Fatsio: Ο φάρος της σταθερής γεύσης στο Παγκράτι εδώ και 53 χρόνια!

Fatsio: Ο φάρος της σταθερής γεύσης στο Παγκράτι εδώ και 53 χρόνια! Facebook Twitter
Ήταν από τα αγαπημένα του Μάνου Χατζιδάκι που οργάνωσε εκεί και τα συνέδρια για την Πνευματική Ιδιοκτησία, εκεί γύρω στο 1982-83, και το αγαπημένο μιας ολόκληρης αθηναϊκής γενιάς που πήγαινε τα μεσημέρια για φαγητό στο Corfu της Ζαλοκώστα, στον Γεροφοίνικα, τον Γιατρό της Πείνας και το Ελληνικόν στην πλατεία Κολωνακίου... Φωτό: TwoMinutes Angie
1

Βρίσκεται στο ίδιο σημείο της πόλης, Ευφρονίου 5 στο Παγκράτι, από το 1969. Το εστιατόριο «Fatsio» σηματοδοτεί αναμνήσεις κυριακάτικων οικογενειακών εξόδων για φαγητό, χορταστικά διαλείμματα σε μεσημεριανές συναντήσεις και ένα σταθερό σημείο απόλαυσης (μια και λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο μενού όλα αυτά τα χρόνια) για πολλούς καλλιτέχνες, πολιτικούς, εργαζόμενους εκεί κοντά, τους πιστούς καθημερινούς πελάτες του και τους γείτονες. 

Όλα αυτά τα χρόνια που το επισκέπτομαι για να φάω το χορταστικό φαγητό που σερβίρει με ανακούφιση διαβάζω και ξαναδιαβάζω το μενού: ποτέ δεν εμφανίστηκε η καρμπονάρα, δεν θυμάμαι τσίζκεϊκ, ούτε μοντέρνες εκδοχές κλασικών φαγητών, παρά μόνο τα ίδια ορεκτικά, τα μαγειρευτά, τα λαδερά και της ώρας που εναλλάσσονται καθημερινά! 

Το πολύ σπάνιο στις μέρες μας, η μακροβιότητα και η σταθερότητα των γεύσεων, το κάνουν έναν σταθερό «φάρο» επιλογής: όταν πας εκεί είσαι σίγουρος ότι οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και οι κρέπες σπανάκι θα έχουν την ίδια γεύση όπως και τότε που τα πρωτοδοκίμασες, δεκαετίες πριν, χωρίς καθόλου να σε απογοητεύσουν, μια και όλα τα υλικά της μαγειρικής είναι προσεκτικά ζυγιασμένα, χωρίς εξάρσεις και περιττές εκπλήξεις. 

Εδώ έρχεσαι για να φας –σε καλοστρωμένα τραπέζια με λευκά τραπεζομάντηλα– το κλασικό μοσχαράκι με τις μελιτζάνες ή αγκινάρες αλά πολίτα, παπουτσάκια μελιτζάνας ή μουσακά, ξιφία αλά σπετσιώτα, σαρδελάκια στον φούρνο λαδορίγανη με ντοματούλα και πιπεριά, μπάμιες στον φούρνο, λαζάνια με σπανάκι, μπέικον και παρμεζάνα, εσκαλόπ πανέ με κροκέτες πατάτας, σαλάτα εποχής με βραστά λαχανικά, μαρούλι σος ροκφόρ, φιλέτο σφυρίδας, αρνάκι φρικασέ και ψάρια και κρεατικά της ώρας. Το σαραγλί και το καταΐφι τους με άρωμα Κωνσταντινούπολης και κρέμα ή παγωτό το καλοκαίρι και ρυζόγαλο φούρνου.

Το Φάτσιο είναι πολλά παραπάνω από αυτά. Ο Κώστας Φάτσιο ξεκίνησε το εστιατόριο με το ίδιο όνομα το 1948 στην Πρίγκηπο, έφτασε στην Αθήνα το 1964, συνεργάστηκε, προσφέροντας τη μαγειρική του τέχνη, με το θρυλικό εστιατόριο «Γεροφοίνικας» που βρισκόταν στην Πινδάρου, έμαθε τη δουλειά στον γιο του και δυο χρόνια μετά άνοιξε το Φάτσιο στο Παγκράτι. Τον διαδέχθηκε στην κουζίνα ο γιος Γιώργος – που ακόμα μαγειρεύει καθημερινά. Ο εγγονός Κώστας κρατά το μαγαζί για τρίτη συνεχή γενιά και σερβίρει. 

Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie

Ήταν από τα αγαπημένα του Μάνου Χατζιδάκι που οργάνωσε εκεί και τα συνέδρια για την Πνευματική Ιδιοκτησία, εκεί γύρω στο 1982-83, και το αγαπημένο μιας ολόκληρης αθηναϊκής γενιάς που πήγαινε τα μεσημέρια για φαγητό στο Corfu της Ζαλοκώστα, στον Γεροφοίνικα, τον Γιατρό της Πείνας και το Ελληνικόν στην πλατεία Κολωνακίου...

Το Fatsio λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, τα κινητά τηλέφωνα «είναι στο σιγανό», οι επισκέπτες μιλούν σχεδόν ψιθυριστά και στο εστιατόριο δεν παίζει μουσική. Οι τακτικοί του πελάτες γνωρίζουν και χαιρετούν τους ιδιοκτήτες όταν μπαίνουν, διαλέγουν από τις αχνιστές προθήκες με τα μαγειρευτά φαγητά το πιάτο ημέρας της προτίμησής τους και κατευθύνονται στο συνηθισμένο τους τραπέζι με το ατομικό πορτατίφ (!) πάντα αναμμένο, σίγουροι για την οικεία, σταθερή γεύση, ρίχνοντας ματιές από τα τεράστια παράθυρά του στις νεραντζιές που στολίζουν ακόμα την οδό Ευφρονίου. 

Το πολύ σπάνιο στις μέρες μας, η μακροβιότητα και η σταθερότητα των γεύσεων, το κάνουν έναν σταθερό «φάρο» επιλογής: όταν πας εκεί είσαι σίγουρος ότι οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και οι κρέπες σπανάκι θα έχουν την ίδια γεύση όπως και τότε που τα πρωτοδοκίμασες, δεκαετίες πριν, χωρίς καθόλου να σε απογοητεύσουν, μια και όλα τα υλικά της μαγειρικής είναι προσεκτικά ζυγιασμένα, χωρίς εξάρσεις και περιττές εκπλήξεις. 

Το Fatsio, αδιαφορώντας για τις περαστικές μόδες της γαστρονομίας, τα trends στα εστιατόρια και τα ετήσια βραβεία γεύσης, δεν άλλαξε, ούτε χάλασε, όπως άλλα μακρόβια στέκια της πόλης και αυτό, για ένα τόσο παλιό εστιατόριο, είναι σημαντικό. 

Η μπορεί να είναι σημαντικό για εμάς που το συνδέουμε με μια εποχή που το φαγητό έπρεπε απλώς να είναι τόσο καλό ώστε να μη σου χαλά την παρέα, αλλά να συνοδεύει την καλή σου διάθεση να βγεις, να συζητήσεις και να περάσεις ένα όμορφο μεσημέρι. 

 

FATSIO

Ευφρονίου5, Παγκράτι 210-7217421

Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.

σχόλια

1 σχόλια
Κατοικώ κοντά και πολλές φορές περνάω απ' έξω και παρατηρώ το εσωτερικό του. Ειδικά το βράδυ το βλέμμα πέφτει στα όμορφα επιτραπέζια φωτιστικά. Αποπνέει μία όμορφη-νοσταλγική και χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα «vintage»! Πολλές φορές σκέφτηκα να κάτσω να φάω. Τώρα που διάβασα και το άρθρο σας θα το κάνω οπωσδήποτε.