Οι κτηνίατροι καλούν τον κόσμο να μην αγοράσει γαλλικά μπουλντόγκ ή παγκ ως δώρα Χριστουγέννων, προειδοποιώντας πως η επιθυμία «για γλυκούληδες σκύλους» έχει οδηγήσει σε σοβαρές παραμορφώσεις και προβλήματα υγείας στα συγκεκριμένα ζώα.
Η Dr Lindsay Hamilton υποστηρίζει πως ράτσες σκύλων με πιο επίπεδη μουσούδα, τους οποίους λατρεύουν κι έχουν επιλέξει διάσημοι όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, η Lady Gaga, η Ρις Γουίδερσπουν, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Χιού Τζάκμαν, είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερ-εκτροφής και γι' αυτό υποφέρουν από σοβαρά «μακροχρόνια προβλήματα υγείας», επειδή δεν μπορούν «να ανασάνουν σωστά και λαχανιάζουν, να ασκηθούν, να φάνε ή να κοιμηθούν σωστά».
Μόνο στη Βρετανία, ο αριθμός των γαλλικών μπουλντόγκ έχει αυξηθεί κατά 300% τα τελευταία 15 χρόνια και έχουν γίνει η δημοφιλέστερη ράτσα σκύλων στη χώρα, κάτι που σημαίνει πως η αντίστοιχη ζήτηση έχει πυροδοτήσει ανάλογη αύξηση στην κακή εκτροφή και τις παράνομες εισαγωγές. Ως εκ τούτου πολλές ράτσες από «designer dogs», όπως αποκαλούνται, υποφέρουν από σύνδρομο μικροκεφαλίας, οπότε δεν μπορούν να αναπνεύσουν καλά ούτε από το λαιμό ούτε από τα πολύ μικρά ρουθούνια τους.
Οι «σκύλοι- υβρίδια» ή «designer dogs», όπως είναι γενικότερα γνωστοί, είναι το αποτέλεσμα της ελεγχόμενης διασταύρωσης ανάμεσα σε δύο καθαρόαιμα σκύλους. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ευρέως και διαδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης όταν διαπιστώθηκε πως πάρα πολλοί διάσημοι επέλεγαν σκύλους- υβρίδια.
Το Ινστιτούτο Barbraham σχολίασε πως «η έκρηξη στη δημοφιλία αυτών των παραμορφωμένων σκύλων προκαλείται μερικώς από τους διασήμους, που τους "έκαναν μόδα" επειδή είναι "γλυκούληδες"».
«Όλοι λένε, "κοίτα αυτά τα σκυλιά, είναι τόσο γλυκούλια", αλλά δεν καταλαβαίνουν πόσο πολύ βασανίζονται. Ως κτηνίατρος, παλιότερα έβλεπα πάρα πολλά ζώα που τα είχαν πατήσει αυτοκίνητα. Πλέον βλέπω περισσότερα που δεν μπορούν να ανασάνουν. Έρευνα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ ασχολήθηκε με την αναπνοή αυτών των ζώων και τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά. Διαπίστωσαν πως το 60% χρειάζονταν κάποια εγχείριση. Ο κόσμος αγοράζει παγκ και γαλλικά μπουλντόγκ και νομίζουν πως είναι αστείο που ρουθουνίζουν αλλά ουσιαστικά πρόκειται για σήμα κινδύνου», εξηγεί η Dr Lindsay Hamilton.
Για να δικαιολογήσει τα λεγόμενά της, δημοσίευσε μάλιστα και φωτογραφίες που απεικονίζουν την τεράστια διαφορά στους αεραγωγούς ενός σκύλου με πλατιά μουσούδα συγκριτικά με άλλες ράτσες.
Η Dr Lindsay Hamilton καλεί τον κόσμο να ψάχνουν πολύ προσεκτικά τους εκτροφείς που επιλέγουν καθώς και να αναλάβουν εντονότερη δράση σχετικά με τους παραμορφωμένους σκύλους, ζητώντας από τις κυβερνήσεις πιο αυστηρή νομοθεσία επί του θέματος. Παράλληλα ζητά ακόμη και μποϊκοτάζ σε οποιοδήποτε προϊόν ενισχύει την δημοφιλία από τέτοιες ράτσες. «Επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη, πολλές διάσημες ράτσες εισάγονται από την Ευρώπη για να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις. Υπάρχει μια τεράστια αγορά παράνομης εισαγωγής τέτοιων σκύλων. Συμβουλεύω τον κόσμο να επιλέγει μια συνηθισμένη ράτσα ή απλώς έναν οποιοδήποτε σκύλο μπορεί βασικά να αναπνέει», καταλήγει η ίδια.
Από την πλευρά του ο Dr David Sargan, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής μια ερευνητικής ομάδας που μελετά το γιατί οι σκύλοι με πλατιά μουσούδα είναι πιο επιρρεπής σε ασθένειες των ματιών και καρκίνο, λέει πως η χρήση των παγκ και των γαλλικών μπουλντόγκ στις διαφημίσεις και η υπερπροβολή τους ευθύνεται για την αυξημένη ζήτηση.
«Δεν λέω ποτέ μην αγοράζετε έναν τέτοιον σκύλο, απλώς εξηγώ πως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας συγκριτικά με άλλες ράτσες. Πάντα πρέπει να σιγουρεύεστε πως ο σκύλος δεν κάνει πολύ θόρυβο όταν αναπνέει, δεν ρουθουνίζει, δεν ροχαλίζει. Να κοιτάτε αν μπορεί να ανασάνει εύκολα. Όταν ένας σκύλος κοιμάται όρθιος, αυτό δεν είναι μια γλυκιά εικόνα, είναι σημάδι πως δεν οξυγονώνεται επαρκώς. Συνήθως αυτοί οι σκύλοι υποφέρουν από άπνοια. Παγκ και γαλλικά μπουλντόγκ είναι σχεδόν σε όλες τις διαφημίσεις επειδή ο κόσμος πιστεύει πως είναι χαριτωμένα. Οπωσδήποτε πρόκειται για πολύ καλά ζώα συντροφιάς και καθόλου επιθετικά αλλά πλέον έχουν διάφορα προβλήματα και αυτό πρέπει κάπως να σταματήσει», καταλήγει ο ίδιος.