Το ελληνικό καλοκαίρι της Aleksandra Osa Facebook Twitter

Το ελληνικό καλοκαίρι της Aleksandra Osa

0

Η Aleksandra Osa είναι μια νεαρή ζωγράφος και animator πολωνικής καταγωγής που έχει επιλέξει να ζει στην Αθήνα. Τα πρόσφατα έργα της είναι γεμάτα ελληνικό καλοκαίρι και σκηνές παραλίας, με ανθρώπους λουσμένους στον ήλιο και στα χρώματα. Η Aleksandra είναι από τους ζωγράφους που συμμετείχαν στην δημιουργία της ταινίας Loving Vincent, το animation για τη ζωή και το έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ.

«Μετακόμισα στην Ελλάδα το 2016 για να βοηθήσω στην ανάπτυξη του Break Thru satellite studio το οποίο ήταν ένα από τα τρία στούντιο που δούλευαν για την ταινία Loving Vincent (τα άλλα δύο ήταν στην Πολωνία)» λέει. «Όταν τελείωσε το πρότζεκτ το 2017 αποφάσισα να μείνω στην Ελλάδα. Το να μετακομίσω εδώ ήταν το όνειρό μου για πολλά χρόνια, αλλά ο χρόνος που πέρασα δουλεύοντας για το Loving Vincent μου επέτρεψε να ανακαλύψω την «καλλιτεχνική» πλευρά της Αθήνας και να πάρω την απόφαση να μείνω.

Το καλύτερο πράγμα στην Αθήνα είναι η αίσθηση της χαλαρότητας που έχεις, που είναι πολύ διαφορετική από της βόρειας Ευρώπης. Όλα δουλεύουν πιο αργά, χωρίς συνεχή πίεση και αυστηρότητα. Αυτό είναι και το χειρότερο πράγμα εδώ.

Γεννήθηκα στην Βαρσοβία, στην Πολωνία, το 1988. Πέρασα τα πρώτα μου παιδικά χρόνια στην εξοχή, έτσι οι πρώτες μου αναμνήσεις είναι κυρίως εντυπώσεις από την φύση –πολύ πράσινα τοπία, δέντρα και χωράφια. Ο παππούς μου ήταν πρώην πολιτικός ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί νωρίς λόγω των πολιτικών αλλαγών στα '90s. Έτσι μετακόμισε στην εξοχή όπου πέρναγα τα πιο πολλά καλοκαίρια μου. Το όνειρό μου ήταν να γίνω αρχαιολόγος και να ανακαλύψω έναν χαμένο πολιτισμό.

Ως παιδί, έκανα διάφορα μαθήματα σε πολλούς τομείς, κυρίως επειδή οι γονείς μου ήταν πάντα πολυάσχολοι και προσπαθούσαν να οργανώσουν το χρόνο μου. Ένας από αυτούς ήταν τα μαθήματα ζωγραφικής. Τα ξεκίνησα όταν ήμουν έξι. Το σχέδιο και η ζωγραφική ήταν ο πιο εύκολος τρόπος για μένα να εκφράσω τις σκέψεις μου. Ακόμα και όταν έπρεπε να εξηγήσω σε κάποιον πώς δουλεύει κάτι το σχέδιο ήταν πολύ πιο εύκολο από τα λόγια. Παρόλο που δεν ήμουν κακή μαθήτρια, βαριόμουν εύκολα και χάζευα και οι δάσκαλοί μου απογοητεύονταν.


Προέρχομαι από μια οικογένεια που δεν έχει σχέση με την τέχνη. Η μητέρα μου έχει μια λογιστική εταιρεία και μία από τις πελάτισσές της ήταν ιδιοκτήτρια γκαλερί. Κάποιες φορές, όταν ήμουν παιδί, με έπαιρνε στη δουλειά της και ήμουν συχνά στην γκαλερί της. Δεν καταλάβαινα τα καλλιτεχνικά κόνσεπτ και δεν είχα καμία εκπαίδευση στον τομέα της τέχνης, αλλά αυτό το μέρος φαινόταν πολύ σοβαρό και σημαντικό για μένα, σχεδόν σαν ναός.

Τα πρώτα μουσεία που είχαν επίδραση πάνω μου ήταν τα αρχαιολογικά μουσεία. Το να βλέπω πράγματα που οι άνθρωποι δημιούργησαν πριν από πολύ καιρό με έκαναν πάντα να αισθάνομαι την αγιότητα και την σπουδαιότητα που αισθανόμουν και μέσα στη γκαλερί της φίλης της μητέρας μου. Το πρώτο έργο τέχνης που θυμάμαι είναι ένα αντίγραφο από πίνακα του Μιρό που έφτιαξε η μητέρα μου όταν ήμουν μωρό. Ήταν ο μόνος πίνακας που έφτιαξε στη ζωή της και πάντα τον απεχθανόμουν.

Κάθε μαθητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Βαρσοβία είναι υποχρεωμένος να λάβει μέρος σε μια ομαδική έκθεση κάθε έξι μήνες. Συνήθως γίνονται στον χώρο της ακαδημίας αλλά είναι σημαντικό για τους φοιτητές. Η πρώτη μου προσωπική έκθεση έγινε το 2012 στο κεντρικό κτίριο της Πολωνικής τηλεόρασης.


Το αγαπημένο μου υλικό είναι το λάδι σε καμβά. Παρόλο που το παίρνω πολύ στα σοβαρά, ετοιμάζω πάντα τους καμβάδες μόνη μου, ακολουθώντας τις δικές μου συνταγές. Νομίζω ότι η ποιότητα της τεχνικής (για τον καμβά) είναι το ίδιο σημαντική με τον πίνακα.

Το ελληνικό καλοκαίρι της Aleksandra Osa Facebook Twitter
©Aleksandra Osa

Ποια ανάγκη μου ικανοποιεί η τέχνη; Όσο και να θέλω δεν μπορώ να σου απαντήσω. Είναι κάτι που κάνω και δεν μπορώ να σταματήσω να το κάνω. Εάν δεν ζωγραφίσω για λίγο, με πιάνει κατάθλιψη. Προσπαθώ να κάνω όσο καλύτερα έργα είναι δυνατό, αλλά περισσότερο από το εκφραστώ προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι έξυπνο.

Το να δουλεύω για τη δημιουργία του Loving Vincent είχε τα καλά και τα κακά του, όπως όλες οι δουλειές. Σίγουρα ο τρόπος που δουλεύαμε ήταν μια πρόκληση για κάποιον ζωγράφο. Ως freelance ζωγράφος, δεν ήμουν συνηθισμένη σε συγκεκριμένες ώρες εργασίας και πίεση χρόνου. Αλλά από την άλλη μεριά, ζωγράφιζα κάθε μέρα, είχαμε μια θαυμάσια διεθνή ομάδα και το ίδιο το πρότζεκτ ήταν τόσο μοναδικό και ενδιαφέρον που είμαι πολύ περήφανη που είχα την ευκαιρία να δουλέψω γι' αυτό.


Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε μια σπουδαία άισθηση των χρωμάτων και αυτό είναι που εκτιμάω πιο πολύ στα έργα του. Άλλαξε την ζωγραφική για πάντα, δημιουργώντας μία δίοδο στην μοντέρνα τέχνη. Αλλά παραδέχομαι ότι μετά από δύο χρόνια που αντέγραφα το στυλ του έχω κουραστεί λίγο απ' αυτόν.

Το ελληνικό καλοκαίρι της Aleksandra Osa Facebook Twitter
©Aleksandra Osa


Τα Πολωνικά στούντιο έχουν παράδοση στα κινούμενα σχέδια και είναι παγκοσμίως διάσημα για αυτά. Έχουν δημιουργήσει ταινίες που έχουν κερδίσει Όσκαρ όπως το Tango ή το «Ο Πέτρος και ο λύκος». Ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων, όμως, είναι Τσέχος, ο Jan Švankmajer. Επίσης πάντα μου άρεσαν τα ρώσικα κινούμενα σχέδια του Igor Kovaliov ή του Yuriy Norshteyn. Η πιο αγαπημένη μου ταινία κινουμένων σχεδίων είναι «Ο Φανταστικός Πλανήτης» των Rene Laloux and Roland Topor.

Ζω μόνιμα στην Αθήνα και δεν σκέφτομαι καν να μετακομίσω. Την αγαπώ αυτή την πόλη, την ενέργειά της, το χάος της, την ιστορία της. Οι Αθηναίοι είναι τρομερά φιλικοί και ανοιχτοί. Και δεν υπάρχουν μόνο Αθηναίοι πια, έρχονται πολύ ξένοι όχι μόνο ως τουρίστες, αλλά για να ζήσουν εδώ μόνιμα. Και είναι πολύ ενδιαφέροντες άνθρωποι.

 
Το καλύτερο πράγμα στην Αθήνα είναι η αίσθηση της χαλαρότητας που έχεις, που είναι πολύ διαφορετική από της βόρειας Ευρώπης. Όλα δουλεύουν πιο αργά, χωρίς συνεχή πίεση και αυστηρότητα. Αυτό είναι και το χειρότερο πράγμα εδώ.

Το ελληνικό καλοκαίρι της Aleksandra Osa Facebook Twitter
©Aleksandra Osa


Προσπαθώ να ταξιδεύω πολύ, να διαβάζω πολύ, να μιλάω σε ανθρώπους κάθε είδους. Πάντα προσπαθώ να καταλάβω τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα ακόμα και αν είναι εντελώς διαφορετικός από τον δικό μου. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να με εμπνεύσει και να αλλάξει την γνώμη μου.

Στους πίνακές μου προσπαθώ να κάνω αναφορά στους Πολωνούς kapists, τους κολορίστες. Πιστεύω ότι το χρώμα είναι η απόλυτη ουσία της ζωγραφικής και ο τρόπος που δείχνουμε ό,τι θέλουμε να δείξουμε στα έργα μας. Δεν μπορώ να ονομάσω συγκεκριμένους ανθρώπους που με εμπνέουν. Βρίσκω τις επιρροές μου παντού- σε βιβλία, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ανθρώπους που γνωρίζω.

 
Τις σειρές με τους πίνακες με τις «ελληνικές» σκηνές τις ζωγράφισα στην Ελλάδα το 2017 και το 2018 μετά από μακροχρόνια παρατήρηση και ανάλυση της ελληνικής κουλτούρας και των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Είναι μια περιπέτεια για μένα η ασχολία μου με την χαμένη ταυτότητα, την οικονομική κρίση, την λιτότητα, τον πλούτο τις αντιφάσεις και την σύγχιση της νεοελληνικής κουλτούρας. Είναι επίσης μια προσπάθεια να δείξω «τον παράδεισο» σε έναν διαφορετικό, άγνωστο μέχρι τώρα τρόπο».

Το ελληνικό καλοκαίρι της Aleksandra Osa Facebook Twitter
©Aleksandra Osa
Το ελληνικό καλοκαίρι της Aleksandra Osa Facebook Twitter
©Aleksandra Osa
Το ελληνικό καλοκαίρι της Aleksandra Osa Facebook Twitter
©Aleksandra Osa
Το ελληνικό καλοκαίρι της Aleksandra Osa Facebook Twitter
©Aleksandra Osa

Info:

Περισσότερες πληροφορίες για την Aleksandra Osa:


https://www.saatchiart.com/aleksandraosa

facebook

Εικαστικά
0

M. Hulot

O M.Hulot είναι διευθυντής της έντυπης LIFO και δουλεύει σε αυτήν από το πρώτο φύλλο της

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Εικαστικά / Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Ένα ταξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Εικαστικά / Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη μετέφερε τη γκαλερί CAN από το Κολωνάκι στην Ομόνοια και μιλά για τη γοητεία του κέντρου και για την αρμονική συνύπαρξη με τις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην Tate Modern και Tate Britain, στα έργα της δωρεάς Δ. Δασκαλόπουλου

Εικαστικά / «Η τέχνη έχει νόημα μόνο όταν βρίσκεται σε συνδιαλλαγή»: Η Tate υποδέχεται τα έργα της δωρεάς Δασκαλόπουλου

Έργα των Louise Bourgeois, Βλάση Κανιάρη, Martin Kippenberger, Damien Hirst και πολλών ακόμα μεγάλων ονομάτων της σύγχρονης τέχνης περιλαμβάνονται στη δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και φιλοξενούνται πλέον σε νέες εκθέσεις στην Tate Modern και στην Tate Britain.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ