Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα

Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Η αυλή της Νόνας σε ταξιδεύει στη δεκαετία του '50... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0

Όταν ανοίγει ένα καινούργιο φαγάδικο στα Πετράλωνα, έχει ήδη στα χέρια του ένα πλεονέκτημα: την τοποθεσία. Τα Πετράλωνα αυτή την περίοδο συνδυάζουν τη νοσταλγικότητα της γειτονιάς μιας άλλης εποχής με το πιο σύγχρονο σημείο διασκέδασης της Αθήνας. Έτσι και το Νόνα πήρε τη θέση του σε αυτό το σκηνικό, ενισχύοντας αυτή την εικόνα με την αισθητική του. Άφθονα πλεκτά σεμεδάκια, πλακάκια ρετρό, σερβίτσια από την προίκα της γιαγιάς, κίτρινα σιδερένια τραπεζάκια και λευκές καρέκλες καφενείου. Η αυλή δίπλα ακριβώς σε ταξιδεύει στη δεκαετία του '50 και το αδιαχώρητο που επικρατούσε τη βραδιά που το επισκέφτηκα φανέρωνε ότι ο κόσμος το έχει ήδη αγκαλιάσει.

Στο φαγητό τώρα, το τηγάνι είναι ο πρωταγωνιστής στην ανοιχτή κουζίνα. Πιάτα της ώρας. Τα κεφτεδάκια (5,50) δικαιώνουν την αίσθηση του παλαιού σπιτικού που θέλει να δώσει το εστιατόριο. Αρτυμένα με μπόλικο δυόσμο και ροδοτηγανισμένα, ήταν μικρές ευωδιαστές μπουκιές που τρώγονταν ευχάριστα. Το ίδιο και οι μετσοβίτικες φλογέρες (€5,50) με τυρί που ήρθαν χρυσαφένιες, φανερώνοντας ότι αυτός που χειρίζεται το τηγάνι στην κουζίνα ξέρει καλά την τεχνική, ώστε να αποφεύγει τα «αμαρτήματα». Στο ίδιο γευστικό μήκος κύματος ήταν και τα τραγανά μπουρεκάκια μελιτζάνας (€5,50) που τα συνόδευε ντοματένια σάλτσα με δυόσμο. Τα βλίτα και τα βραστά κολοκυθάκια (€5) ήρθαν σωστά βρασμένα και σε καλή θερμοκρασία. Καλοφτιαγμένες ήταν και οι τηγανητές πατάτες σε ροδέλες με τη φλούδα τους (€4), ενισχυμένες με λιωμένο τυρί κασέρι. Από τη λίστα των κρεατικών δοκιμάσαμε τα σουτζουκάκια με γιαούρτι (€7,50) που ήταν αφράτα και με διακριτικό άρωμα του κύμινου. Τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί (€5) δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που είχαν γεννήσει και αυτό γιατί το ρύζι της γέμισης δεν ήταν η κατηγορία που τους ταιριάζει. Το Νόνα έχει και πιάτα ημέρας που παίζουν με τον βυθό, όπως αθερίνα, μύδια αχνιστά και γαριδάκι τηγανητό. Κρασί χύμα, τσίπουρα και ούζα και σέρβις ευγενικό και γρήγορο. Γλυκά του κουταλιού από τον γυναικείο συνεταιρισμό Πορταριάς Πηλίου. Το Νόνα είναι μια καλή πρόταση ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής και το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι ο εαυτός του (αν καταφέρει να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο σε βάθος χρόνου) και, προφανώς, το μαγαζί που ενδεχομένως θα ανοίξει στην επόμενη γωνία με τις ίδιες περίπου γευστικές προτάσεις.

☛Νόνα, Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, 211 4020463

 

Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Το Νόνα είναι μια καλή πρόταση ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής και το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι ο εαυτός του... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT