Πάνω από 45 ώρες δουλειάς την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη- Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πάνω από 45 ώρες δουλειάς την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη- Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο Facebook Twitter
0

Οι γυναίκες -αλλά όχι οι άνδρες- που εργάζονται περισσότερες από 45 ώρες την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη. Ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος για όσες δουλεύουν από 30 έως 40 ώρες.

Εκτιμάται ότι περίπου 439 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με διαβήτη έως το 2030, σχεδόν 50% περισσότεροι από ό,τι το 2010. Το 2015 υπολογίζεται ότι ο διαβήτης κόστισε στην παγκόσμια οικονομία 1,31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαχί Ζιλμπέρ-Ουιμέ του Κέντρου Ερευνών FRQS του Κεμπέκ και του Ινστιτούτου Εργασίας & Υγείας του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Diabetes Research & Care, ανέλυσαν στοιχεία για 7.065 εργαζόμενους ηλικίας 35 έως 74 ετών σε βάθος 12ετίας.

Οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τις ώρες εργασίας τους εβδομαδιαίως: 15-34, 35-40, 41-44 και άνω των 45 ωρών. Στη διάρκεια της μελέτης περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους εκδήλωσε διαβήτη, κυρίως άνδρες, μεγαλύτερης ηλικίας και παχύσαρκοι.

Διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες, μάλιστα φάνηκε η πιθανότητα διαβήτη να μειώνεται, όσο περισσότερο δούλευε ένας άνδρας.

Αντίθετα, για τις γυναίκες που εργάζονταν πάνω από 45 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος (63% κατά μέσο όρο) σε σχέση με εκείνες που δούλευαν 35 έως 40 ώρες.

Οι ερευνητές δεν έχουν κάποια προφανή εξήγηση για τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Μια πιθανότητα είναι ότι στην πραγματικότητα οι γυναίκες δουλεύουν ακόμη περισσότερο, αν συνυπολογισθούν οι δουλειές του νοικοκυριού και οι ευθύνες της οικογένειας, πράγμα που μπορεί να προκαλεί ένα χρόνιο στρες στον οργανισμό τους, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος ορμονικών διαταραχών και αντοχής του σώματός τους στην ινσουλίνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ