Η Μάρτα Άργκεριχ, μία από τις σημαντικότερες πιανίστριες του κόσμου για μία βραδιά στο Ηρώδειο

Η Μάρτα Άργκεριχ, μία από τις σημαντικότερες πιανίστριες του κόσμου για μία βραδιά στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μάρτα Άργκεριχ, η σημαντικότερη πιανίστρια του κόσμου, έρχεται στην Ελλάδα.
0

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μάρτα Άργκεριχ, η σημαντικότερη πιανίστρια του κόσμου, έρχεται στην Ελλάδα. Ορισμένοι θα θυμούνται τη συνεργασία της με τον Ροστροπόβιτς κάποτε στην Επίδαυρο, όπως και τις συμπράξεις της με την κορυφαία Ελληνίδα συνάδελφό της Ντόρα Μπακοπούλου.

Τη βραδιά της 13ης Ιουλίου,, η Άργκεριχ θα είναι μαζί με την κόρη της, τη Γαλλίδα ηθοποιό Ανί Ντιτουά, η οποία θα αναλάβει το αφηγηματικό μέρος (με ελληνικούς υπέρτιτλους) του έργου «Το καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σαιν-Σανς. Το πιο γνωστό έργο του Σαιν-Σανς θα ερμηνευτεί από την Άργκεριχ και τη Θεοδοσία Ντόκου, την ανερχόμενη Ελληνίδα πιανίστρια και μαθήτριά της.

Πρόκειται για μια ορχηστρική σουίτα που αποτελείται από δεκατρείς εικόνες με εισαγωγή και φινάλε. Οι δυο τους θα ερμηνεύσουν επίσης το Κονσέρτο για δύο πιάνα του Φρανσίς Πουλένκ , ένα έργο που έμελλε να αποδοθεί στην πρώτη παρουσίασή του από τον Πουλένκ αυτοπροσώπως μαζί με τον πιανίστα Πιερ Μπερνάκ.

«Ένα έργο όλο ζωντάνια και σκέρτσο» είχε χαρακτηρίσει το «Καταραμένο Φίδι» η Άργκεριχ σε συνέντευξή της στη LifO το 2015, εξηγώντας πως μπορεί να μη συνάντησε ποτέ τον Χατζιδάκι, νιώθει όμως σαν να τον γνωρίζει μέσα από τη μουσική του και τις αφηγήσεις της Μπακοπούλου.

Όσο για το υπόλοιπο της βραδιάς, η Άργκεριχ θα ερμηνεύσει ακόμα ένα έργο, τη Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Βέλγου ρομαντικού συνθέτη Σεζάρ Φρανκ, ενώ η Ντόρα Μπακοπούλου, η επιστήθια φίλη και επίτιμη καλεσμένη της, θα μοιραστεί μαζί της αποσπάσματα από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Το καταραμένο φίδι», γραμμένο για το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου.

«Ένα έργο όλο ζωντάνια και σκέρτσο» είχε χαρακτηρίσει το «Καταραμένο Φίδι» η Άργκεριχ σε συνέντευξή της στη LifO το 2015, εξηγώντας πως μπορεί να μη συνάντησε ποτέ τον Χατζιδάκι, νιώθει όμως σαν να τον γνωρίζει μέσα από τη μουσική του και τις αφηγήσεις της Μπακοπούλου. Η γενναιοδωρία, ίδιον των πραγματικά τεράστιων καλλιτεχνών, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της, πέραν του ταλέντου της.

Αν σε εκείνη τη συνέντευξή της στη LifO η Άργκεριχ είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια για έναν νέο πιανίστα από τη Ρωσία, αυτήν τη φορά συστήνει, ουσιαστικά στην ίδια της τη χώρα, μιαν άλλη νέα πιανίστρια, τη Ροδίτισσα Θεοδοσία Ντόκου. Η πρώτη τους γνωριμία έγινε το 2009, κατά τη διάρκεια μιας οντισιόν. Έκτοτε η Άργκεριχ έγινε για την Ντόκου μέντορας, εμπνέοντάς την και καθορίζοντας εν πολλοίς το ρεπερτόριο και τις συναυλιακές της επιλογές.

Info:

13 Ιουλίου

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Martha Argerich - Θεοδοσία Ντόκου / τιμητική προσκεκλημένη: Ντόρα Μπακοπούλου

Έργα Πουλένκ, Σαιν-Σανς, Σεζάρ Φρανκ, Χατζιδάκι

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21:00

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα τρία τραγούδια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT