Ρετροσπεκτίβα συνταγών!

Ρετροσπεκτίβα συνταγών! Facebook Twitter
0

Ρετροσπεκτίβα συνταγών! Facebook Twitter

 

04.02 Τρίτη

Αυτές οι τρεις συνταγές μου αρέσουν πολύ. Είναι πιο δύσκολες απ' όσο φαίνονται, όμως είναι ωραίες και ιδανικές γι' αυτή την περίοδο. Τις ανασύρω από παλιά ημερολόγια που δεν έχετε διαβάσει και σας τις χαρίζω σήμερα, που δεν έχω κάτι πιο ωραίο να προτείνω!

Νο 1: Ετοιμάζω μια κρεατόπιτα αγγλικού τύπου. Αυτό σημαίνει πως πέραν της ιδιαιτερότητας της γέμισης, η ζύμη είναι φτιαγμένη με μια μέθοδο που απαιτεί ζεστό νερό και λαρδί για λίπος. Η γέμιση είναι μια ποικιλία από χοιρινό κρέας, πανσέτα, χαμ, κοτόπουλο, φασκόμηλο, κόλιαντρο αλεσμένο, μαραθόσπορους, βερμούτ και κιμά. Ετοιμάζω και την πηχτή, βράζοντας χοιρινά κόκαλα και χοιρινά ποδαράκια κομμένα στα δύο. Ένα κρεμμύδι, ένα καρότο, σέλερι και ένα φύλλο δάφνης. Πρέπει να βράσει αρκετές ώρες το μείγμα, μέχρι να ελαττωθεί στο μισό. Το αφήνω να κρυώσει. Για τη ζύμη χρειάζομαι 300 ml νερό, 200 γρ. λαρδί (θα το βρεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ με ρώσικα προϊόντα), 200 γρ. βούτυρο ανάλατο, 900 γρ. αλεύρι, 2 κρόκους αυγών, αλάτι και 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη. Βράζω το νερό μαζί με το λαρδί και το βούτυρο. Στο μίξερ αναμειγνύω το αλεύρι με τους κρόκους, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτω το ζεστό μείγμα με το νερό και τα λίπη. Ανακατεύω μέχρι να έχω μια απαλή ζύμη. Απλώνω τα δύο τρίτα σε στρογγυλό ταψί με ψηλά τοιχώματα. Στρώνω τα κρέατα, αρχίζοντας από την πανσέτα και τελειώνοντας με το χαμ. Ανοίγω το υπόλοιπο ένα τρίτο με έναν πλάστη για να καλύψω την πίτα μου. Ανοίγω μια τρύπα στη μέση για να ρίξω την πηχτή, όταν ψηθεί η πίτα. Αλείφω με αυγό και ψήνω για δύο ώρες σε μέτριο προς χαμηλό φούρνο. Όταν τη βγάλω από τον φούρνο, ρίχνω μέσα στην τρύπα την πηχτή σιγά-σιγά. Αυτό θα κρατήσει τα κρέατα όλα μαζί και θα δώσει έξτρα γεύση στην πίτα. Την τρως με καλή μουστάρδα. Και δεν θέλει τίποτε άλλο μαζί.

Νο 2: Φτιάχνω μια BanoffeePie. Είναι πανεύκολη και ίσως το πιο βαρύ γλυκό που μπορώ να σκεφτώ. Πού είναι η φινέτσα των παριζιάνικων γλυκών; Το Banoffee είναι ακριβώς το αντίθετο! Αδειάζω δύο κονσέρβες συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το καλύπτω με αλουμινόχαρτο και το βάζω σε ταψί μπεν μαρί (ταψί με ζεστό νερό δηλαδή). Ψήνω στον φούρνο το γάλα μέχρι να μετατραπεί σε toffee– περίπου δύο ώρες. Όσο περιμένω, ανοίγω μια προπαρασκευασμένη ζύμη για τάρτες (μη με κοιτάτε με μισό μάτι, αυτό είναι γλυκό για robust τύπους), την απλώνω σε ταψί για τάρτα, τρυπώ με ένα πιρούνι και ψήνω στους 170 βαθμούς. Στο μεταξύ, φροντίζω να κρυώσει εντελώς το toffee. Όταν κρυώσει και η ζύμη της τάρτας, γεμίζω με toffee και κόβω σε λεπτές φέτες τρεις μπανάνες. Τις στρώνω πάνω από το toffee χωρίς να τσιγκουνεύομαι και τελειώνω με κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί και μαύρη κρυσταλλική ζάχαρη.

Νο 3: Στον φούρνο ετοιμάζω ολόκληρο λαυράκι ψημένο σε χοντρό αλάτι. Αυτός είναι ίσως ο πιο απλός τρόπος να ψήσεις ένα μεγάλο ψάρι. Στρώνεις το ταψί με χοντρό αλάτι, βάζεις το ψάρι και το καλύπτεις με αλάτι. Εγώ στην κρούστα βάζω ξύσμα λεμονιού και μαϊντανό ψιλοκομμένο, για να αρωματιστεί το ψάρι. Ραντίζω το αλάτι με ελάχιστο νερό και ψήνω για περίπου σαράντα λεπτά. Όταν βγαίνει από τον φούρνο, σπάω την κρούστα που είναι σαν βράχος και μαζί της αφαιρώ και το δέρμα του ψαριού. Σερβίρω το ψάρι με beurreblanc, μία από τις αγαπημένες μου σάλτσες που γίνεται με τον πιο γελοίο τρόπο. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λευκό κρασί, λίγο καλό ξίδι από λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένα μικρά κρεμμυδάκια, μέχρι να μειωθεί το υγρό κατά 2/3.

Νο 4: Ετοιμάζω ένα απλό κέικ με πορτοκάλι και αμύγδαλα. Το μυστικό είναι πως θα το βρέξω με ένα μαγευτικό σιρόπι αρωματισμένο με κάρδαμο. Σε ένα μπολ βάζω 100 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα, 20 γρ. αμύγδαλα φιλέ, 200 γρ. ζάχαρη, 40 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και 80 γρ. αποξηραμένα cranberries. Προσθέτω 4 αυγά, 200 ml σπορέλαιο και το ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι. Ανακατεύω και βάζω το μείγμα σε ταψί διαμέτρου 20 cm. Ψήνω για σαράντα λεπτά στους 200 βαθμούς. Στο μεταξύ, ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι τον χυμό από δύο πορτοκάλια, τον χυμό από ένα λεμόνι, 200 γρ. ζάχαρη και 5 σπόρους κάρδαμο, τσακισμένους λίγο. Αν δεν το τσακίσεις, δεν μυρίζει. Τα βράζω μέχρι να δέσει το σιρόπι. Το άρωμα από το πορτοκάλι και το κάρδαμο είναι κάτι που αλλάζει τη διάθεση ακόμα και του πιο μουντρούχου τύπου. Όταν ψηθεί το κέικ, το αφήνω για δέκα λεπτά να κρυώσει, το βγάζω από τη φόρμα του και το τοποθετώ σε πιατέλα που να μπορεί να κρατήσει λίγο σιρόπι. Τρυπώ με ένα ξυλάκι για σουβλάκια το κέικ και το περιχύνω με το σιρόπι. Σερβίρω με λίγη κρέμα γάλακτος χτυπημένη μέχρι να σφίξει.

Σας φιλώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ