Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια

Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
1
Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
Το εσωτερικό της αίθουσας

Μια καινούργια και εξαιρετικά δαπανηρή αίθουσα συναυλιών έκανε χθες τα VIP εγκαίνιά της. Ο αρχιτέκτονας του κτιρίου Ζαν Νουβέλ, σνόμπαρε το opening, με τη δήλωση ότι η Philharmonie δεν είναι ακόμα έτοιμη.

Ο Νουβέλ κέρδισε το 2008 το πρώτο παγκόσμιο βραβείο αρχιτεκτονικής, το βραβείο Pritzker. Το άνοιγμα της Philharmonie, στην περιοχή του βορειοανατολικού Παρισιού είχε σαν σκοπό να προσελκύσει όλη την αφρόκρεμα της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του Παρισιού συμπεριλαμβανομένου και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ενώ θεωρείται ένα μεγάλο έργο σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο συγκρότημα το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 2.400 άτομα στην κεντρική σάλα και τα θεωρεία του, πήρε οκτώ χρόνια και 386 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο χρήμα και ξεπέρασε τον προϋπολογισμό του 300% από την αρχική εκτίμηση. Τα εγκαίνια έγιναν ενώ οι εργάτες ακόμα δουλεύουν και το κτίριο είναι ανοικτό κόντρα στις αρχιτεκτονικές και τεχνικές απαιτήσεις.

Ο στόχος της Philharmonie είναι να προσελκύσει ένα ακροατήριο νεότερο από τους γκριζομάλληδες που παρακολουθούν συνήθως συναυλίες κλασσικής μουσικής στο Παρίσι

Ο διευθυντής της Philharmonie, Laurent Bayle, εξήγησε σε μια συνέντευξη με την εφημερίδα Le Parisien ότι θα ήταν πάρα πολύ δαπανηρό να καθυστερήσουν τα εγκαίνια. "Έχουμε ήδη καθυστερήσει το άνοιγμα κατά έξι μήνες. Μια νέα καθυστέρηση θα κοστίσει πολλά χρήματα και δημιουργεί προβλήματα, επειδή το (ορχηστρικό) πρόγραμμα ολοκληρώθηκε ένα και ενάμιση χρόνο πριν», δήλωσε.

"Η περιφρόνηση για τον αρχιτέκτονα του πιο σημαντικού γαλλικού πολιτιστικού προγράμματος στην αρχή αυτού του αιώνα αποκλείει την παρουσία μου από τα εγκαίνια" δήλωσε ο Ζαν Νουβέλ. Η δημιουργία του Νουβέλ χαιρετίστηκε ως ένα «Κέντρο Πομπιντού της μουσικής", κάνοντας έναν παραλληλισμό ανάμεσα στο υπερσύγχρονο κτίριο της Philharmonie και την από το 1977 πολυεπίπεδη γκαλερί του Παρισιού, από σωλήνες και γυαλί στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
H μακέτα του Ζαν Νουβέλ με τον κόσμο να περπατά στην οροφή της Philarmonie

Ο στόχος της Philharmonie είναι να προσελκύσει ένα ακροατήριο νεότερο από τους γκριζομάλληδες που παρακολουθούν συνήθως συναυλίες κλασσικής μουσικής στο Παρίσι, θέση που κατείχε προηγουμένως η σε στιλ Μπελ Επόκ Salle Pleyel στην άλλη πλευρά της πόλης, κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Καθώς επίσης να προσελκύσει κόσμο για τις σύγχρονες συναυλίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ποπ, ροκ και τζαζ. Οι άνθρωποι θα μπορούν να περπατούν και στην οροφή της.

Η ακουστική της κύριας αίθουσας του Philharmonie έχει σχεδιαστεί από δύο ιδιοφυείς στον τομέα τους: Τον Χάρολντ Μάρσαλ από τη Νέα Ζηλανδία και τον Yasuhisa Toyota από την Ιαπωνία. Το εσωτερικό μοιάζει με στάδιο που περιβάλλεται από καθίσματα, όπως στην Φιλαρμονική του Βερολίνου, είναι να έχουμε το πιο απομακρυσμένο θεατή μόλις 32 μέτρα (105 πόδια) από το διευθυντή ορχήστρας, πολύ πιο κοντά από ό, τι σε άλλους χώρους. Το Παρίσι έχει μερικές από τις ιστορικές αίθουσες μουσικής στον κόσμο. Αλλά η Φιλαρμονική υπόσχεται μια απαράμιλλη ζωντανή εμπειρία όσον αφορά στην ακουστική," είπε ο Douglas Boyd, ο Βρετανός μαέστρος που τον Ιούλιο θα πάρει τη σκυτάλη της Ορχήστρας Δωματίου του Παρισιού στο Philharmonie .

Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
Το κτίριο και ο εξωτερικός χώρος
Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
Μακέτα του εσωτερικού χώρου
Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
Μακέτα του εσωτερικού χώρου
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια