Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter

Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη

0

Όταν κανόνιζα το ταξίδι μου στη Ζανζιβάρη φανταζόμουν ότι θα είμαι όλη μέρα σε μία ξαπλώστρα αγναντεύοντας κάποια εξωτική παραλία γεγονός που πράγματι συνέβη, αλλά μόνο εν μέρει.

Η πρώτη επαφή με τους ντόπιους έγινε πολύ άμεσα με ένα ποτό σε κοντινό μπαράκι από εκεί που θα έμενα στη Στόουν Τάουν. Αργότερα, φτάνοντας στο διαμέρισμα μου είδα αρκετές εικόνες που μου φάνηκαν απόκοσμες λόγω του ότι δεν υπήρχε φωτισμός στους δρόμους. Όταν ξημέρωσε, το σκηνικό άλλαξε. Οι δρόμοι και τα εκατοντάδες σοκάκια στην παλιά πόλη έμοιαζαν όλα να κρύβουν μια ιστορία που με καλούσαν να την ανακαλύψω.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν φτάσαμε στην καλύτερη παράλια της Ζανζιβαρης. Από την Στόουν Τάουν φτάνοντας με καραβάκι μέσα σε 25 λεπτά στην Νακουπέντα, ένα διαμάντι λευκής άμμου στην μέση του Ινδικού Ωκεανού που σχηματίζει μια γραμμή. Στα σουαχίλι "Nakupenda" σημαίνει "Σ αγαπώ" ονομασία καθόλου τυχαία διότι αποκλείεται να μην αγαπήσεις αυτό το μέρος.

Εξοικειώθηκα αμέσως με τους κατοίκους. Είναι ένας από τους πιο φιλόξενους λαούς που έχω γνωρίσει. Περήφανοι και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη λέγοντας σου «Jambo» δηλαδή «γεια σου» ή «Caribou» που σημαίνει «καλωσόρισες» στα σουαχίλι. Ζουν χωρίς πολλές ανέσεις, αρκετά φτωχικά, χωρίς όμως η φτώχεια να τους στερεί την παιδεία και την ευγένεια.

Στην περιοχή κατοικούν και αρκετοί από την φυλή των Μασάι που μεταναστεύουν από την ανατολική Αφρική, με τις παραδοσιακές φορεσιές και πάντα τα όπλα τους περασμένα στη μέση.

Η επαφή μαζί τους ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Σημειωτέων ότι ο τρόπος ζωής τους προστατεύεται από την Unesco. Άνθρωποι που ασχολούνται κατεξοχήν με την κτηνοτροφία και τρέφονται αποκλειστικά με το κρέας και το γάλα της αγελάδας. Λάος νομαδικός και μοναδικός. Ευγενικοί και ανοιχτοί στο να σου μεταδώσουν όποια πληροφορία θες για τον τρόπο ζωής τους. Σε κάνουν να θες να γίνεις ένα μαζί τους.

Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Η επαφή μαζί τους ήταν μια εμπειρία ζωής. Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography

Τις μέρες που έμεινα εκεί κυκλοφορούσα κι εγώ με την παραδοσιακή φορεσιά τους που συνήθως είναι σε μπλε και κόκκινες αποχρώσεις.

Γενικά, η χώρα φημίζεται για τα μπαχαρικά της. Μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τις σημαντικότερες πηγές πλούτου για τη Ζανζιβάρη. Τα καταλαβαίνεις στη γεύση δοκιμάζοντας την παραδοσιακή κουζίνα. Κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο (που κυρίως είναι στο νησί Πέμπα), μοσχοκάρυδο, κουρκουμάς, βανίλια και μαύρο πιπέρι. Τα συνδυάζουν με αστακούς καλαμάρια, χταπόδια, ψάρια, γαρίδες, ρύζι και ζυμαρικά. Ο αστακός, το πιο ακριβό πιάτο στη χώρα κόστιζε κάτω από δέκα ευρώ.

Όσο αφορά την ιστορία του τόπου, η Ζανζιβάρη αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα δουλεμπορίου στην ανατολική Αφρική. Σε αυτή την περιοχή πουλήθηκαν σαν σκλάβοι αρκετοί Αφρικανοί κυρίως από την κεντρική Αφρική με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες δουλείες, κυρίως σε φυτείες των νησιών του Ινδικού Ωκεανού που ανήκαν σε Ευρωπαίους αποικιοκράτες. Σήμερα, στον χώρο της παλιάς αγοράς των σκλάβων, εκεί που γινόταν το σκλαβοπάζαρο, υπάρχει πλέον μια αγγλικανική εκκλησία αλλά και μια βαριά ατμόσφαιρα. Αποκλείεται να μην νιώσεις ανατριχίλα κοιτάζοντας αυτό το μέρος.

Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Ευγενικοί και ανοιχτοί στο να σου μεταδώσουν όποια πληροφορία θες για τον τρόπο ζωής τους. Σε κάνουν να θες να γίνεις ένας μ' αυτούς. Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography

Το 95% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι όμως συγκριτικά με άλλες μουσουλμανικές χώρες μπορεί κανείς να πει ότι είναι λίγο πιο ελαστικοί, ειδικά στο θέμα ενδυμασίας. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν ταμπέλες, ειδικά εντός των οικισμών, που σου εξηγούν ποια σημεία του σώματος σου πρέπει να έχεις καλυμμένα. 

Οι καλύτερες παραλίες βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού με τη λευκή άμμο σαν αλεύρι, το τιρκουάζ χρώμα της θάλασσας και το νερό δροσερό όσο πρέπει. Παντού υπάρχουν διάφορων ειδών κοχύλια και πιο μέσα τεράστιοι κατακόκκινοι αστερίες.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που φτάσαμε στην καλύτερη παράλια της Ζανζιβάρη, τη Νακουπέντα. Είναι προσβάσιμη με καραβάκι από τη Στόουν Τάουν και η διαδρομή διαρκεί 25 λεπτά. Στα σουαχίλι η λέξη «nakupenda» σημαίνει «σ' αγαπώ», ονομασία καθόλου τυχαία διότι αποκλείεται να μην αγαπήσεις αυτό το μέρος.

Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Οι καλύτερες παραλίες βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού με την λευκή άμμο που μοιάζει με αλεύρι, το τιρκουάζ χρώμα της θάλασσας και το νερό, δροσερό όσο πρέπει. Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Οι αμέριμνες μέρες μου στη Ζανζιβάρη Facebook Twitter
Φωτo: Stelios Michelis/Enclosure Photography
Ταξίδια
0

Μερόπη Κοκκίνη

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο Έλληνες φωτογράφοι ανακαλύπτουν το Λάος και την Καμπότζη

Ταξίδια / Δύο Έλληνες φωτογράφοι ανακαλύπτουν το Λάος και την Καμπότζη

Μοναδικοί καταρράκτες, ναοί εκπληκτικής ομορφιάς και μια ολότελα διαφορετική από τη δυτική καθημερινότητα, στο ταξίδι του Κοσμά Κουμιανού και του Κώστα Ποταμίτη στη νοτιοανατολική Ασία
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ