Πατώντας αχινούς - και άλλες «στραβές» των διακοπών

Πατώντας αχινούς - και άλλες «στραβές» των διακοπών Facebook Twitter
Οι διακοπές ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μέσα στο πρόγραμμα όμως είναι και τα απρόοπτα, τα ατυχήματα, που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή.
0

Μετράτε μέρες σαν τους φαντάρους που απολύονται. Και κάποτε φτάνετε στο πολυπόθητο «μία και σήμερα». Οι διακοπές ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μέσα στο πρόγραμμα όμως είναι και τα απρόοπτα, τα ατυχήματα, που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή. Αντιμετωπίστε το καθένα με ψυχραιμία και την ενδεδειγμένη λύση, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα φορητό φαρμακείο (ειδικά αν πρόκειται να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ, μακριά από τον... πολιτισμό) και μην πηγαίνετε γυρεύοντας. Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του.

Πρόβλημα: Πάτημα αχινού

Λύση: Αποφύγετε να πατήσετε το πόδι σας, βγείτε από τη θάλασσα και απλώστε στο πονεμένο σημείο λίγο λάδι. Περιμένετε πρώτα να φουσκώσει η επιδερμίδα και μετά τραβήξτε με προσοχή μία-μία τις ακίδες του αχινού με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών.

Πρόβλημα: Έγκαυμα από τον ήλιο

Λύση: Απλώστε μια κρύα κομπρέσα στο έγκαυμα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια επουλωτική κρέμα που θα προμηθευτείτε από φαρμακείο. Σε περίπτωση που δεν έχετε κάτι άλλο στη διάθεσή σας, αλείψτε στην επιδερμίδα λίγο γιαούρτι ή οδοντόπαστα. Τα σοβαρά εγκαύματα (από τον ήλιο, τον φούρνο ή την εξάτμιση μηχανής) δεν είναι παίξε-γέλασε και πρέπει να απευθύνεστε στο τοπικό ιατρείο για να μη μολυνθούν.

Πρόβλημα: Ναυτία στο ταξίδι

Λύση: Κανείς δεν θέλει να ξεκινά τις διακοπές του με ένα κεφάλι που γυρίζει. Για να αποφύγετε τη ναυτία, στο αυτοκίνητο ή το πούλμαν καθίστε στις μπροστινές θέσεις, στο πλοίο σε κεντρικό σαλόνι (αν νιώσετε άσχημα, ξαπλώστε) και στο τρένο αποφύγετε να καθίσετε ανάποδα σε σχέση με την κατεύθυνσή του. Πριν ταξιδέψετε, τσιμπήστε κάτι ελαφρύ και στερεό, όπως μερικά κράκερ ή φρυγανιές. Αποφύγετε τα πολλά υγρά κι αν ζαλίζεστε πολύ συστηματικά φροντίστε να πάρετε εγκαίρως κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα (σε χάπι ή τσίχλα). Μέχρι να συνέλθετε, φροντίστε να αποφύγετε βαριά και πικάντικα φαγητά, γλυκίσματα, τρόφιμα ωρίμανσης και οποιοδήποτε είδος αλκοόλ.

Πρόβλημα: Γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση

Λύση: Οι ιώσεις γαστρεντερίτιδας είναι πολύ συχνές το καλοκαίρι και τα συμπτώματά τους μοιάζουν πολύ με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης, η οποία επίσης είναι συχνή λόγω της κατανάλωσης αλλοιωμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόκοιλο, πυρετό, διάρροια, κακοδιαθεσία και καλό είναι να αποφύγετε αντιδιαρροϊκά και αντιεμετικά σκευάσματα. Απευθυνθείτε σε γιατρό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της σοβαρής αφυδάτωσης και απώλειας ηλεκτρολυτών. Πιείτε αρκετά υγρά (νερό, αφεψήματα) με μικρές γουλιές και αποφύγετε τους χυμούς φρούτων (είναι όξινοι) και το γάλα. Θα χρειαστείτε αρκετή ξεκούραση, ελαφριά γεύματα (λίγο ρύζι, φρυγανιές) και κάποιο παυσίπονο ή αντιπυρετικό για τον πόνο και τον πυρετό. Αποφύγετε τις ωμές σαλάτες και το ψάρι μέχρι να συνέλθετε και κάθε είδος αλκοόλ.

Πρόβλημα: Διάστρεμμα

Λύση: Αρχικά θα χρειαστεί να βάλετε στο πονεμένο πόδι πάγο για να περιορίσετε το οίδημα και μετά να το δέσετε με επίδεσμο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να το δει γιατρός. Στα σοβαρά διαστρέμματα υπάρχει εκτεταμένη κάκωση των λεγόμενων μαλακών μορίων (στην επάνω πλευρά της φτέρνας) και αν δεν γίνει σωστή επούλωση, μπορεί να ξαναπάθετε εύκολα διάστρεμμα.

  

Πρόβλημα: Ηλίαση

Λύση: Είναι το συχνότερο πρόβλημα του καλοκαιριού και όλοι έχουμε πάθει ηλίαση μία φορά τουλάχιστον στη ζωή μας. Για να αναρρώσουμε, πρέπει να μείνουμε ξαπλωμένοι σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος, ήσυχο και σκοτεινό. Μια κρύα κομπρέσα στο κεφάλι και ένα ισχυρό αναλγητικό βοηθούν να περάσει ο πονοκέφαλος. Μετά, αποφύγετε για τουλάχιστον 4-5 ημέρες την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις θερμές ώρες. Όσο για τα παιδιά που παίζουν στην παραλία καλό είναι να προστατεύουμε το κεφάλι τους με ένα βρεγμένο καπέλο.

Πρόβλημα: Δυσκοιλιότητα

Λύση: Η αλλαγή της ρουτίνας, ακόμα και η διαφορετική ποιότητα νερού συχνά ευθύνονται για τις εντερικές δυσλειτουργίες που απειλούν να χαλάσουν τις διακοπές σας. Προτού καταφύγετε σε φάρμακα, δοκιμάστε μερικά φυσικά ελιξίρια: ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα σφηνάκι νερό, μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει στυμμένο χυμό λεμονιού. Προτιμήστε για πρωινό λίγα δαμάσκηνα ή δύο ακτινίδια (ή καταναλώστε μαρμελάδα από αυτά τα φρούτα ή μέλι). Αποφύγετε το τσάι και μην κάνετε το λάθος να καταλήγετε στο κάπνισμα για να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα.

Πρόβλημα: Κράμπα στη θάλασσα/στεριά

Λύση: Αν σας πιάσει κράμπα ενώ κολυμπάτε, ξαπλώστε ανάσκελα στο νερό με απλωμένα τα χέρια και τα πόδια και ηρεμήστε. Έπειτα, με το χέρι σας τραβήξτε προς τα πάνω τα δάχτυλα του πονεμένου ποδιού σε θέση flex μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Μετά, βγείτε κολυμπώντας αργά από τη θάλασσα. Το ίδιο κάνετε και στην ξηρά: τραβάτε προς τα πάνω τα δάχτυλα ώστε να τεντώσει ο γαστροκνήμιος μυς.

Πρόβλημα: Τσίμπημα από έντομα ή τσούχτρα

Λύση:Αν είστε αλλεργικοί και το ξέρετε, πρέπει να έχετε πάντοτε μαζί σας ενέσεις για την αποφυγή του αναφυλακτικού σοκ. Αν το έντομο άφησε το κεντρί στο δέρμα, θα πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Στην περίπτωση της τσούχτρας/μέδουσας, πρέπει να ξεβγάλετε το σώμα σας με γλυκό νερό και σε κάθε περίπτωση (είτε πρόκειται για έντομο είτε για τσούχτρα) να απλώστε ένα αντιισταμινικό στικ/τζελ ή μια αλοιφή με κορτιζόνη στο πονεμένο σημείο. Αν το τσίμπημα είναι σοβαρό, αποφύγετε να μπείτε στη θάλασσα μέχρι την επόμενη ημέρα και την έκθεση στον ήλιο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ