Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Σας προτείνω να δοκιμάσετε κάποιες ετικέτες που θα διευρύνουν τους οινικούς σας ορίζοντες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr
0

Η λέξη «αμερόληπτος» συνεπάγεται εγκράτεια και σύνεση, για τον λόγο αυτό περισσότερο δείχνει ν' αρμόζει στους ανθρώπους που παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις παρά σε όσους ασχολούμαστε με τη γεύση.

Είναι δυνατόν, όταν δοκιμάζεις κάτι που σε ξεσηκώνει, να μένεις ασυγκίνητος; Δεν θέλεις, άραγε, να μοιραστείς τον ενθουσιασμό σου;


Ανθρώπινη αδυναμία ή όχι, εγώ δηλώνω ότι υπάρχουν οινοποιοί που υποκλίνομαι στο αποτέλεσμα της δουλειά τους, ακόμα κι όταν υπάρχουν αστοχίες. Ο λόγος απλός: τα όποια λάθη δεν προσπαθούν να τα καλύψουν με βίαιες παρεμβάσεις –δηλαδή να βιάσουν το κρασί− αλλά η επιμονή, η σκληρή δουλειά και ο χρόνος τούς κάνει καλύτερους.


Ένας οινοποιός που εκτιμώ αφάνταστα είναι ο Ευρυβιάδης Σκλάβος −Βλάδης για τους φίλους− από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Όταν παλιότερα εξέφραζα την αδυναμία μου για τα κρασιά του σε κύκλους οινόφιλων, αρκετοί με κοιτούσαν περίεργα για να καταλάβουν τι πρόβλημα είχα.

Ανθρώπινη αδυναμία ή όχι, εγώ δηλώνω ότι υπάρχουν οινοποιοί που υποκλίνομαι στο αποτέλεσμα της δουλειά τους, ακόμα κι όταν υπάρχουν αστοχίες. Ο λόγος απλός: τα όποια λάθη δεν προσπαθούν να τα καλύψουν με βίαιες παρεμβάσεις –δηλαδή να βιάσουν το κρασί− αλλά η επιμονή, η σκληρή δουλειά και ο χρόνος τούς κάνει καλύτερους.


Τα χρόνια πέρασαν και χαίρομαι από καρδιάς που τα κρασιά του Βλάδη τα συναντώ όλο και πιο συχνά, σε σημεία που ποτέ δεν περίμενα. Γράφω αυτές τις γραμμές επηρεασμένος από ένα υπέροχο γεύμα στα Άργουρα που το Vino di Sasso, η αυστηρή Ρομπόλα του, απογείωσε όσα καλά ετοίμασε στην κουζίνα ο Νίκος.

Με αυτά τα λίγα, λοιπόν, και χωρίς άλλες κορόνες, σας προτείνω να δοκιμάσετε κάποιες ετικέτες που θα διευρύνουν τους οινικούς σας ορίζοντες.

Ευφράνωρ

Μοσχατέλα, Βοστιλίδι

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr

Σε αντίθεση με τη διάσημη Ρομπόλα, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες τοπικές ποικιλίες καλλιεργούνται στη δυτική πλευρά του νησιού, κυρίως στη χερσόνησο Παλλικής. Και αν το Μοσχάτο Κεφαλληνίας κερδίζει όσους αγαπούν τις εκρηκτικά αρωματικές ποικιλίες, η «ντροπαλή» Μοσχατέλλα έχει φινέτσα που ξεδιπλώνεται στο ποτήρι μας.

Το δύστροπο Βοστιλίδι δίνει ένταση κι έτσι έχουμε ένα χαρμάνι που πίνεται ευχάριστα ως απεριτίφ, συνοδεύει όμως αρμονικά ελαφρά γεύματα. Ίσως η καλύτερη εισαγωγή στα κρασιά του, με επιπλέον κίνητρο την προσιτή τιμή.

Vino Di Sasso

Ρομπόλα

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr

Η Ρομπόλα είναι μια ποικιλία που με ιντριγκάρει. Σχεδόν όλες οι εμφιαλωμένες που δοκιμάζω κάθε χρόνο μού αρέσουν για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια, αυτή με σιγουριά είναι του Σκλάβου, μια και η συμπύκνωση και η πολυπλοκότητά της την κάνουν ξεχωριστή. Και αν τα αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων την κάνουν ελκυστική, η ορυκτότητα που ξεδιπλώνεται σταδιακά και η κοφτερή οξύτητα προκαλούν συγκίνηση.

Όπως το Ασύρτικο Σαντορίνης, έτσι και η Ρομπόλα δεν είναι η πιο φιλική ποικιλία για όσους δεν έχουν εξελίξει τη σχέση τους με το κρασί. Για τον λόγο αυτό προτιμήστε τη με φαγητό. Πιθανώς ένα ψητό ψάρι θα την αναδείξει και θα την απολαύσετε αληθινά.

Μεταγειτνιών

Βοστιλίδι

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr

Βοστιλίδι από 100 ετών αυτόριζο αμπελώνα με πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Ένα κρασί με εκφραστικά αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, ανθέων και φυτικές νότες. Πληθωρική γεύση, ελαφρά τανικό, με την οξύτητα να υποστηρίζει εντυπωσιακά το μαρμελαδένιο φρούτο και τις ξηροκαρπάτες νότες του βαρελιού.

Κατά τη γνώμη μου, η «ναυαρχίδα» των λευκών προτάσεών του. Αρέσει ή όχι, δεν μοιάζει με κανένα άλλο κρασί που έχετε δοκιμάσει. Αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για να το γευτείτε.

Οργίων

Μαυροδάφνη

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr

Όταν πρωτοέβαλα σε λίστα και πρότεινα σε πελάτες να δοκιμάσουν «Οργίων του Σκλάβου», νομίζω ότι υπήρξαν περιπτώσεις που με παρεξήγησαν, σαν να ξεστόμισα ένα πρόστυχο υπονοούμενο. Δεν κάνω πλάκα, είχα πιάσει βλέμματα του τύπου «ας σοβαρευτούμε τώρα, κύριε».

Τέλος πάντων, όλοι όσοι το επέλεξαν έδειχναν ότι κάτι νέο ανακάλυπταν και αυτή είναι η μαγεία της Μαυροδάφνης, η διαφορετικότητα. Αρώματα δενδρολίβανου, δάφνης και μαύρης σταφίδας, με μπαχαρένιες νύξεις. Πλούσιο στόμα, καλή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση. Υπάρχει, άραγε, κάτι περισσότερο να αναζητήσουμε σ' ένα ποτήρι κρασί;

Ήδυς Ηλίου

Μοσχάτο Κεφαλληνίας

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr

Επιδόρπιο με απολαυστικά αρώματα λουλουδιών, μαρμελάδας εσπεριδοειδών και νότες κάρδαμου και γαρίφαλου. Στο στόμα καραμέλα βουτύρου, γλυκό σταφύλι και διακριτική αίσθηση κανέλας. Δροσιστική οξύτητα που ισορροπεί τη γλυκύτητα και απαλή bitter αίσθηση που παρατείνει ευχάριστα την επίγευση.

Χρήσιμο είναι να θυμάστε πάντα τον κανόνα ότι τα επιδόρπια κρασιά πρέπει να είναι πιο γλυκά από το γλυκό που συνοδεύουν.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT