Η θριαμβική είσοδος στην Πόλη

Η θριαμβική είσοδος στην Πόλη Facebook Twitter
Τελικά το πλοίο παρέπλευσε τον πύργο του Λεάνδρου στην Ασιατική ακτή και σταμάτησε για λίγα λεπτά στα ανοικτά του Σαράι Μπουρνού. Απέναντί μας η είσοδος του Βοσπόρου με την Πρώτη Γέφυρα.
0

Συγχώρεσέ με για τη διακοπή των πολλών ημερών. Με τάβλιασε η γρίππη των χοίρων (ή μία παραλλαγή της, ανάλογα με το γιατρό) για δυόμισι βδομάδες. Αλλά έτσι σου λένε είν' αυτά. Ταξιδεύεις στα πιο απίθανα μέρη και δεν παθαίνεις τίποτα. Γύρω σου παρελαύνουν χολέρες, δυσεντερίες, τέτανοι, μαλάριες και ζωύφια χαμερπή και δηλητηριώδη, αλλά έχεις την προσοχή σου στο έπακρο και προσέχεις κάθε σου βήμα. Διασχίζεις έτσι αλώβητος τα άγνωστα νερά.

Εκεί που την παθαίνεις είναι στα οικεία μέρη. Εφησυχάζεις, και ιοί και ασθένειες κάθε λογής σου την πέφτουν στα μουλωχτά. Στην Αθήνα ή τη Ζάκυνθο, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την άρπαξα λίγο πριν το Πάσχα τη διάσημη αυτή γρίππη. Αν αναρωτιόσουν σε διαβεβαιώ, όχι, δεν έχει εξαφανιστεί και σου στέλνει τους χαιρέκακους χαιρετισμούς της. Και μη χοιρό-τερα θα μου πεις. Αν μη τι άλλο τόσες μέρες ανήμπορος να γράψω ή να διαβάσω, βαρέθηκα θανασίμως. Η πλήξη στο απόλυτό της και η εξάντληση σε βαθμό πρωτόγνωρο.

Κατάλαβα ξαφνικά πως δεν ήξερα τίποτε για την Πόλη, σημερινή ή ιστορική, και ντράπηκα. Δεν είναι παράδοξο να χεις φάει Λονδίνο, Παρίσι, Βαρκελώνη με το κουτάλι, να χεις ταξιδέψει σε πολύ μακρινότερα μέρη, και μιας πόλης τόσο κοντινής, τόσο συνδεδεμένης με τη δική σου ιστορία, να μην έχεις καλοκοιτάξει ούτε το χάρτη της;

Και διασκεδάζω κάθε φορά που, έτσι για να περνά η ώρα, ανακαλώ τις μέρες εκείνες του 2001 που δούλευα στο κρουαζιερόπλοιο. Γελάω σαν θυμάμαι πόσο στράβωσα, όταν η δεύτερη Ιντιφάντα και τα συνεχή τυφλά χτυπήματα αυτοκτονίας στο Ισραήλ μας έκλειναν τη Μέση Ανατολή. Αντί να προσθέσει στο κλασικό δρομολόγιο νησιά-τουρκικά παράλια τη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ, που πέθαινα τότε να ξαναπερπατήσω, η εταιρία άλλαξε τα σχέδιά της και διάλεξε την Κωνσταντινούπολη.

Από την παιδική μου επίσκεψη εκεί δεν είχα καλές μνήμες, ενώ ο προορισμός δε μου διήγειρε την περιέργεια. Το πήρα όμως απόφαση – μπορούσα κι αλλιώς; – κι άρχισα το διάβασμα για την Πόλη. Ας μάθω τίποτα, σκέφτηκα, να αξιοποιήσω την περιέργειά μου κατά τη μιάμιση μέρα που το πλοίο θα άραζε στο Γαλατά.

Πρέπει να σου πω πως όταν περνάς την κάθε σου μέρα μέσα σε ένα πλοίο, μήνες ολόκληρους, αυτές οι περιοδικές έξοδοι είναι μια αλλαγή που την καρτεράς γεμάτος ανυπομονησία. Καθώς δούλευα στο λογιστήριο (όχι, ας πούμε, ως ξεναγός), στα περισσότερα νησιά η έξοδός μου στο πλοίο περιοριζόταν σε μια επίσκεψη στο τοπικό λιμεναρχείο. Επί μήνες στη Σαντορίνη δεν κατέβηκα ποτέ, στη Μύκονο ελάχιστα, στην Πάτμο και το Ρέθυμνο για καμμιά βουτιά κοντά στο λιμάνι.

Μόνο στη Ρόδο, μια φορά την εβδομάδα, χανόμουν για τρεις – τέσσερις ώρες στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης μαγεμένος. Γνώρισα τα στενά αυτά με τα μεσαιωνικά σπίτια ένα ένα, ξετρύπωσα όλες τις βυζαντινές και ιπποτικές εκκλησίες, τις συναγωγές και τα τεμένη, ξεχασμένα αρχοντόσπιτα και καταρρέοντα λουτρά. Γνώρισα τη Λουτσία Μοντιάνο, την Εβραία γιαγιά που φυλούσε τη Συναγωγή, μια από τους ελάχιστους Ροδίτες Εβραίους που απέμεναν στο νησί. Ζει άραγε ακόμη; Και την Αϊσέ Χανούμ, μια ηλικιωμένη Τούρκισσα της Παλιάς Πόλης, που με κερνούσε κάθε φορά τούρκικο καφέ και ξυλάκι παγωτό όποτε περνούσα να της κάνω επίσκεψη. Και μου λεγε και τον καφέ. Άραγε στο stop-over στην Πόλη, πολύ μακρύτερο χρονικά από τη σκάλα στη Ρόδο, τι εκπλήξεις με περίμεναν;

Η θριαμβική είσοδος στην Πόλη Facebook Twitter
Χαράματα το πλοίο μπήκε στα Δαρδανέλλια και ο διάλος μπήκε μέσα μου.

Οι πρώτες εκπλήξεις άρχισαν με το διάβασμα. Έστειλα στον πατέρα μου στην Αθήνα να μου ψωνίσει οδηγούς. Με συνάντησε στον Πειραιά και, πέρα από τον Lonely Planet (γεμάτο πρακτικές πληροφορίες και στεγνό κατά τα λοιπά), μου έφερε δύο γαλλικούς οδηγούς. Πραγματικά δε θυμάμαι ποιοι ήταν, καθώς ηλιθιωδώς τους έχασα σε κάποια μετακόμιση. Διαβάζοντας λοιπόν στο πλοίο, η Πόλη άρχισε γρήγορα να με ερεθίζει.

Από το παιδικό μου ταξίδι, περιττό να σου πω, κρατούσα ελάχιστες και απολύτως ακαθόριστες εικόνες. Είχα βέβαια διαβάσει τη Λωξάνδρα και το Λεωνή (το ωραιότερο ημι-αυτοβιογραφικό έργο που έχει γραφεί για την Πόλη), είχα ακούσει για «την ωραίαν του Πέραν» και δει την ταινία Τόπκαπι. Άλλο όμως είναι να διαβάζεις για τη Μεγάλη Οδό του Πέραν σε ένα βιβλίο, που μάλιστα δεν την περιγράφει, και άλλο να τη δεις. Άλλο να διαβάζεις για τα βαποράκια των συγκοινωνιών της Πόλης και άλλο να βρεθείς μέσα τους.

Οι οδηγοί με βοήθησαν να κατατοπιστώ στην ιδιαίτερα περίπλοκη Πολίτικη τοπογραφία, όπου τρεις υδάτινες μάζες χωρίζουν τρεις διακριτές ζώνες ξηράς. Διάβασα για το γενοβέζικο παρελθόν του Γαλατά, για το μεγαλοαστικό και κοσμοπολίτικο Σταυροδρόμι του Πέραν. Ο οδηγοί με πληροφορούσαν πως ολόκληρες νησίδες αρχιτεκτονικής της Μπελ Επόκ στέκονταν σχεδόν ακέραιες στο κέντρο της Πόλης, που ήταν εξάλλου γεμάτο με τις μνήμες ενός κοσμοπολιτισμού που πεθαίνει, αλλά δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί ολοκληρωτικά: έβλεπα τους χάρτες γεμάτους εκκλησίες όλων των δογμάτων και συναγωγές. Ξετρύπωσα δύο Βυζαντινά παλάτια που δεν είχα ιδέα πως σώζονταν, και έμεινα εμβρόνητος με τις φωτογραφίες των ψηφιδωτών στη Μονή της Χώρας.

Κατάλαβα ξαφνικά πως δεν ήξερα τίποτε για την Πόλη, σημερινή ή ιστορική, και ντράπηκα. Δεν είναι παράδοξο να χεις φάει Λονδίνο, Παρίσι, Βαρκελώνη με το κουτάλι, να χεις ταξιδέψει σε πολύ μακρινότερα μέρη, και μιας πόλης τόσο κοντινής, τόσο συνδεδεμένης με τη δική σου ιστορία, να μην έχεις καλοκοιτάξει ούτε το χάρτη της; Παραδέχτηκα πως είναι. Είναι λες και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την Έξοδο, μετά τη φυγή από την Πόλη σε αλλεπάλληλα κύματα οι Έλληνες της γύρισαν την πλάτη. Έκαναν την κατάρα του δημοτικού τραγουδιού, που καλεί τον ήλιο να μην ξαναφέξει στην Πόλη. Και τη λατρεία της Κωνσταντινούπολης διαδέχτηκε η επιδεικτική αδιαφορία, που κράτησε δεκαετίες, για την Ιστάνμπουλ του σήμερα....

Η θριαμβική είσοδος στην Πόλη Facebook Twitter
Καθώς πλησιάζαμε στην πόλη των Δαρδανελλίων, ο Ύπαρχος με πέτυχε στο κατάστρωμα και μου έδωσε τα κυάλια να δω καλύτερα το φρούριο του Κιλίτ Μπαχίρ, την κλείδα της θαλάσσης, που έχει σχήμα καρδιάς.

Σοκ πρώτο λοιπόν οι οδηγοί. Η διάθεσή μου άλλαξε ριζικά – μέσα σε λίγες μέρες άρχισα να ανυπομονώ να φτάσω στην Κωνσταντινούπολη. Δεύτερο σοκ, ακόμα μεγαλύτερο, ήταν η θριαμβική είσοδος στην πόλη αυτή των δύο ηπείρων. Είχα την τύχη – χάρη στο κρουαζιερόπλοιο – να την προσπελάσω με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο: δια θαλάσσης, ανεβαίνοντας τα Δαρδανέλλια και διασχίζοντας τη θάλασσα του Μαρμαρά. Οι περισσότεροι δεν έχουν το χρόνο ή δε βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν αυτό το ταξίδι, και, για να σου πω την αλήθεια, δεν έχω ιδέα αν υπάρχουν ακόμη κρουαζιερόπλοια που από τον Πειραιά πηγαίνουν στην Πόλη. Ένα πράγμα έχω μόνο να σου πω, αν ποτέ σου δοθεί η ευκαιρία να κάνεις αυτή τη διαδρομή να μην την χάσεις!

Χαράματα το πλοίο μπήκε στα Δαρδανέλλια και ο διάλος μπήκε μέσα μου. Δεν μπορούσα να καθίσω στην καρέκλα, έβγαινα στο κατάστρωμα συνέχεια και χάζευα τη θέα. Ο αρχιλογιστής με συνελάμβανε κάθε τόσο να ατενίζω. «Πάλι εδώ είσαι εσύ; Μμμμμ». Αυτό ήταν το στοχαστικό μούγκρισμα. Ο αρχιλογιστής είχε δύο, το στοχαστικό και το απειλητικό, και ήταν must να ξέρεις να τα ξεχωρίζεις, γιατί το δεύτερο προμήνυε μπόρα. Προς το παρόν, πάντως, διασκέδαζε με το έκδηλο και αδηφάγο ενδιαφέρον μου. «Τι έγινε; Δε θέλαμε να πάμε και τώρα ανυπομονούμε;»

Τα Δαρδανέλλια, μια στενή υδάτινη λεωφόρος γεμάτη μεγάλα πλοία, και γύρω μας κι από τις δυο πλευρές η στεριά. Καθώς πλησιάζαμε στην πόλη των Δαρδανελλίων, ο Ύπαρχος με πέτυχε στο κατάστρωμα και μου έδωσε τα κυάλια να δω καλύτερα το φρούριο του Κιλίτ Μπαχίρ, την κλείδα της θαλάσσης, που έχει σχήμα καρδιάς.

Η θάλασσα του Μαρμαρά, δικαιολογώντας το όνομά της, απλώθηκε ολόγυρά μας σαν απέραντη πλάκα από στιλπνό γαλάζιο μάρμαρο. Το παραμικρό ίχνος κυματισμού δεν τάραζε τη λεία της επιφάνεια. Η δουλειά στο λογιστήριο ελάχιστη και εγώ ανεβοκατέβαινα στο κατάστρωμα. Μέχρι το απόγευμα πλέαμε πάνω στο στιλπνό γαλάζιο μάρμαρο, ώσπου ξαφνικά φάνηκαν – πρώτα στην Ευρώπη – οι συνοικίες της αχανούς μεγαλούπολης.

Η θριαμβική είσοδος στην Πόλη Facebook Twitter
Τα Δαρδανέλλια, μια στενή υδάτινη λεωφόρος γεμάτη μεγάλα πλοία, και γύρω μας κι από τις δυο πλευρές η στεριά.

Αργότερα, πολύ αργότερα, φάνηκαν τα Πριγκηπόνησα, δασωμένοι βράχοι που νομίζεις κάποιος τους έσπειρε μες στο νερό, ενώ το πλοίο αγκυροβόλησε στο Γαλατά δύο και πλέον ώρες αφού φάνηκαν τα πρώτα προάστεια. Τότε δεν είχα ακόμη εξοικειωθεί με το πόσο τεράστια είναι μια μητροπολιτική έκταση δεκαεπτά εκατομμυρίων. Σήμερα το τεράστιο μέγεθός της το συνειδητοποιώ καθώς βλέπω το πολύχρωμο, κακοχυμένο τσιμέντο της να απλώνεται για χιλιόμετρα στη βαρετή, γκρίζα πεδιάδα της Θράκης.

Όσο πλησιάζαμε τόσο ανυπομονούσα, και ανεβοκατέβαινα από το λογιστήριο στα πάνω καταστρώματα. Τελικά το πλοίο πέρασε μπροστά από την ιστορική χερσόνησο, παρέπλευσε τον πύργο του Λεάνδρου στην Ασιατική ακτή και σταμάτησε για λίγα λεπτά στα ανοικτά του Σαράι Μπουρνού. Απέναντί μας η είσοδος του Βοσπόρου με την Πρώτη Γέφυρα. Η Μαρλέν, η ξεναγός, εξηγούσε στους επιβάτες τι έβλεπαν να απλώνεται γύρω τους. ανάμεσά τους είχα τρυπώσει κι εγώ στο πάνω κατάστρωμα, στήλη άλατος μπροστά στην ασύλληπτη ομορφιά. Το κρουαζιερόπλοιο παρέπλευσε τελικά το Σαράι Μπουρνού, μπήκε στην είσοδο του Κερατίου και στάθμευσε στο Γαλατά. Η καρδιά μου χτυπούσε μανιωδώς όταν γύρισα στο λογιστήριο. Πολλή ώρα έλειπες, είπε ο αρχιλογιστής και μούγκρισε, αλλά πάλι δεν ήταν το απειλητικό. Μάλλον τον διασκέδαζε η περίπτωσή μου.

Τελείωσα όσες εκκρεμότητες είχα με μια ταχύτητα που με εντυπωσίασε και μένα τον ίδιο. Οι άλλοι λογιστές έπαιζαν χαρτιά, βαριούνταν, δεν είχαν διάθεση να βγουν. Πήρα το πάσο που μας είχαν μοιράσει σε όλο το πλήρωμα και που είχε θέση διαβατηρίου (το αυθεντικό το είχαμε φυλάξει) και κατέβηκα στην προκυμαία του Γαλατά. Πέρασα τα τελωνεία και βγήκα στην Πόλη. Και τότε άλλαξαν τα πάντα. Γιατί προκειμένου για την Πόλη δεν είναι ο πηγαιμός, παρότι τόσο εντυπωσιακός, που αξίζει περισσότερο, αλλά η ίδια η Ιθάκη.

___________

Από τη στήλη που διατηρούσε ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας στo LIFO.gr «Life of a nomad»

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν η περίοδος του Βυζαντίου ήταν τόσο σκοτεινή, γιατί ανέδειξε έναν τόσο σημαντικό πολιτισμό;

Βιβλίο / Αν η περίοδος του Βυζαντίου ήταν τόσο σκοτεινή, γιατί ανέδειξε έναν τόσο σημαντικό πολιτισμό;

Στο βιβλίο του «Βυζάντιο, Ένας άγνωστος κόσμος» (εκδ. Μεταίχμιο) ο Τζόναθαν Χάρις αποκαλύπτει με τρόπο γλαφυρό τις αντιφάσεις του βυζαντινού πολιτισμού
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ξεπέρασε σε μεγαλείο τον Ναό του Σολομώντα»: 10 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την Αγία Σοφία

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Ξεπέρασε σε μεγαλείο τον Ναό του Σολομώντα»: 10 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την Αγία Σοφία

Σαν σήμερα το 537 τελούνται τα λαμπρά θυρανοίξια του ναού στην Κωνσταντινούπολη και αποδίδεται στον Ιουστινιανό η περίφημη φράση «Νενίκηκά σε Σολομών»
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT