Οι εκδότες μιλούν για την αναστολή της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές

Οι εκδότες μιλούν για την αναστολή της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές Facebook Twitter
Φτάσαμε στο σήμερα, όπου, ενώ υπάρχουν τα χρήματα των εκδοτών στο κρατικό ταμείο για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, δεν μπορούν να εκταμιευτούν, γιατί οι υπάλληλοι αδυνατούν να ελέγξουν τα τιμολόγια.
0

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΕΒΙ (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) να αναστείλει τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και στους σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 μίλησαν στη LiFO οι κ.κ. Αλέξανδρος Παπαζήσης, πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ, και Γιώργος Δαρδανός, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου προκειμένου να σκιαγραφήσουν τα αίτια της οικονομικής αδυναμίας του κλάδου να στηρίξει με ίδιους πόρους τη διανομή.

Ο κ. Δαρδανός περιγράφει το καθεστώς προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια τα χρόνια της κρίσης, δίνοντας οικονομικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος των περικοπών. «Πριν από μερικά χρόνια, για την προμήθεια των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το κράτος διέθετε περίπου το ποσό των ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αρχικά, πριν από τέσσερα χρόνια, καταργήθηκε το δεύτερο βιβλίο (βοήθημα). Πρόπερσι, έγινε ένα οριζόντιο κούρεμα της τάξης του 15% στις τιμές όλων των πανεπιστημιακών εγχειριδίων. Μία χρονιά μετά, δηλαδή πέρσι, εφαρμόστηκαν οι “επτά κόφτες τιμών”. Η εφαρμογή των περιορισμών αυτών έφερε ως αποτέλεσμα ένα επιπλέον κούρεμα ύψους 28-30%. Βέβαια, το υπουργείο έκανε δύο θετικές κινήσεις: η πρώτη ήταν ότι άρχισε να αγοράζει, αργά έστω και σε μικρές ποσότητες, βιβλία για τις βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια των πανεπιστημιακών σχολών. Η δεύτερη ήταν ότι αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση βιβλίων στους φοιτητές που βρίσκονται στο δεύτερο πτυχίο – και δεν είναι λίγοι. Προειδοποιήσαμε εγκαίρως το υπουργείο ότι οι κόφτες αυτοί έκαναν τη διαδικασία κοστολόγησης και έγκρισης των τιμολογίων τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα που δεν θα υπήρχε υπάλληλος ούτε του υπουργείου Παιδείας ούτε του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος θα μπορούσε να ελέγξει τα τιμολόγια των εκδοτών και να εγκρίνει την πληρωμή τους. Και δικαιωθήκαμε πανηγυρικά! Φτάσαμε στο σήμερα, όπου, ενώ υπάρχουν τα χρήματα των εκδοτών στο κρατικό ταμείο για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, δεν μπορούν να εκταμιευτούν, γιατί οι υπάλληλοι αδυνατούν να ελέγξουν τα τιμολόγια. Εν τω μεταξύ, οι εκδότες αιμορραγούν οικονομικά: έχουν ήδη πληρώσει το κόστος έκδοσης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για να είναι έτοιμα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τους ζητείται η προπληρωμή του φόρου για το επόμενο έτος κι έχουν ήδη προπληρώσει προκαταβολή ΦΠΑ 18%, ο οποίος δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται. Επιπλέον, ο κλάδος μας έχει ιδιαιτερότητα στον ΦΠΑ (παράγουμε βιβλία με ΦΠΑ 24% και πουλάμε με ΦΠΑ 6%». 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ κ. Παπαζήσης: «Οι νέες προτάσεις που εφαρμόστηκαν από το υπουργείο ήταν η οριζόντια περικοπή της τάξεως 16-20% σε όλες τις τιμές των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (2016-17), η μη πληρωμή διχρωμιών, ακόμα και αναγκαίων για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου όπου αντικαθιστούν τετραχρωμίες, η μη πληρωμή του σκληρού εξωφύλλου, η αύξηση του ποσοστού των σελίδων από 30% σε 40% για τον χαρακτηρισμό ενός βιβλίου ως “τεχνικού”, η πληρωμή συγγραμμάτων που έχουν το πολύ 900 σελίδες, η πληρωμή μειωμένης τιμής λόγω παλαιότητας, η πληρωμή μειωμένης τιμής λόγω αριθμού διανεμηθέντων αντιτύπων». Και συμπληρώνει: «Τα χρήματά μας είναι ήδη διαθέσιμα στο υπουργείο και δεν έχουν εκταμιευθεί από τον Μάιο του 2016, κυρίως λόγω των υπερ-σχολαστικών ελέγχων επειδή το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ που χρησιμοποιούμε δεν επιδέχεται παρερμηνείες και είναι απόλυτα διαφανές. Αυτήν τη στιγμή, λόγω έλλειψης πόρων, αδυνατούμε να πληρώσουμε όχι μόνο τους φόρους μας αλλά και το προσωπικό μας, τους συγγραφείς και τους συνεργάτες παραγωγής».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που δεν βλέπεις σχεδόν κανέναν να διαβάζει ένα βιβλίο στο μετρό»   

Βιβλίο / Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που σχεδόν κανείς δεν διαβάζει βιβλίο στο μετρό»   

Η πολυβραβευμένη μεταφράστρια μιλά για την προσωπική της διαδρομή στον χώρο της λογοτεχνίας, για το στοίχημα της καλής μετάφρασης και εξηγεί τι σημαίνει να δουλεύεις πάνω σε κορυφαία έργα του Φλομπέρ, του Καμί, του Μαρκήσιου ντε Σαντ και της Ανί Ερνό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Βιβλίο / «Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Ο 84χρονος ηθοποιός κοιτάζει προς τα πίσω και βλέπει τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την καταθλιπτική μητέρα του, τον Τσέχoφ, τις σχέσεις που δεν έφτασαν ποτέ στον γάμο, τις έντονες αναταράξεις μιας πολυκύμαντης διαδρομής.
THE LIFO TEAM
Πέτρος Τατσόπουλος: «Η οργή σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται γιατί είναι απελευθερωτική»

Πέτρος Τατσόπουλος / «Δεν τα έχω με τους πιστούς αλλά με τους απατεώνες ρασοφόρους»

Μια χειμαρρώδης συνέντευξη με τον γνωστό συγγραφέα, δημοσιογράφο, παρουσιαστή και πρώην βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Το παιδί του διαβόλου - Μια αληθινή ιστορία», όπου εστιάζει στη μεγάλη δύναμη της Εκκλησίας στην Ελλάδα, στη διαπλοκή της με την πολιτεία και στις σκοταδιστικές απόψεις που κατά κανόνα πρεσβεύει καθώς και στην ιδιαίτερα επικερδή «μπίζνα» που έχει στηθεί γύρω από ιερά λείψανα, ιερά κειμήλια, «άγιους» γέροντες και «θαύματα» για κάθε χρήση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ