Τα κίτρινα πέταλα και τα κοτσάνια στα διάσημα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ έχουν αρχίσει να «μαραίνονται», σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο και το Πολυτεχνείο του Ντελφτ στην Ολλανδία.
Έπειτα από μικροσκοπική εξέταση στην μπογιά του διάσημου πίνακα (συγκεκριμένα της βερσιόν που ο Ολλανδός ζωγράφος φιλοτέχνησε τον Ιανουάριο του 1889) που εκτίθεται στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ, οι ερευνητές κατέληξαν πως ένα από τα δύο κίτρινα του χρωμίου που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος είναι φωτοευαίσθητο και έχει τάση να μετατρέπεται, με την πάροδο του χρόνου, από πολύ απαλό κίτρινο σε ώχρα ή σε πράσινο της ελιάς.
Το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα ορατό με γυμνό μάτι, σύμφωνα με τον Frederik Vanmeert, ερευνητή και υποψήφιο διδάκτορα χημείας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, αλλά θα είναι πιο έντονο όσο περνάνε τα χρόνια. Ο Vanmeert υπογράφει τη σχετική τεχνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Angewandte Chemie πριν από λίγες μέρες.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα «Ηλιοτρόπια» στο Μουσείο Βαν Γκογκ το 2016, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική χημικής χαρτογράφησης που ονομάζεται Μακροσκοπική Διάθλαση με Ακτίνες Χ, η οποία τους επιτρέπει να εντοπίσουν υλικά ανάμεσα στις χρώσεις του πίνακα, χωρίς καν να τον ακουμπήσουν.
Το ασταθές κίτρινο του χρωμίου βρίσκεται στο απαλό φόντο και στα λαμπερά πέταλα, αλλά υπάρχει και στα πράσινα κοτσάνια και στις καρδιές των λουλουδιών, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για να σκοτεινιάσει ο πίνακας, αναφέρει η μελέτη.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα «Ηλιοτρόπια» στο Μουσείο Βαν Γκογκ το 2016, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική χημικής χαρτογράφησης που ονομάζεται Μακροσκοπική Διάθλαση με Ακτίνες Χ, η οποία τους επιτρέπει να εντοπίσουν υλικά ανάμεσα στις χρώσεις του πίνακα, χωρίς καν να τον ακουμπήσουν. Έλαβαν επίσημη άδεια από το μουσείο για τη μελέτη και συνεργάστηκαν μαζί του για τα αποτελέσματα.
Ο σπουδαίος μετα-ιμπρεσιονιστής του 19ου αιώνα χρησιμοποιούσε συνθετικά χρώματα σε σωληνάρια, που ήταν καινούρια στην αγορά εκείνη την εποχή, μεταξύ άλλων τρία είδη κίτρινου του χρωμίου, δύο εκ των οποίων φαίνεται πως έχουν τάση να ξεθωριάζουν με το φως. Στα «Ηλιοτρόπια», χρησιμοποίησε δύο χρώματα, ένα από τα οποία είναι φωτοευαίσθητο.
Ο Ολλανδός ζωγράφος και οι σύγχρονοί του χρησιμοποίησαν το κίτρινο του χρωμίου στη σειρά των «Ηλιοτροπίων» και σε άλλους πίνακες, αλλά είναι άγνωστο προς το παρόν πόσοι από αυτούς θα επηρεαστούν ποιοτικά, σύμφωνα με τον Vanmeert.
Διεξάγεται ήδη συγκριτική μελέτη, γι' αυτό τον λόγο, στα «Ηλιοτρόπια» που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, καθώς, σύμφωνα με τον ερευνητή, αναμένεται να διαπιστωθεί το ίδιο πρόβλημα κι εκεί.
Το 2013, οι ερευνητές στο Μουσείο Βαν Γκογκ ανακάλυψαν ότι ένα από τα κόκκινα χρώματα που είχε χρησιμοποιήσει ο Βαν Γκογκ σε πολλές από τις δουλειές του είχε επίσης την τάση να ξεθωριάζει. Η διάσημη «Κρεβατοκάμαρα» του 1888, από την περίοδο παραμονής του στην Αρλ της Γαλλίας, έχει πλέον μπλε τοίχους, ενώ αρχικά το χρώμα ήταν μοβ, προτού η κόκκινη μπογιά ξεθωριάσει.
Η Marije Vellekoop, επικεφαλής της συλλογής και της έρευνας του Μουσείου Βαν Γκογκ, δήλωσε ότι ο καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε συχνά το κίτρινο του χρωμίου στα έργα του και πως το μουσείο εξετάζει το αποτέλεσμα και αναζητά τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
«Η πρόσφατη έρευνα μας βοήθησε να καταλάβουμε σε ποια σημεία του πίνακα είναι παρών αυτός ο τύπος κίτρινου του χρωμίου, οπότε γνωρίζουμε σε ποια σημεία να εστιάσουμε».
Με πληροφορίες από τους New York Times
σχόλια