Το airbnb έχει ανταγωνιστή. Ονομάζεται GuestToGuest και δεν χρειάζεται να πληρώνεις τίποτα!

Το airbnb έχει ανταγωνιστή. Ονομάζεται GuestToGuest και δεν χρειάζεται να πληρώνεις τίποτα! Facebook Twitter
1
Το airbnb έχει ανταγωνιστή. Ονομάζεται GuestToGuest και δεν χρειάζεται να πληρώνεις τίποτα! Facebook Twitter
Το Airbnb είναι καλό, αν θέλεις να περάσεις 1-2 βράδια κάπου. Με το GuesttoGuest, όμως, δεν νοικιάζεις απλώς ένα σπίτι ή ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Κάνεις φίλους σε όλο τον κόσμο και αυτούς φιλοξενείς τελικά.

Ο τρόπος που κάνουμε διακοπές έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Για διάφορους λόγους, τα κλασικά μοτίβα δεν φαίνεται να ικανοποιούν πλέον όσους θέλουν να γνωρίσουν νέα μέρη και προορισμούς. Όλο και πιο συχνά ακούς για εναλλακτικές διακοπές.

Ο τουρισμός έχει επηρεαστεί επίσης από το Διαδίκτυο και την ψηφιακή πραγματικότητα, όπως πολλά πράγματα στη ζωή μας. Το να κλείσεις ένα δωμάτιο στην άλλη άκρη της Γης ή εισιτήρια έχει γίνει μια εύκολη διαδικασία.

Κι αν το Airbnb μπορεί να καυχιέται ότι είναι η μεγαλύτερη ιστοσελίδα καταχώρισης, εύρεσης και ενοικίασης σπιτιών ή δωματίων, η αγορά έχει γεμίσει πλέον από μία σειρά καινούργιους διαδικτυακούς τόπους και υπηρεσίες που επίσης δραστηριοποιούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Μερικά από αυτά, όπως η γαλλική εταιρεία GuestToGuest, το κάνουν με επαναστατικό τρόπο.

To GuestToGuest ιδρύθηκε το 2011 από τους Charles-Edouard Girard και Emmanuel Arnaud και είναι κάπως σαν την ευρωπαϊκή απάντηση στο Airbnb. Σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες, στο GuestToGuest δεν νοικιάζεις σπίτια με λεφτά αλλά πληρώνεις τη διαμονή σου με πόντους. Ακούγεται κάπως κουλό, αλλά με έναν περίεργο τρόπο λειτουργεί σαν τις πρακτικές του τύπου του couchsurfing.

Σε πολλές πρωτεύουσες το πρόβλημα είναι ότι τελευταία οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί λόγω Αirbnb και οι γειτονιές αργοπεθαίνουν. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το ίδιο συνέβαινε και στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή.

Βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Βασίζεται σε μια παλιά ιδέα του 1953. Έγινε αρκετά δημοφιλής πρακτική στην Αμερική τη δεκαετία του '90, πολύ απλά επειδή με το Ίντερνετ η επικοινωνία έγινε πιο εύκολη. Το 1995 ανέβηκε επίσημα η ιστοσελίδα HomeExchange.com. Οι καιροί όμως αλλάζουν και μόλις πριν από μερικούς μήνες η GuestToGuest έκανε το μεγαλύτερό της άνοιγμα, αγοράζοντας το HomeExchange.com. Για έναν απλό άνθρωπο αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτα, αλλά για την τουριστική βιομηχανία η εισβολή των Γάλλων στην αμερικανική αγορά έχει ταράξει ήδη τα νερά και θεωρείται σημείο καμπής.

Για τον Charles-Edouard Girard, που ήταν στην Αθήνα αυτές τις μέρες για ένα συνέδριο, η ανταλλαγή σπιτιών χωρίς χρήματα είναι το μέλλον.

Το airbnb έχει ανταγωνιστή. Ονομάζεται GuestToGuest και δεν χρειάζεται να πληρώνεις τίποτα! Facebook Twitter
Θέλαμε να καταργήσουμε τη συνδρομή και να πείσουμε τον κόσμο να το χρησιμοποιήσει. Αυτό το κάνουμε με το να προσφέρουμε την πρώτη ανταλλαγή εμείς: βρίσκουμε σπίτι βάσει του προφίλ κάθε χρήστη και του προσφέρουμε πόντους για να περάσει μια εβδομάδα στη χώρα που θέλει να πάει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Είναι ο πιο απλός τρόπος για να ταξιδεύεις» λέει. «Πάω στο σπίτι σου, έρχεσαι στο δικό μου, αυτό το concept δεν έχει αλλάξει, απλώς προσπαθήσαμε να το εξελίξουμε. Η ιδέα ήταν του συνεργάτη μου Emmanuel, μετά από ένα αποτυχημένο ταξίδι του στη Φλωρεντία με αυτό τον τρόπο. Προσπάθησε να οργανώσει ένα ταξίδι εκεί με ανταλλαγή σπιτιών, απλώς οι Ιταλοί δεν ήθελαν να πάνε στο Παρίσι επειδή είχαν επισκεφτεί παλιότερα τη χώρα».

Ο Emmanuel Arnaud σκέφτηκε ένα σύστημα πόντων που θα του επέτρεπε να ταξιδέψει οποιαδήποτε άλλη στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με το ίδιο σύστημα, αλλά χωρίς λεφτά. «Θέλεις να έρθεις στο σπίτι μου, αλλά εγώ δεν θέλω να έρθω στο δικό σου, απλώς μαζεύω πόντους για να πάω αλλού». Ξεκίνησαν αυτή την πατέντα με 21 οικογένειες στη Γαλλία που δέχτηκαν να ανταλλάξουν τα σπίτια τους με αυτό τον τρόπο και πέτυχε. Αυτές οι οικογένειες ακόμη χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα που μοιάζει με του Airbnb και λειτουργεί όπως αυτό, αλλά με πόντους αντί για λεφτά.

«Η πρώτη μας καινοτομία ήταν να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ανταλλαγών, επειδή οι άμεσες ανταλλαγές είναι δύσκολες. Η δεύτερη ήταν να καταργήσουμε τη συνδρομή και να πείσουμε τον κόσμο να το χρησιμοποιήσει. Αυτό το κάνουμε με το να προσφέρουμε την πρώτη ανταλλαγή εμείς: βρίσκουμε σπίτι βάσει του προφίλ κάθε χρήστη και του προσφέρουμε πόντους για να περάσει μια εβδομάδα στη χώρα που θέλει να πάει».

«Πόσο εύκολο είναι να πείσεις κάποιον να εμπιστευτεί την υπηρεσία και να προσφέρει το σπίτι του, όταν δεν υπάρχει χρηματική συναλλαγή στη μέση; Τι γίνεται με τις ζημιές;» ρωτάω. «Υπάρχει ένα ποσό σαν προκαταβολή που ζητάει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, που το παίρνεις πίσω, και φυσικά μπορείς να κάνεις ασφάλεια, κάτι που δεν γίνεται με το Airbnb, το οποίο προσπαθεί να διευθετήσει το πρόβλημα με τις αξιολογήσεις». Ο Girard το θεωρεί ιδανικό τρόπο να ταξιδεύουν οικογένειες και άνθρωποι που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα και βασίζεται πολύ στην εμπιστοσύνη. Σήμερα, το GuesttoGuest έχει πάνω από 400.000 καταχωρίσεις σπιτιών από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το airbnb έχει ανταγωνιστή. Ονομάζεται GuestToGuest και δεν χρειάζεται να πληρώνεις τίποτα! Facebook Twitter
Ο Girard το θεωρεί ιδανικό τρόπο να ταξιδεύουν οικογένειες και άνθρωποι που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα και βασίζεται πολύ στην εμπιστοσύνη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

– Είναι, όμως, νόμιμο;

Φυσικά, αφού δεν υπάρχει χρηματική συναλλαγή με τον ιδιοκτήτη και δεν φορολογείται. Δεν ξέρω αν στο μέλλον θα επεκταθεί τόσο που θα χρειαστεί φορολόγηση. Σε πολλές πρωτεύουσες το πρόβλημα είναι ότι τελευταία οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί λόγω Αirbnb και οι γειτονιές αργοπεθαίνουν. Αυτό συμβαίνει π.χ. στο Marais, στο Παρίσι, όπου το 80% των σπιτιών είναι στο Airbnb και τα μαγαζιά δεν μπορούν να επιβιώσουν. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το ίδιο συνέβαινε και στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή.

– Γιατί αποφασίσατε να έρθετε στην Ελλάδα; Υπάρχουν άνθρωποι που το χρησιμοποιούν εδώ;

Είναι μία από τις πιο όμορφες χώρες στον κόσμο. Η αγορά είναι πολύ μεγάλη εδώ και ήρθαμε να πείσουμε τους Έλληνες ότι το GuesttoGuest είναι ένας καλός τρόπος για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Στη Γαλλία πλέον το χρησιμοποιεί περίπου ένα 70% για να ταξιδέψει μέσα στη χώρα. Αυτήν τη στιγμή, εδώ, το χρησιμοποιούν περίπου 500 άτομα, αλλά ο αριθμός αυξάνεται συνέχεια, όπως έγινε στην Ισπανία. Για εμάς ο επόμενος στόχος γενικά είναι να προσελκύσουμε φοιτητές.

– Πώς βλέπετε το μέλλον των ταξιδιών;

Το Airbnb είναι καλό, αν θέλεις να περάσεις 1-2 βράδια κάπου. Με το GuesttoGuest, όμως, δεν νοικιάζεις απλώς ένα σπίτι ή ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Κάνεις φίλους σε όλο τον κόσμο και αυτούς φιλοξενείς τελικά. Μπορεί να μην υπάρχει face-to-face επαφή, αλλά επικοινωνείς με τους ιδιοκτήτες μέσω κινητού ή email και δημιουργείς φιλίες. Έχει να κάνει περισσότερο με τη φιλοξενία. Είναι κάτι πιο αληθινό και ζεις πραγματικά σαν ντόπιος στις χώρες που επισκέπτεσαι. Ο Emmanuel το παρομοιάζει με τα ναρκωτικά, αν και αρκετοί συνάδελφοί μας εκνευρίζονται όταν το λέει. Ανταλλάσσεις το σπίτι σου μία φορά και μετά εθίζεσαι. Το επόμενο λογικό βήμα στα ταξίδια είναι να βρεις ένα μέρος να μείνεις όπου θα νιώθεις πολύ οικεία, ώστε να το καταλάβεις καλύτερα.

Ταξίδια
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Airbnb υιοθετεί ψυχολογία ξενοδοχείου κι αυτό έχει στρεσάρει τους οικοδεσπότες

Ταξίδια / H Airbnb υιοθετεί ψυχολογία ξενοδοχείου κι αυτό έχει στρεσάρει τους οικοδεσπότες

Οι πρώτες αντιδράσεις από τις νέες ρυθμίσεις της διάσημης σε όλον τον κόσμο υπηρεσίας δεν είναι θετικές, όμως, φαίνεται ότι η εταιρεία έχει άλλα, μεγάλα σχέδια για το μέλλον της φιλοξενίας και των ταξιδιών
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δοτσικό Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Πήρε μόλις 5 δευτερόλεπτα στην Εύα για να αποφασίσει να αναλάβει το καφενείο στο Δοτσικό

Μια τριαντάχρονη διοργανώνει τέκνο πάρτι σε ένα καφενείο, σε ένα κυριολεκτικά «αγγελοπουλικό» σκηνικό με έξι μόνιμους κατοίκους στη Βόρεια Πίνδο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Ταξίδια / Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Στο προπολεμικό στέκι του Κώστα Αργυράκη, στην πεδιάδα της Μεσαράς, θα συζητήσεις για τον Νίτσε και τον Καζαντζάκη και θα θαυμάσεις έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια