Να με θυμάσαι όταν τρως!

Να με θυμάσαι όταν τρως! Facebook Twitter
0

 

 

Τρίτη 03.06


Καλύτερα απ' όλους το είπε ο Προυστ νομίζω: «Όταν όμως από ένα μακρινό παρελθόν τίποτα δεν επιζεί, αφού πεθάνουν οι άνθρωποι, αφού καταστραφούν τα άψυχα, μόνες, οι πιο φθαρτές, αλλά πιο μακρόβιες, πιο άυλες, πιο επίμονες, πιο πιστές, η όσφρηση και η γεύση ζουν για καιρό ακόμα σαν τις ψυχές, για να θυμούνται, να περιμένουν, να ελπίζουν, επάνω σε αυτά τα ερείπια, να βαστούν χωρίς να λυγίζουν, πάνω στη μικρή, σχεδόν άυλη σταγόνα τους, το τεράστιο οικοδόμημα της ανάμνησης».


Για πολλούς ανθρώπους, και όχι μόνο για τους καλοφαγάδες, αυτό που αποκαλούμε αναμνήσεις είναι συνήθως ένα πλέγμα από οσμές και γεύσεις που μέσω τους καταγράφουν τη ζωή τους. Το σκέφτομαι τώρα που διαβάζω το έξοχο βιβλίο του Επίκουρου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος. Το βιβλίο έχει τίτλο Η γεύση της μνήμης. Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων. Πέραν του αποσπάσματος από τον Προυστ που βρίσκεται στην αρχή αυτού του υπέροχου βιβλίου που κάπως με βοήθησε αυτήν τη δύσκολη μέρα, θα ήθελα να μη γράψω κάτι άλλο γι' αυτό μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα το ολοκληρώσω.


Με αφορμή, όμως, αυτό το βιβλίο, που είναι ένα food memoir, ένα βιβλίο δηλαδή που καταγράφει τη γαστρονομική βιογραφία ενός ατόμου, θέλω να πω πως αυτό το είδος της λογοτεχνίας είναι για μένα κάτι πολύ μαγικό που έτσι, ως διά μαγείας, εμφανίζεται και μου επιβάλλεται ως χρήσιμο όταν είμαι λίγο στα κάτω μου.


Αγαπώ το φαγητό, το ξέρω. Και σίγουρα μέσα από τη μαγειρική παίρνω ανείπωτες χαρές. Τα food memoirs, ωστόσο, δεν είναι μόνο για τη δόξα του φαγητού. Είναι υπέροχες, μεγαλειώδεις ιστορίες από ανθρώπους που συγκινούνται από μια γεύση ή συγκλονίζονται από μια άλλη. Είναι κυρίως βιβλία γι' αυτούς που έχουν πιστέψει όσα λέει ο Προυστ. Ότι δηλαδή, μέσω μιας γεύσης ή μιας οσμής, ένα παρελθόν που προφανώς κρυβόταν μέσα σε στάχτες παίρνει σάρκα και οστά κι έρχεται να σε βρει στο παρόν, να σου εξηγήσει ποιος είσαι και γιατί είσαι έτσι όπως είσαι.


Μπορεί να μην είναι για όλους αυτό, αλλά για μένα είναι. Να, όπως προχθές, που ήμουν στο νησί μου, ένα μέρος που επιμένει να διαγράφει όλες του τις μνήμες. Να μη θυμάται τίποτα. Πας στα σπίτια για να φας και στα εστιατόρια και νομίζεις πως είσαι στην Αυστρία ή κάπου αλλού στην κεντρική Ευρώπη. Θέλει να αντιγράφει τα μεγάλα και τα σπουδαία που βλέπει στην τηλεόραση και διαβάζει στα ξένα περιοδικά. Και, φυσικά, έχει ξεχάσει ή αγνοεί παντελώς τη δική του γαστρονομική παράδοση που είναι σπουδαία κι έχει ρίζες σε χίλια δυο πράγματα και, κυρίως, δεν είναι καταγεγραμμένη. Εκεί, λοιπόν, μέσα στην ξενομανία που βιώνεις, στα σούσι, τα σασίμι με ψάρια που έρχονται με κούριερ από άλλες θάλασσες, τα ιταλικά, τα κινέζικα, τα μεξικάνικα και τα αραβικά, κάθεσαι ένα μεσημέρι και τρως το «λουβί» της μάνας σου ή μυρίζεις την «τηγάνιση» από κρεμμύδια και ελαιόλαδο που περιχύνεται πάνω στις φακές και όλες οι κυψελίδες του μυαλού σου παίρνουν φωτιά και θυμάσαι χίλια δυο, καλά και κακά, από τα παλιά. Το σίγουρο είναι πως έτσι ξέρεις ότι ζεις, ενώ με τα άλλα δεν την παλεύεις, αφού δεν τα κατέχεις. Σας φιλώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ