Μικρό αντίο στον Κώστα Πανιάρα (1934 Κιάτο Κορινθίας - 2014 Αθήνα)

Μικρό αντίο στον Κώστα Πανιάρα (1934 Κιάτο Κορινθίας - 2014 Αθήνα) Facebook Twitter
1
Μικρό αντίο στον Κώστα Πανιάρα (1934 Κιάτο Κορινθίας - 2014 Αθήνα) Facebook Twitter

Γεννημένος στο Κιάτο Κορινθίας σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα κοντά στην Ελένη Ζογγολοπούλου. Το 1956 παρουσίασε την πρώτη του έκθεση στην Αθήνα και λίγο μετά εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στην École des Beaux-Arts λιθογραφία, ζωγραφική με τον Αντρέ Λοτ, ψηφιδωτό και φρέσκο με τον Τζίνο Σεβερινί. Κέντρο της διεθνούς τέχνης το μεταπολεμικό Παρίσι του έδωσε όλα όσα χρειαζόταν για να εξελιχτεί καλλιτεχνικά. Τη μεγάλη γνώση, την ελευθερία έκφρασης, την απομόνωση να πειραματιστεί, τον διάλογο με τους ομότεχνους του, τις σπουδαίες γκαλερί. Σύντομα άρχισε να πηγαινοέρχεται στη Νέα Υόρκη, η μητρόπολη η οποία επίσης έμελε να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του όπου ο Αλέξανδρος Ιόλας τον πήρε υπό την προστασία του κι άρχισε να του οργανώνει εκθέσεις. Αμέτρητες παραγγελίες, μεγάλη παραγωγή συχνά μεγάλης κλίμακας. Τότε ήταν που ξεκίνησε και τα ταξίδια του στην Άπω Ανατολή και την Περσία. Μετά από είκοσι χρόνια το 1975 η νοσταλγία τον έκανε να επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα, αν και ποτέ δεν την είχε εγκαταλείψει καθώς συχνά λάμβανε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.

Μικρό αντίο στον Κώστα Πανιάρα (1934 Κιάτο Κορινθίας - 2014 Αθήνα) Facebook Twitter
Πανιάρας Κώστας (1934 )Μέρα και νύχτα, 1983Από τη σειρά "Μέρα και νύχτα"Βινύλ σε μουσαμά , 200 x 100 εκ.Αρ. έργου: Π.6878Eθνική Πινακοθήκη

Eνέταξε τη ζωγραφική και τη γλυπτική του σε εγκαταστάσεις/ installations και γλυπτικά περιβάλλοντα όπου οι συμβολισμοί και η κυριαρχία των χρωμάτων υπογράμμιζαν την αδιαμφισβήτητη ταυτότητα του.

Μικρό αντίο στον Κώστα Πανιάρα (1934 Κιάτο Κορινθίας - 2014 Αθήνα) Facebook Twitter
Έργο από την έκθεση «Πέντε, επί Πέντε, επί Πέντε»


Αντισυμβατικός, φαντασμαγορικός, η ζωγραφική του - συνθέσεις επάνω σε μεγάλες επιφάνειες-, χαρακτηρίζεται από τους έντονους, σχεδόν εκτυφλωτικούς χρωματισμούς, το κόκκινο, το μπλε, το λευκό αλλά και η υπόλοιπη παλέτα, πράσινο και κίτρινο, όπως επίσης το χρώμα του χρυσού και το ασημιού. Συχνά χρησιμοποιούσε πτυχωτό πλαστικό σπάζοντας την παραδοσιακή φόρμα των ταμπλό κι έτσι προσδίδοντας στα έργα του ανάγλυφη, κυματιστή μορφή. Πάντα σε αναζήτηση του ελληνικού ψυχισμού και του ελληνικού τοπίου με μία παράδοξη, ανεικονική, και μεταφυσική αναπαράσταση του. Το ίδιο εφάρμοζε και στα γλυπτά του που παραπέμπουν στην κλασσική ελληνική αγαλματοποιία αλλά με την επέμβαση χρωμάτων προκαλώντας τη διαφορετική ερμηνεία τους. Σε μία διάθεση να απλώσει τη δημιουργικότητα του ενέταξε τη ζωγραφική και τη γλυπτική του σε εγκαταστάσεις/ installations και γλυπτικά περιβάλλοντα όπου οι συμβολισμοί και η κυριαρχία των χρωμάτων υπογράμμιζαν την αδιαμφισβήτητη ταυτότητα του.

Μικρό αντίο στον Κώστα Πανιάρα (1934 Κιάτο Κορινθίας - 2014 Αθήνα) Facebook Twitter
Πίνακας από τη σειρά έργων «Οι Εποχές, ένα πρόσχημα»


Το 1984 η Πινακοθήκη Πιερίδη οργάνωσε και παρουσίασε αναδρομική έκθεση του έργου του. Παρόλ' αυτά δεν έπαψε να δημιουργεί και να εκθέτει ακατάπαυστα ενώ τα τελευταία χρόνια είχε δηλώσει ότι πολύ θα τον διασκέδαζε να μπορούσε να ζωγραφίσει με νέα παιδιά γκραφίτι στους τοίχους της πόλης! Απεβίωσε χθες Τρίτη 14 Οκτωβρίου, σε ηλικία 80 χρονών.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ένας πολύ σημαντικός καλλιτέχνης που είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και ως άνθρωπο. Πάντα προσηνής και ευγενικός. Και με ωραία πράγματα να σου πει και να μοιραστεί μαζί σου.