Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons

Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons Facebook Twitter
5

Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons Facebook Twitter


Μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της δημοφιλούς και μακρόχρονης εκπομπής, οι μυστικές της αναφορές σε μαθηματικά και επιστήμες, αποκαλύπτεται στο βιβλίο του βρετανού επιστήμονα και δημοσιογράφου Simon Singh στο βιβλίο του «The Simpsons and Their Mathematical Secrets»

Στην περιγραφή του βιβλίου από την Amazon διαβάζουμε: «Θα έχετε παρακολουθήσει εκατοντάδες επεισόδια των Simpsons χωρίς να έχετε ποτέ συνειδητοποιήσει ότι σε πολλά επεισόδια είναι έξυπνα ενσωματωμένες λεπτές αναφορές στα μαθηματικά, οι οποίες κυμαίνονται από γνωστές εξισώσεις μέχρι θεωρήματα αιχμής. Η ύπαρξή τους, υποστηρίζει ο Simon Singh, υπογραμμίζει τις λαμπρές ικανότητες των σεναριογράφων, εκ των οποίων πολλοί διαθέτουν προχωρημένα πτυχία μαθηματικών –μαζί με την απαράμιλλη αίσθηση χιούμορ.»

Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons Facebook Twitter

Ο Singh, ο οποίος έκανε το διδακτορικό του στη Φυσική στο Emmanuel College του Κέιμπριτζ, ήταν ήδη αφοσιωμένος οπαδός των Simpsons όταν το 2004 παρατήρησε σε μια σκηνή της σειράς έναν μαυροπίνακα ενός σχολείου που είχε πάνω του μερικές γνώριμες εξισώσεις. Το επεισόδιο είχε τίτλο "The Wizard of Evergreen Terrace" και η εξίσωση αναφερόταν στο τελευταίο θεώρημα του Φερμά, μια «πολύ έξυπνη, σχεδόν τέλεια λύση». Επίσης, στην κορυφή του μαυροπίνακα βρισκόταν ένας μαθηματικός τύπος που ήταν μια πρόβλεψη του μποζονίου του Higgs. Ο Singh, φυσικός που είχε εργαστεί στο CERN, τον αναγνώρισε αμέσως.

Σε απόσπασμα του βιβλίου διαβάζουμε ότι «το 1951 το Newsweek ανέφερε ότι η λέξη "nerd" («σπασίκλας») ήταν ένας μειωτικός όρος που είχε ξεκινήσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο Ντιτρόιτ. Στη δεκαετία του '60 οι φοιτητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer προτιμούσαν τη γραφή της λέξης ως "knurd" που είναι η λέξη "drunk" γραμμένη ανάποδα – ένας υπαινιγμός ότι οι knurds είναι το ανάποδο από τα party animals. Όμως οι nerds την τελευταία δεκαετία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και η λέξη χρησιμοποιείται πλέον και από μαθηματικούς και άλλους επιστήμονες. Τώρα ένας geek είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο, όπως φάνηκε σε έναν τίτλο του περιοδικού Time το 2005: "Οι Σπασίκλες Θα Κληρονομήσουν τη Γη".

Αν δεν μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο, μπορείτε να δείτε πολλές αναφορές μαζί με τα μαθηματικά τους εδώ.

O Simon Singh έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά» που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά.

«χ(n) + ψ(n) = z(n) : καμία λύση. "Ανακάλυψα μια πραγματικά εξαίσια λύση, όμως δεν προλαβαίνω να τη γράψω γιατί έρχεται το τραίνο".


Μπορεί να ήταν ελάχιστοι οι νεοϋρκέζοι που κατάλαβαν ότι αυτό το "χαριτωμένα λόγιο" γκράφιτι στο σταθμό του μετρό της 8ης οδού, στη Νέα Υόρκη, παρέπεμπε στον εδώ και τριακόσια χρόνια άλυτο μαθηματικό γρίφο, γνωστό ως "το τελευταίο θεώρημα του Φερμά" και στην παράξενη ιστορία του.


Τον 17ο αιώνα, μελετώντας το βιβλίο "Αριθμητικά" του Διόφαντου, ο Πιέρ ντε Φερμά στάθηκε στο πυθαγόρειο θεώρημα (x²+ψ²=z²) και σημείωσε στο περιθώριο της σελίδας το συμπέρασμα ότι είναι αδύνατον να ισχύει το x (n) + ψ (n) =z (n). Επίσης συμπλήρωσε: " Έχω ανακαλύψει μια πραγματικά θαυμάσια απόδειξη, όμως το περιθώριο της σελίδας είναι πολύ στενό για να την αναπτύξω". Για τα επόμενα 350 χρόνια, η φράση αυτή του Φερμά έγινε έμμονη ιδέα των πιο διάσημων μαθηματικών μυαλών, που από τότε ρίχνονται σ΄ έναν φοβερό αγώνα για την επίλυση του διασημότερου μαθηματικού προβλήματος.»

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

σχόλια

3 σχόλια
Να πούμε και ένα μπράβο στο LifoTeam για την επιλογή και έγκριση τέτοιων άρθρων! Δεν συνηθίζεται, αν και τέτοιου είδους βιβλία έχουν φανατικό και συνάμα εκλεκτικό κοινό. Μπράβο, λοιπόν!Εννοείται ότι κι εμείς ευχαριστούμε από την μεριά μας τη Lifo για την, έμμεση έστω, αναφορά σε τίτλους εκδόσεώς μας.Και φυσικά ευχαριστούμε τον Simon Singh, ο οποίος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας συγγραφέας: Είναι ένας Science Star, ένας πρωτεργάτης, -παγκοσμίως- των Popular Science Books (Βιβλίων Εκλαϊκευμένης Επιστήμης), και για όσους ξέρουν, "Το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά", ήταν μόνο η αρχή. Κανείς δεν ξεχνά το "Κώδικες και Μυστικά" (τη βίβλο της κρυπτογραφίας) ή το "Big Bang | Η Επική Αναζήτηση της Μεγαλύτερης Επιστημονικής Αλήθειας" κ.ά.Εμείς τον ευχαριστούμε για την πολυετή εμπιστοσύνη του στη δουλειά μας, ήδη από το 1999, όταν πρωτοεκδόθηκε "ο Φερμά".Και μια "Είδηση": Ήδη εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα για την Ελληνική γλώσσα και"Τα Μυστικά Μαθηματικά των Simpsons", θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2014.Ευχαριστούμε πολύ για την φολοξενία και το βήμα. Περιμένουμε κι άλλες εκπλήξεις LifoTeam, πέρα από τα συνηθισμένα... Με χαρά βλέπουμε ότι ανταποκρίνεστε με τεράστια επιτυχία και ευελιξία στην πρόκληση.:-P
Και τώρα για τις διακοπές σας προτείνω το πασίγνωστο μαθηματικό μυθιστόρημα "Το θεώρημα του παπαγάλου" με εκτενείς αναφορές στο τελευταίο θεώρημα του Fermat
Tο παλεύω καιρό τώρα! Μέχρι το σημείο που έχω φτάσει μ'αρέσει και κάτι μου λέει ότι τώρα μπαίνω στα καλά! Απλά οι πολύ εκτενείς αναφορές στην ιστορία των μαθηματικών, ορισμένες φορές, γίνονται λίγο κουραστικές. Αλλά γούστα είναι αυτά!Το προτείνω ανεπιφύλακτα!!:)
Πολύ καλό και ενδιαφέρον το άρθρο, απλά να συμπληρώσω κάποια link από το youtube με τον ίδιο τον συγγραφέα να μιλάει για το τελευταίο θεώρημα του Fermat, τις μαθηματικές αναφορές στα επεισόδια των simpsons και τα αντίστοιχα βιβλία που έχει γράψει:https://www.youtube.com/watch?v=ReOQ300AcSUhttps://www.youtube.com/watch?v=qiNcEguuFSAΕπίσης να συμπληρώσω ότι το τελευταίο θεώρημα του Fermat, όπως αναφέρεται και στο βίντεο, αποδείχτηκε τελικά από τον Andrew Wiles και έχει ενδιαφέρον η ιστορία του.