Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
O ιδανικός θεατής της δουλειάς μου υφίσταται: Είναι ένα φανταστικό πρόσωπο που θέλει να χρησιμοποιήσει έναν πίνακα μου ως πόρτα για ένα όνειρο, ένα μέσο να φτάσει άλλους κόσμους. Embryo's Dream, oil on linen, 2017©Alessandro Sicioldr

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr

0

Μυστήριο. Κρυμμένα μυστικά. Αινίγματα χωρίς απάντηση. Σκοτεινές μορφές που ξεπηδούν από το ασυνείδητο. Το δευτερόλεπτο πριν ανοίξεις τα μάτια σου και τελειώσει ένα ακόμα όνειρο. Οι πίνακες του Ιταλού ζωγράφου Alessandro Sicioldr σε καλούν σε ένα ταξίδι στον ιδιαίτερο κόσμο τους. Τον γνωρίζουμε καλύτερα στην συνέντευξη που παραχώρησε στο LIFO.gr

 

— Πες μας λίγα πράγματα για εσένα και το οικογενειακό σου background.

Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνέντευξη, πραγματικά εκτιμώ την ευκαιρία που μου δίνετε.

Αυτό που μπορώ να πω για εμένα είναι ότι πάντοτε ήμουν ένα άτομο που ήμουν σε επαφή περισσότερο με την φαντασία μου και τα όνειρα παρά με την πραγματικότητα. Από την παιδική μου ηλικία είχα ελάχιστο ενδιαφέρον για τον κοινό τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, τον βαρετό τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο όπου τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι, κατανοούσα ότι η φαντασία δεν ήταν κάτι αντίθετο με την πραγματικότητα, αλλά ήταν κάτι το οποίο την εμπλουτίζει και την ολοκληρώνει. Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια μας, που βασικά είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, σχεδιάζοντας και δημιουργώντας τον δικό μας κόσμο.

Γεννήθηκα σε μια αρχαία Ιταλική πόλη Tuscania, είχα μια αρκετά φυσιολογική παιδική ηλικία μέσα σε μια οικογένεια η οποία ήταν παθιασμένη με την τέχνη γενικά, ιδιαίτερα με την ζωγραφική. Ο πατέρας μου είναι ένας ρεαλιστής ζωγράφος ο οποίος χρησιμοποιεί παραδοσιακά μέσα και με δίδαξε την βάση της τεχνικής, όμως περισσότερο από όλα με βοήθησε να διαμορφώσω το δικό μου γούστο για την τέχνη και την μουσική.

Η ανθρώπινη ζωή μοιάζει με συμφωνία διαφορετικών πνευματικών καταστάσεων οι οποίες μετασχηματίζονται συνεχώς. Εάν είσαι σε αρμονία με την συμφωνία τότε θα ζεις μια έντονη και αληθινή ζωή. Αυτό μπορεί να φαίνεται ως ευτυχία αλλά το να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου μπορεί να απαιτεί θυσία και πάρα πολύ πόνο.

— Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις από την παιδική σου ηλικία;

Περισσότερο ανακαλώ μνήμες που σχετίζονται με στιγμές που πέρασα στην φύση, τα δάση, την λίμνη, την θάλασσα ή την εξοχή της Tuscania όπου ξεκίνησα να αναπτύσσω και να εξασκώ την ποιητική μου αίσθηση. Ο άνεμος που φυσούσε στους αγρούς, η σιωπή, τα μακρινά φώτα των πόλεων που έπεφταν πάνω στην λίμνη της Bolsena κάτω από τα πορφυρά σύννεφα. Οι αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας πάντοτε εμπλουτίζουν τις αισθήσεις μου. Είναι η αρχική πηγή για έναν καλλιτέχνη και έναν ποιητή που περιλαμβάνει την μαγεία και την δύναμη που συσσωρεύει κατά την διάρκεια της ανακάλυψης του κόσμου, και αποτελεί το σχήμα που θα δώσει στην ενηλικίωση του. Αυτό είναι φυσικό παρόλο που θα ήταν παράξενο και αδύνατο για έναν ενήλικα να ζει ως παιδί. Οι αναμνήσεις τις παιδικής ηλικίας είναι σημαντικές όσο είναι απλά ξεθωριασμένες αναμνήσεις κρυμμένες κάτω από απροσδιόριστες αισθήσεις.

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Fuoco Antico o La Nascita, oil on wood,2017 ©Alessandro Sicioldr
Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Persephone,s Dream, oil on wood,2017 ©Alessandro Sicioldr

— Γιατί έγινες καλλιτέχνης;

Ίσως κάποιος δεν γίνεται καλλιτέχνης, αλλά γεννιέται. Πάντοτε εξέφραζα αισθήματα και εικόνες μέσω του σχεδίου και αργότερα μέσω της ζωγραφικής έτσι πίστευα ότι αυτό είναι κάτι που έρχεται φυσικά, είναι απλά ένα σχήμα για να ζήσεις την ζωή. Οι καλλιτέχνες είναι κάποιες στιγμές εγωκεντρικοί επειδή σκέφτονται ότι είναι ανώτεροι σε σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους, όμως σκέφτομαι ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις ιδέες που έχουμε στο κεφάλι μας, απλά συμβαίνουν σε εμάς και θα πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να τις εκφράζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα αρχαία χρόνια τις αποκαλούσαν μούσες, τώρα το λέμε ασυνείδητο, όμως είναι γεγονός ότι είναι κάτι μυστηριώδες το οποίο δεν μπορούσε να ελέγξουμε. Η γνώμη μου είναι παρόμοια με αυτή του Redon: Ο καλλιτέχνης είναι ένα τυχαίο γεγονός.

—Ένα top5 με τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες και ένα σύντομο σχόλιο για τον καθένα;

Δεν μπορώ να κάνω ένα συγκεκριμένο top5 διότι αυτό αλλάζει κάθε μέρα και εξαρτάται από την διάθεση μου. Αυτοί όμως είναι μερικοί καλλιτέχνες για τους οποίους τρέφω βαθιά αγάπη.

 

1.

Rembrandt

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Ρέμπραντ, Φιλόσοφος σε διαλογισμό.

 

Ο μεγαλοπρεπέστερος ποιητής της τέχνης, είχε την δύναμη να εκφράσει την ανθρώπινη τραγωδία και λύτρωση, ένας οραματιστής που μας είπε βιβλικές, εξωτικές , ιστορίες χωρίς να ταξιδέψει έξω από το Άμστερνταμ, ο μόνος ζωγράφος ο οποίος κατάφερε να διαχειριστεί της παχιές και βρώμικες πινελιές με τέτοιο τρόπο ώστε να της οδηγήσει στην υπέρβαση, σε κάτι που είναι πιο πραγματικό από την πραγματικότητα, την ποίηση, σε έναν ύμνο της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

2.

Tiziano

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Τιτσιάνο, Διονύσια στην Άνδρο.

 

Για έναν ζωγράφο είναι άχρηστο και αδύνατο να προσπαθεί να εξηγήσει την αγάπη του για τoν Tiziano, επειδή είναι η σημαντικότερη αυθεντία της ζωγραφικής. Ήταν διαχρονικός, αγνός , σαφής και γαλήνιος. Οι πίνακες των τελευταίων χρόνων του είναι μια ολοζώντανη έμπνευση για τους σύγχρονους καλλιτέχνες.

 

3.

Odilon Redon

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Οντιλόν Ρεντόν, Η Οφιλία ανάμεσα στα λουλούδια

 

Δεν ξέρω εάν ο Odilon θα μπορούσε να συγκριθεί με τους γίγαντες της ζωγραφικής όπως ο Tiziano και ο Rembrandt, όμως έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτόν τον καλλιτέχνη, όχι μόνο για τα έργα του αλλά και για την φιλοσοφία που καθοδηγούν την τέχνη του.

 

Διάβασα την αυτοβιογραφία του εδώ και ένα χρόνο και ανακάλυψα την μορφή που θα ήθελα να έχει η φιλοσοφία μου για την τέχνη και την ζωγραφική. Ήταν μια διακήρυξη των αδιακήρυκτων ιδεών. Ο τέλειος συμβολιστής, ο ζωγράφος ο οποίος κατανοούσε ποιος ήταν ο ρόλος της ζωγραφικής την εποχή των εικόνων, του σινεμά, της φωτογραφίας: Η ζωγραφική πρέπει να αντιπροσωπεύει το μικρό, το αδιόρατο, αυτό που είναι κρυμμένο μέσα στον εαυτό του. Τα κρυμμένα μας όνειρα όπου μόνο η εικονική ποίηση μπορεί να εκφράσει. Δεν υπάρχει περισσότερη ανάγκη για ιστορική ζωγραφική ή αφηγηματική ζωγραφική, αλλά υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για ενδοσκόπηση και εσωτερική θέαση.

 

4.

Giorgione

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Τζιορτζιόνε, Προσκύνημα Των Μάγων

 

Ακόμα και εάν έζησε μια σύντομη ζωή δημιούργησε οπτική ποίηση μυστηρίου και ομορφιάς την οποία αγαπώ βαθιά.

 

5.

Piero di Cosimo

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Πιέρο ντι Κόζιμο, Ανδρομέδα

 

Δεν ξέρω γιατί αλλά αισθάνομαι μια δυνατή σύνδεση με αυτό τον ζωγράφο.

 

— Ποιος είναι ο ιδανικός θεατής της δουλειάς σου;

O ιδανικός θεατής της δουλειάς μου υφίσταται: Είναι ένα φανταστικό πρόσωπο που θέλει να χρησιμοποιήσει έναν πίνακα μου ως πόρτα για ένα όνειρο, ένα μέσο να φτάσει άλλους κόσμους. Οι πίνακες δεν μπορούν να υπάρξουν μόνοι τους είναι κατά ένα μεγάλο μέρος δημιουργήματα της φαντασίας του θεατή, έτσι είναι απαραίτητο για τον θεατή να κρατά την φαντασία του σε εγρήγορση. Δεν λέω αρκετά με τους πίνακες μου επειδή σέβομαι τον θεατή και πιστεύω ότι δεν είναι βλάκας και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να ολοκληρώσει τον πίνακα. Τι σημαίνει αυτή η σκηνή; Τι είναι κρυμμένο πίσω από το βουνό; Τι σημαίνουν τα φώτα στο βάθος; Που βρίσκεται αυτός ο κόσμος;

Το πρόβλημα με τις μοντέρνες εκφράσεις (σ.σ της τέχνης) είναι ότι λένε πάρα πολλά. Στις περισσότερες ταινίες για παράδειγμα δεν υπάρχει χώρος για τον θεατή, σου λένε τι θα συμβεί, το σενάριο αποκαλύπτει πολλά για τους χαρακτήρες, το πώς ακούγονται οι φωνές τους κ.τ.λ έτσι ο θεατής δεν υποχρεώνεται να δουλέψει την φαντασία του με αποτέλεσμα να προκύψει μια κοινή ερμηνεία αυτού που παρακολουθεί.

Είναι μια μορφή τυραννίας η οποία σε διδάσκει το πώς να σκέφτεσαι, πώς να ερμηνεύεις τον κόσμο, το οποίο είναι κάτι υποκειμενικό και δίνει στα πράγματα μια προκαθορισμένη ερμηνεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγαπώ σκηνοθέτες όπως ο Fellini και ο Lynch, οι οποίοι δημιουργούν μια αίσθηση μυστηρίου στον θεατή.

Όπως όταν διαβάζεις ένα βιβλίο που χρησιμοποιείς την φαντασία σου για να δώσεις ένα πρόσωπο στους χαρακτήρες, για να δημιουργήσεις περιβάλλοντα, σκηνικά. Χρειάζεται να φτιάξουμε περισσότερες ταινίες μέσα στο κεφάλι μας!!

— Πιστεύεις ότι η κοινωνία έχει κάποια υποχρέωση απέναντι στους καλλιτέχνες;

Πάντοτε αισθάνομαι παράξενα όταν οι λέξεις «κοινωνία» και «καλλιτέχνης» είναι στην ίδια πρόταση. Όπως προείπα το να είναι κάποιος καλλιτέχνης είναι ένα τυχαίο γεγονός και η γνώμη μου είναι ότι ο μόνος τρόπος που η τέχνη θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινωνία είναι με το να βελτιώσει τον καθένα σε ατομικό επίπεδο. Η κοινωνία θα πρέπει να υποστηρίξει τους καλλιτέχνες με έναν έμμεσο τρόπο: βελτιώνοντας τον πολιτισμό των ανθρώπων. Αυτό θα κάνει τους ανθρώπους να είναι περισσότερο ευαίσθητοι απέναντι στην τέχνη. Φυσικά εάν μια χώρα αποφασίσει να στηρίξει τους καλλιτέχνες αυτό θα είναι ένα σημάδι πολιτισμικής εξέλιξης και κάτι ωφέλιμο για την ανθρωπότητα, όμως αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί την Ιταλία όπου το να είσαι καλλιτέχνες δεν το θεωρούν και τόσο σοβαρή δουλειά.

 

— Πως ορίζεις την καλλιτεχνική επιτυχία;

Η καλλιτεχνική επιτυχία και η επιτυχία στην ζωή, την βρίσκει ένας καλλιτέχνης όταν η τέχνη του είναι σε αρμονία με την ζωή του. Η τέχνη είναι μια έκφραση της αλήθειας, συχνά προσωπικής, όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι παγκόσμια.

 

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Stanza Rossa o Annunciazione, oil on wood, 2017 ©Alessandro Sicioldr
Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Sogno Del Demiurgo, oil on wood board, 2017©Alessandro Sicioldr

 

— Ποια είναι η γνώμη σου για την άποψη ότι ένας πραγματικός καλλιτέχνες πρέπει να είναι φτωχός;

Δεν καταλαβαίνω την σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και την φτώχεια. Ένας καλλιτέχνης είναι ένα πρόσωπο το οποίο κάνει τεράστια δουλειά και σχετικά με την ζωή του μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ο Tiziano ήταν πλούσιος, ο Khnopff ήταν πλούσιος, ο Rubens ήταν πολύ πλούσιος, ο Rembrandt ήταν φτωχός, αργότερα πλούσιος, και στην συνέχεια φτωχός ξανά.

 

— Τι είναι για εσένα δυστυχία;

Πιστεύω ότι η ιδέα της ευτυχίας είναι άστοχη, όπως η ιδέα του έρωτα ή της φιλίας. Τα ανθρώπινα αισθήματα και οι σχέσεις είναι πολύπλοκα και πολύπλευρα. Είναι τραγικό λάθος να τα απλοποιείς έχοντας στερεότυπα στο μυαλό σου. Είναι η ευτυχία ικανοποίηση; Περηφάνια; Ευχαρίστηση; Ολοκλήρωση;

 

Πιστεύω ότι η ανθρώπινη ζωή μοιάζει με συμφωνία διαφορετικών πνευματικών καταστάσεων οι οποίες μετασχηματίζονται συνεχώς. Εάν είσαι σε αρμονία με την συμφωνία τότε θα ζεις μια έντονη και αληθινή ζωή. Αυτό μπορεί να φαίνεται ως ευτυχία αλλά το να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου μπορεί να απαιτεί θυσία και πάρα πολύ πόνο.

 

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
The two queens, oil on wood, 2017©Alessandro Sicioldr

 

— Στείλε ένα μήνυμα στον 16χρονο εαυτό σου.

«Δεν μπορώ να κάνω spoiler σχετικά με την ζωή σου, έτσι αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι αυτό που μπορεί να σου φαίνεται τώρα σαν λάθος δεν είναι πάντοτε αυτό που νομίζεις».

 

— Θα μπορούσες να μας στείλεις μια φωτογραφία με κάτι που αγαπάς;

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Το πρόσωπο δίπλα σε εμένα (είμαι αυτός με το μούσι χαχαχα)…η Elisa!

 

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
La Visita, charcoal on paper, 2016 ©Alessandro Sicioldr

 

Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Enigma dell'infanta,oil on linen, 2017©Alessandro Sicioldr
Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Είναι μια μορφή τυραννίας η οποία σε διδάσκει το πώς να σκέφτεσαι, πώς να ερμηνεύεις τον κόσμο, το οποίο είναι κάτι υποκειμενικό και δίνει στα πράγματα μια προκαθορισμένη ερμηνεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγαπώ σκηνοθέτες όπως ο Fellini και ο Lynch, οι οποίοι δημιουργούν μια αίσθηση μυστηρίου στον θεατή...The Isle, oil on wood, 2015 ©Alessandro Sicioldr
Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Τα αρχαία χρόνια τις αποκαλούσαν μούσες, τώρα το λέμε ασυνείδητο, όμως είναι γεγονός ότι είναι κάτι μυστηριώδες το οποίο δεν μπορούσε να ελέγξουμε...Night Chant, oil on linen, 2017 ©Alessandro Sicioldr
Τα σκοτεινά όνειρα του Alessandro Sicioldr στο LIFO.gr Facebook Twitter
Οι αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας πάντοτε εμπλουτίζουν τις αισθήσεις μου. Είναι η αρχική πηγή για έναν καλλιτέχνη... Ila's_Dream, oil on linen, 2017©Alessandro Sicioldr

Όλες οι εικόνες παραχωρήθηκαν στο LIFO.gr απο τον καλλιτέχνη για αποκλειστική χρήση. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση τους χωρίς την άδεια του.

 

Info

Alessandro Sicioldr

Εικαστικά
0

Βαγγέλης Μακρής

Ξεκίνησε να γράφει στο LIFO.gr από τους πρώτους του μήνες, με το ψευδώνυμο Vam33
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ