστήκαμε μιά πεντανόστιμη ασιατική σούπα μαζί με τo σεφ Γκίκα Ξενάκη και τους συνεργάτες του στο πανέμορφο εστιατόριο  Aleria στο Μεταξουργείο και καταλάβαμε μιά ακόμα φορά τη σημασία που προσφέρει ένα καλομαγειρεμένο φαγητό στην ομάδα που περνά πολλές ώρες μαζί δουλεύοντας σκληρά για ένα κοινό αλλά απαιτητικό σκοπό, την απόλαυση του εκλεκτού φαγητού που σερβίρεται στους πελάτες. 

Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter
Ο ιδιοκτήτης του Aleria Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης
 

Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter
Γκίκας Ξενάκης
Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter
Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter

“Οσο σημαντικό είναι για μια οικογένεια να τρώνε τα μέλη της όλοι μαζί, εξίσου σημαντικό θεωρώ ότι είναι και για την ομάδα της επαγγελματικής κουζίνας που στοχεύει στην απόλαυση του φαγητού. Τρώγοντας μαζί, η ομάδα δένεται και λειτουργεί ακόμα πιο αποτελεσματικά. Το καθημερινό φαγητό είναι ένας τρόπος επικοινωνίας πιο ουσιαστικός: γύρω από το τραπέζι προτείνονται καινούριες ιδέες, γίνονται αναλύσεις και παρατηρήσεις, εκφράζονται σκέψεις και συναισθήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην οικογένεια την ώρα  του φαγητού, καθώς το κάθε μέλος μοιράζεται με  τους υπόλοιπους κοινά πράγματα.

                                   

Ένα είναι το συστατικό που δεν πρέπει να λείπει και από αυτό το τραπέζι: η αγάπη! Παρόλο που πολλοί θεωρούν ρουτίνα, ίσως και αγγαρεία, το φαγητό του προσωπικού για μένα είναι ένα καθημερινό σημαντικό θέμα: το προσωπικό πρέπει να τρώει καλά. Μαγειρεύω το φαγητό του προσωπικού με το ίδιο πάθος και αγάπη όπως μαγειρεύω και για τους πελάτες του Αleria και πιστεύω ότι μόνο όταν σέβεσαι το φαγητό που τρως μπορείς να σέβεσαι και το φαγητό που προσφέρεις.

                                   

Τρώμε όλοι μαζί. Ο σεφ, οι σου σεφ, οι βοηθοί, οι σερβιτόροι και ο λαντζέρης, κάθε μέρα στις 7 το απόγευμα, περίπου 1,5 ώρα πριν ξεκινήσει το σέρβις του εστιατορίου. Είναι η ώρα που έχουν όλοι τελειώσει τις προετοιμασίες τους και μαζευόμαστε στη σάλα σε ένα τραπέζι που καθημερινά στρώνεται από όλους για όλους. Το φαγητό ετοιμάζεται από όλους τους μάγειρες εναλλάξ κάθε μέρα.

Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter
Όλοι μαζί, γύρω από ένα τραπέζι. Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις.

Η φιλοσοφία του να φάμε όλοι μαζί, κυρίως αφορά στο δέσιμο της ομάδας. Εαν ο καθένας έτρωγε μόνος του, διαφορετικές ώρες, απλά για να κορέσει την πείνα του, είναι σίγουρο πως δεν θα αισθανόταν μέλος μιας ομάδας και θα λειτουργούσε ατομικά αντιμετωπίζοντας τη δουλειά του ως "υποχρέωση" που πρέπει να φέρει σε πέρας ακόμα μια μέρα. Όμως στη δική μας τη δουλειά, το ομαδικό πνεύμα και η συνεργατικότητα είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Πιστεύω λοιπόν, ότι αυτά ενισχύονται μέσα από την καθημερινή μας συνάντηση γύρω από το τραπέζι.

                                   

Για το τραπέζι του προσωπικού προτιμάμε να επιλέγουμε παραδοσιακές συνταγές, γνώριμες σε όλους, με κάποιες παραλλαγές ίσως στην παρασκευή τους ή στα υλικά τους. Γλυκό υπάρχει μια φορά την εβδομάδα, καθώς προσπαθούμε να μη βαραίνουμε πολύ πριν από το σέρβις.”

Την ομάδα του εστιατορίου Aleria αποτελούν οι Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης (ιδιοκτήτης) , Γκίκας Ξενάκης (σεφ), Ηλίας Σφακιανάκης (sous chef), Χριστόφορος Καλύβας (garde mange, υπεύθυνος για τα “κρύα” πιάτα) και Μαρία Καλλιγερή (υπεύθυνη στα γλυκά και ψωμιά) , Σάκης Στάμου (βοηθός), Μαρία Πουτσελά , Φέλη Τερζούδη και Στάθης Τσώκος (σερβιτόροι) και Ρούλα Καραντουλαμά και Τίμπου (υπεύθυνοι καθαριότητας ).

                                   

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ NOODLES, ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ, ΦΡΕΣΚΟ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ

(για 4 άτομα)


Υλικά

4 μπούτια κοτοπουλο

200 γρ σελινόριζα 

150 γρ καρότο

150 γρ κολοκύθι

1 κρεμμύδι ξερό

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

2 σκελίδες σκόρδο

2 κλωναράκια λεμονόχορτο

100 γρ somen noodles (ή φιδέ)

30 γρ πιπερόριζα

3 τομάτες

4 κουτ. σούπας σόγια σως

Χυμός λεμονιού


Εκτέλεση 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μπούτια μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις τομάτες και προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει καλά. Σιγοβράζουμε για 1 1/2 ωρα και σουρωνουμε κρατώντας μόνο τον ζωμό και τα μπούτια. Ξαναβάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε την σελινόριζα, το καροτο και το κολοκύθι τριμένα στον χοντρό τρίφτη και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά . Στη συνέχεια προσθέτουμε τα noodles και συνεχίζουμε το βράσιμο για αλλα 10 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το λεμονόχορτο , την πιπερόριζα και αφήνουμε για δεκα λεπτα να αρωματίσουν τον ζωμο και μετά τα αποσύρουμε. Τελος ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι πολυ ψιλά κομμένο, το χυμό λεμόνι , τη σόγια , το φρέσκο κόλιανδρο και το κρέας απο το κοτόπουλο.Τσεκάρουμε το αλάτι και σερβίρουμε. 

                                   

Το εστιατόριο Aleria (Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 210-5222633 και 210-5235192) γιορτάζει φέτος τα επτά χρόνια λειτουργίας του .

Πληροφορίες εδώ για το γιορτινό μενού που σερβίρεται τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο Aleria

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Α, ρε Αθηναίγοι...."Φορτωμένοι" είστε, τα ρεβεγιόν των 70 ευρώ βλέπει η Μέρκελ (στα όχι πιο ακριβά εστιατόρια των Αθηνών) και παίρνει η μπάλλα όλη την Ελλάδα...
Eπιτρέψτε μου να προσθέσω τον ΜΙΚΕ στην Πλ.Μαβίλη ( γιά την υπέροχη μπαβαρουάζ σοκολάτα που εξακολουθεί να κάνει και την πάστα με το γλυκό λεμόνι) καθώς και το Delicieux που βρίσκεται στην πίσω πλευρά τουο ΧΙΛΤΟΝ, γιά την τούρτα orange και την συγκλονιστική του μπαβαρουάζ..... Επίσης το ΕΛΛΗΝΙΚΟ που τώρα βρίσκεται σε μικρούς χώρους στην Π.Ιωακείμ καθώς και στο Ν.Ψυχικό. Είναι το πρώτον διδάξαν τα εκλεράκια πορτοκάλι καθώς και τα ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ tuiles ( με μύγδαλο,ή φυστίκι, η πορτοκάλι ή σοκολάτα) που τα βρίσκεις πάντα στις βιτρίνες του!!!! Από μιά παλιά Αθηναία.... αφόρητα γλυκατζού...