Ο πρώτος δίσκος που αγάπησαν οι Tuber

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησαν οι Tuber Facebook Twitter
0

 Mogwai – Mr Beast 

Τους Mogwai τους πρωτάκουσα από τον αδερφό μου Νίκο, γύρω στο 2000. Ήταν η πρώτη μου χρονιά ως φοιτητής στο Ρέθυμνο. Ο Νίκος ήταν ήδη εκεί, δύο χρόνια πριν και ως μεγάλος αδερφός φρόντισε για την μουσική μου διαπαιδαγώγηση και επαφή με ότι νέο και αξιόλογο- κατά την κρίση του- κυκλοφορούσε εκείνη τη περίοδο. Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο άκουσμα του “Come on die young” τσίνησα. Η μουσική του μου φάνηκε πληκτική, η απουσία φωνής ανήκουστη και στον μεταξύ μας διάλογο που ακολούθησε εφεύρισκα επιχειρήματα περί “πολλής φασαρίας”, “κακής παραγωγής” και άλλα τέτοια για να δικαιολογήσω την δική μου ανεπάρκεια στο άκουσμα του.

Έκτοτε και σταδιακά άλλαξα γνώμη. Το “Rock Action” με συγκίνησε αλλά ήταν το “Mr Beast” αυτό που με συνεπήρε και επαναπροσδιόρισε την άποψη μου για την μουσική των Mogwai, στο σύνολό της. Ίσως, ήταν ο συνδυασμός της λυρικότητας και του επικού στις συνθέσεις του, στοιχεία που χαρακτήριζαν και τα προηγούμενα τους άλμπουμ αλλά, που στα αυτιά μου, για πρώτη φορά ακούστηκαν τόσο μεγαλόπρεπα και επιβλητικά, όπως στο “Mr Beast”.

Η έννοια του concept album μπόλιασε για τα καλά μέσα μου και είχε και ως συνοδευτικό, αυτό το λεγόμενο “big sound”, στο οποίο είχα τόσο “άσχημα” συνηθίσει, που με άρπαξε με την μία. Ίσως, απλά και μόνο, ήταν η κατάλληλη στιγμή και αφορμή για να αποκρυσταλλωθεί η, έως τότε, πρώιμη και ελλιπής επαφή μου με την μουσική των Mogwai. Όπως και να έχει, νομίζω ότι το “Mr Beast” διαμόρφωσε εκ νέου το μουσικό μου γούστο τόσο ως ακροατή όσο και ως, εν δυνάμει, μουσικού. Ποτέ άλλοτε το ταξίδι δεν ήταν τόσο μακρινό, ούτε και ένιωσα την ανάγκη να κλείσω για ώρες τα μάτια, μέσα σε ένα στροβιλισμό εικόνων, σκέψεων και συναισθημάτων. Η δε ακρόαση του ζωντανά, αποτελεί, μέχρι τώρα, την πιο όμορφη συναυλιακή εμπειρία της ζωής μου.

-Γιάννης Γερόσταθος

 

 

 

Pearl Jam - Ten

Το πρώτο album που μου ήρθε στο μυαλό σαν “το πρώτο αγαπημένο” ήταν το Bad του Michael Jackson. Αλλά τότε από όσο θυμάμαι -8 ή 9 ετών ήμουνα- το άκουγα σαν παιδάκι που ακούει απλά έναν catchy δίσκο της εποχής, χωρίς να αντιλαμβάνομαι το μεγαλείο και την διαχρονικότητα του δίσκου. Πολύ αργότερα κατάλαβα πόσο τεράστιος και σημαντικός ήταν αυτός ο δίσκος και πόσο πολύ με επηρέασε.

Ο δίσκος όμως που σημάδεψε κυριολεκτικά την μουσική μου υπόσταση ήταν το Ten των Pearl Jam. Ήταν το μέσο που με έφερε κοντά στην μουσική μια για πάντα. Ήταν ο λόγος που έπιασα όργανα στα χέρια μου. Κάπου στο 1993 -γυμνάσιο πήγαινα-ήταν όταν το αγόρασα από ένα δισκάδικο της πόλης μου. Το είχα λιώσει!! Ήξερα μέχρι και τα drum parts του Krusen σε air drumming!!

Μελωδίες, αρμονίες , συναισθήματα που μέχρι τότε δεν είχα νιώσει. Αυτό το λεπτό όριο που η μουσική γίνεται κάτι το μεταφυσικό.Flow και groove στο drumming, Eddie Vedder με μια φωνή που θα στοιχειώσει μια ολόκληρη γενιά, κιθαρές με μια rock n roll / hedrix προσεγγίσει και riffs που καθηλώνουν, η ευρηματικότητα του Jeff Ament με τα άταστα και τα 8χορδα μπάσα...Ένα αριστούργημα. Alive, Jeremy, Oceans, Garden, Once, Porch, Black, Release, Even Flow, Deep, Why go....Σήμερα μοιάζει τόσο κλασσικό. Και εκείνο το μοτίβο που έχουν στην αρχή του album που επαναλαμβάνεται και στο τέλος του (intro Once, outro Deep) μου έμοιαζε μαγικό!! - ακόμα με μαγεύει!!-

-Γιάννης Αρτζόγλου

 


  

Wipers - Over the edge

Την σφαλιάρα που ονομάζεται Wipers την έφαγα μόλις στα 13 μου όταν στο ξεκίνημα μιας ανήσυχης εφηβείας ένας πολύ καλός φίλος που διατηρεί προβάδικο στις Σέρρες όρμησε μέσα στο studio διακόπτοντας την κυριολεκτική και μεταφορική εκτέλεση του Return of the Rat από την διασκευομπάντα που είχαμε μαζί με άλλα 2 πιτσιρίκια. —Ξέρεις τους Wipers; με ρώτησε γεμάτος  ενθουσιασμό με τα σπασμένα Ελληνικά του, Όχι, του απαντώ, ποιοι είναι αυτοί; —Αυτό που παίζατε, μου λέει! Όχι, αυτό είναι ακυκλοφόρητο κομμάτι των Nirvana του απαντάω με ξερολήστικο ύφος, έτσι τουλάχιστον ήξερα από μια bootleg κασέτα που μου είχε δώσει ο μουσικός μου μέντορας και ξάδερφος Αργύρης! Πφφφ μου απαντά, τρέχει στο διπλανό δωμάτιο και επιστρέφει με ένα μοβ βινύλιο στο χέρι, πάρε αυτό μου λέει, άκουσε το στο σπίτι και τα ξαναλέμε. Αρπάζω το ξεθωριασμένο βινύλιο με τους 2 μεγάλους μαγνήτες κιθάρας στο εξώφυλλο, διαβάζω Wipers – Over the Edge

 “It's not the truth I see, it's just a mockery” Οι πρώτοι στοίχοι του ομώνυμου κομματιού Over the edge, οι καθαρόαιμες punk rock κιθάρες και η σπιτίσια βρόμικη παραγωγή σε συνδυασμό με την κατάθλιψη και παράλληλα το νεύρο και η απόγνωση που έβγαιναν από τα μεγάφωνα του στερεοφωνικού καθώς η βελόνα περνούσε πάνω από τα διαμάντια Doom town, Romeo, No one wants an alien, So Young με πήραν μια τρυφερή αγκαλιά και με έριξαν με ορμή πίσω στα θεμέλια των μέχρι τότε μουσικών μου ηρώων όπως ο Kurt Cobain, ο Mark Lanegan και η Kim Deal των Pixies. Το Over the edge δεν είναι απλά ο πρώτος δίσκος που αγάπησα, είναι ο δίσκος που μπόλιασε το punk rock μέσα μου και σαν ακροατή αλλά κυρίως ως μουσικό. Ακόμη και σήμερα 19 χρόνια μετά, είναι ένας από τους δίσκους που μπορώ και “καταπίνω” αμάσητους από την αρχή έως το τέλος, ρουφώντας κάθε φορά κάτι καινούριο σα να ήταν η πρώτη ακρόαση.

-Πάρις Φράγκος

 


 

 Info

Οι Tuber μόλις κυκλοφόρησαν το νέο τους album “Out of the blue”, διαθέσιμο μέσω bandcamp

Την 1η Σεπτεμβρίου εμφανίζονται στο Street Mode Festival στην Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβρη θα περιοδεύσουν την Ευρώπη και τον Δεκέμβριο θα εμφανιστούν στην Αθήνα, λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα στη σελίδα της μπάντας στο facebook

 


 

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μακρής

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ