Live

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
1

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Παλιά οικονομική και βιομηχανική δύναμη, η Σύρος παραμένει πρωτεύουσα μιας κυκλαδίτικης κατάστασης που δεν μοιάζει με καμία...

Η Σύρος έχει το καλό ότι είναι δίπλα σου!

 

Η Σύρος δεν είναι νησί αλλά τρία νησιά κολλημένα σε ένα βράχο. Και αντίστοιχα, τρεις διαφορετικές ζωές για σένα που θα τη διαλέξεις: η αρχοντική, νεοκλασική και απολύτως Ευρωπαία της πόλης, η ρεμπέτισσα κι αγαπημένη του Μάρκου Βαμβακάρη και της Άνω Σύρου, η εξοχική των οικισμών, με τα παλιά αρχοντικά πλάι στο κύμα.

Παλιά οικονομική και βιομηχανική δύναμη, η Σύρος παραμένει πρωτεύουσα μιας κυκλαδίτικης κατάστασης που δεν μοιάζει με καμία. Διότι κανένα άλλο νησί δεν έχει Όπερα-αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, Δημαρχείο υπερπαραγωγή, κτίρια του Τσίλερ και μια διάχυτη καθολική αύρα που να θυμίζει Ευρώπη.

 

 

Όσα αξίζουν μια (τουλάχιστον) δοκιμή

 

  • Τα παγωτά του Dai Dadi στο λιμάνι, εκεί ακριβώς που θα σε αφήσει το καράβι. Όλη η παγωμένη ιταλική τεχνογνωσία με γάλα ντόπιο από τον συνεταιρισμό της ΒΙΟΣΥΡ.
  • Η λούζα, το πετρωτό τυρί, το σκορδολουκάνικο και η κοπανιστή.
  • Από τότε που έκλεισε η ΒΙΟΣΥΡ, ο Ζωζεφίνος που κληρονόμησε τον τυροκόμο της, φτιάχνει από τις δικές του αγελάδες ένα αλλιώτικο, πικάωτικο Σαν Μιχάλη, γρονθοτυράκια, γυροβολιά, γραβιέρα και ανθότυρο, από τα καλύτερα των Κυκλάδων. (Θα τα βρείτε στου Πρέκα ή στο 2275454, 69365902200).

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Παντοπωλείο Πρέκα

 

  • Στο παντοπωλείο Πρέκα για τα καλύτερα τυριά των Κυκλάδων, όσπρια, σαντορινιά ντοματάκια, πλήθος τοπικά καλούδια και σπάνια αιθέρια έλαια, όπως αυτό από γαϊδουράγκαθο. (Στην κεντρική αγορά).
  • Το αυθεντικό, σπιτικό παγωτό καϊμάκι με ντόπιο γάλα του κυρίου Χρήστου Παυλίδη και το σάμαλι. Πρωίου 40.
  • Τα τοπικά γλυκά με ζάχαρη άχνη και αμυγδαλόπαστα στον Αθυμαρίτη, Κέας 2.
  • Η ρακή κι ο ελληνικός καφές στο cult παραδοσιακό καφενείο ΜΥΚΟΝΟΣ, απέναντι από το νεκροταφείο.

To γλυκοπωλείο της Νινέττας

  • Το Γλυκοπωλείο της ΝΙΝΕΤΤΑΣ,  για ελληνικό καφέ στο μπρίκι, σουμάδα, βυσινάδα, συριανό λουκάνικο στο τούβλο, γάβρο στριφτό, κι όλα τα τοπικά γλυκά στην πιο γλυκιά ατμόσφαιρα, με βουκαμβίλιες στο τραπέζι: αχτένιστη, αβράκωτη, τηγανίτα με μέλι, όνειρο ρυζόγαλο, σαλέπι, μαντεμένια και τυροκεντημένες. Best για πρωινό! Εμμ. Ροϊδη, δίπλα στο Αρχονταρίκι.
  • Το Οινοπνευματωπολείον Κριτσίνη, με παράδοση από το 1917, αξίζει για το ντεκόρ που αντέχει στον χρόνο, με τον μαρμάρινο, σκαλιστό πάγκο, το παλιό ξύλινο ρολόι, τα βραβεία των παλαιότερων μεγαλείων στους τοίχους. Εδώ, αλλά και στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού, δοκιμάστε τη Φάμπρικα (Sauvignon Blanc με βιδιανό) το νέο ντόπιο κρασί της οικογένειας.

 

Το φαγητό της πόλης

 

  • Ανάμεσα στις βουκαμβίλιες και τα γραφικά στενά της Κλώνου ή αλλιώς, καρδιά της Ερμούπολης, η κουζίνα της «Κουζίνας», σερβίρει την ελαφρώς δημιουργική ή όπως λέμε σαλάτα με μαριναρισμένο καρπούζι και κοτόπουλο με αγκινάρες. Άνδρου 5, 2281089150.

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Η "Κουζίνα"

 

  • Απ’έξω, δεν θα σου κλέψει την καρδιά, μπες, ωστόσο, χωρίς φόβο αλλά με πάθος στην κρυφή αυλή που μαγειρεύει μια πεντανόστιμη, ελαφρώς ψαγμένη ελληνική κουζίνα: στο «Όνειρο», πλατεία Θεάτρου, 2281079416.
  • Αν σε πείνασε η very chic βόλτα στα Βαπόρια, κάνε μια στάση στα «Βαπόρια», για καρπάτσο πατζάρι με ξινομυζήθρα σε κρούστα σουσαμιού, καρβελάκι γεμιστό ή ένα ποτό με θέα για τους απολύτως ρομαντικούς.
  • Για να μην χαθείς στα κουτούκια της Άνω Χώρας: Ψητή, θεϊκή σαρδέλα με ρίγανη στο «Τσιπουράδικο 50-50», κεφτέδες και μαϊντανοσαλάτα στον ιστορικό «Λιλή», ατμόσφαιρα στο φουλ, αυτοσχέδια λάιβ και κρασί από την κάνουλα στου «Ξανθομάλλη», κροκ μαντάμ και ντάκος με τσιπουράκι στο «Συριανό Καφεποτείο».

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
Το ιστορικό μαγαζί του "Λιλή"

 

 

Τα εξοχικά

 

  • Το Πλακόστρωτο, Σαν Μιχάλη, 6973980248. Η πιο απόκοσμη διαδρομή του νησιού, ένα ερειπωμένο, μυθικό χωριό και μια αυλή, που πετάει σαν αητός, πάνω από το βουνό, απέναντι ακριβώς στην ωραιότερη μυθολογία του αιγαιοπελαγίτικου ηλιοβασιλέματος, στο μαγικό, ερειπωμένο χωριό του Σαν Μιχάλη. Και μια νόστιμη ταβέρνα, με όλα τα ντόπια κρέατα μαγειρεμένα σε πρωτότυπες συνταγές στον ξυλόφουρνο.
  • Αλλού γι’αλλού, Κίνι, 2281071196. Από τα νοστιμότερα μαγαζιά των Κυκλάδων, εκεί ακριβώς όπου σκάει το κύμα, με ελαφρώς διαφορετική ελληνική κουζίνα, όπως ο πύργος με πατάτες και κιμά.
  • Δυό τζιτζίκια στ’αρμυρίκια, Κίνι, 2281071151. Άπαιχτος μουσακάς, μαμαδίστικο κοκκινιστό, ψάρια και ψητά της ώρας πάνω ακριβώς στο νερό.
  • Σάββας, Γιαλισσάς, 2281042998. Λαχανικά από το μποστάνι, κουνέλι με κάπαρη, δεντρολίβανο και μουστάρδα, καπαροσαλάτα και φύλλες με σπιτικό φύλλο.
  • Φιλομήλα, Αζόλιμνος, 2281062088. Ελληνική νοστιμιά με ανατολίτικο τουίστ, αρμένικο σπανάκι με κιμά, πλιγούρι και ντομάτα, πολίτικη τηγανιά, λαχματζούν, χλωροτύρι με σκόρδο και άνηθο.

 

Το φαγητό της Σύρου - και ό,τι αξίζει μια δοκιμή Facebook Twitter
H Σύρος έχει μια διάχυτη καθολική αύρα που θυμίζει Ευρώπη.

1

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια